Gazete Vatan Logo

Yıllarca komada kaldı, uyandığında ilk sözleri bu oldu!

12 yaşında boğaz ağrısı nedeniyle grip olduğu sanılan çocuk, hastalığının kötüye gitmesiyle acile kaldırılmıştı. Aniden komaya giren çocuk, yıllarca yaşam destek ünitesinde kaldı. Olağanüstü bir şekilde iyileşen çocuğun hayata döndüğünde söyledikleri ise duyanları şaşkına çevirdi.

Yıllarca komada kaldı, uyandığında ilk sözleri bu oldu!

Martin Pistorius, bir gün okuldan geldiğinde boğaz ağrısı çekiyordu. Doktorlar Martin'in başlangıçta grip olduğunu düşündü ve ona standart grip tedavisi uyguladılar. Ancak durumu giderek kötüleşti. O dönem 12 yaşında olan Martin, derhal hastaneye kaldırıldı ve komaya girdi. Doktorlar Martin'in anne ve babası Joan ve Rodney'e, oğullarının durumu hakkında kesin bir bilgi veremiyordu. Martin'in vücudu adeta birdenbire kendini kapatmıştı. Ancak ailesi, Martin'den vazgeçmeye hazır değildi ve onu yaşam destek ünitesine bağlı bir şekilde yaşatmaya devam ettiler.

Ancak kimsenin bilmediği bir şey vardı: Martin'in bilinci yerindeydi, her şeyi anlıyordu ve her şeyin farkındaydı. Öyle ki annesinin ona söylediklerini bile tek tek hatırlıyor ve buna çok üzülüyordu. Özel bakım merkezindeyken Martin'e bakan kişi Barney adlı bir bakıcıydı. Martin, Barney'nin yaptığı her şeyin farkındaydı ve her gün onun rutin işlerini takip etmekten başka çaresi yoktu.

TESTLER GERÇEĞİ ORTAYA ÇIKARDI

Posta.com.tr’den Mine Bozkurt’un derlediği habere göre; 2001 yılında Martin 25 yaşındayken, kaldığı bakım evindeki yardım görevlisi Virna van der Walt, Martin'in Pretoria Üniversitesi'ndeki Arttırıcı ve Alternatif İletişim Merkezi'ne götürülmesi için ailesini ikna etti. Merkezde Martin'in üzerinde birçok test yapıldı. Bu testlerde Martin'e üzerinde semboller olan kağıtlar gösterildi ve kağıttaki şekilleri gözleriyle göstermesi istendi. Martin, istenen tüm şekilleri tek tek bulabiliyordu ve bu bir mucizeydi.

Haberin Devamı

Testler sonucunda Martin'in 12 yıldır kaldığı komada aslında bilincinin tamamen yerinde olduğu ve iletişim kurabildiği ortaya çıktı. Martin, bilincinin 16 yaşında tekrar geri geldiğini tahmin ediyor. Peki Martin'in hastalığı neydi ve neden komaya girmişti?

HASTALIĞI ORTAYA ÇIKTI

Doktorlar, başlangıçta Martin'in hastalığını grip sanmış ve buna göre bir tedavi uygulamıştı. Ancak sonrasında komaya giren Martin, yıllarca bitkisel hayatta kaldı. Martin'in neden bitkisel hayata girdiğine dair doktorlar kriptokokal menenjit ve beyin tüberkülozunu işaret ediyor.

İLETİŞİM CİHAZI KULLANMAYA BAŞLADI

Martin'in bilincinin yerinde olduğunun anlaşılmasının ardından ünlü fizikçi Stephen Hawking'in kullandığı iletişim cihazına benzer bir bilgisayar kullanmaya başladı. Martin, başına takılı sensörü bir bilgisayar faresi gibi kullanarak iletişim kurabiliyordu. Bu da ona, anılarını yazabilmek için yardımcı oldu.

ANILARINI YAZDI, ANNESİNİN SÖZLERİ ŞOKE ETTİ

Martin, koma günlerinde yaşadıklarını anlatan 2012 yılında Ghost Boy (Hayalet Çocuk) adlı kitabını piyasaya sürdü. Hayatının koma döneminde 'her şeyin farkında olan ve bir kabuğun içindeymiş gibi' hissettiğini söyleyen Martin, o yıllarını şu şekilde anlatıyor:

Haberin Devamı

Etrafımdaki her şeyi duyabiliyor, görebiliyor ve anlayabiliyordum ama hiçbir şeyi kontrol edemiyordum. Mutlak güçsüzlük hissi yaşadığım en kötü duyguydu. Umarım bir daha asla bunu yaşamam. Hayatımdaki şeyler hep bir başkası karar veriyordu, sanki ben orada değilmişim gibi. Ne giyeceğime, ne yiyeceğime ve bu konuda yapabileceğim bir şey yoktu.

Komadaki ilk yıllarındaki bakıcı Barney hakkında "Ondan ne kadar nefret ettiğimi size ifade bile edemem" diyen Martin, annesiyle yaşadığı kötü anıyı da kitabında yazdı. Martin kitabında annesi Joan'ın onun hastalığıyla yüzleşmekte zorlandığını söylüyor. En kötüsü de bir gün oğlunu tekerlekli sandalyeye oturturken "Umarım ölürsün" demiş olmasıydı. Martin bunu duyduğunda adeta yıkılmıştı.

ŞİMDİ EVLİ VE ÇOCUĞU VAR

Martin, bu dönemde akıl sağlığını korumak için hayal gücünü kullandığını söylüyor. Uzay gemisine binmek ve uçup gitmek gibi şeyleri hayal ederdim. Ya da sihirli bir şekilde uçan bir araca dönüşeceğimi... Bazen nesnelerin hareketini izlerdim. Gün boyunca güneş ışığının hareketlerini ve uçan böcekleri izlerdim.

Zamanla sağlığına kavuşmaya başlayan Martin, 2003 yılında bakım evindeki van der Walt ile çalışmaya başladı. Burada hayatının aşkı olan sosyal hizmetler uzmanı Joanna ile tanıştı ve 2009'da dünyaevine girdiler. Şimdi bir web geliştiricisi ve bilgisayar uzmanı olarak çalışan Martin, 2018 yılında doğan oğlu Sebastian ile olan fotoğraflarını sosyal medya hesabından paylaşıyor.

Haberin Devamı