Gazete Vatan Logo

Yeşil Eyfel Kulesi’ni tasarladılar

Fransa'nın simgesi Eyfel Kulesi'nin inşasının üzerinden 130 yıldan fazla bir süre geçtikten sonra, sanal dünyaların şehirlerin ve altyapıların dönüşümünde daha sürdürülebilir bir geleceğe nasıl yön verebileceğini göstermek adına Paris'in en ünlü yapısı yeniden tasarlandı.

Yeşil Eyfel Kulesi’ni tasarladılar

"Building Tomorrow" (Yarını inşa etmek) programı kapsamında pek çok sektörden bir araya gelen uzmanlar, hızlı kentleşme, sera gazı emisyonları ve enerji tüketimi gibi önemli sürdürülebilirlik zorluklarını ele aldılar. Program kapsamında uzmanlar Eyfel Kulesi’nin düşük karbonlu, döngüsel ve yenilenebilir bir versiyonunu tasarlayıp inşa etti. Proje, değer zinciri boyunca yaşam kalitesini artıran ve her ölçekte olumlu etki yaratan döngüsel uygulamaları mümkün kılmak için kamu yetkililerinin, mühendislerin, mimarların, lojistik uzmanlarının ve inşaat çalışanlarının yeni yöntemler üzerinde nasıl birlikte çalışabileceklerini ortaya koydu.

Mimar Nicolas Laisné'nin özel bir tasarımından yola çıkan ekip, 18 bin 038 ağaçla süslenmiş dikey bir bahçe, 5 bin 500 metrekare sera ve bahçe kulübeleri, 451 bitki türü ve 200 deneysel ve ortak bahçeyi içeren kulenin sanal ikizini oluşturdu.

Yeni kulenin yüksekliğinin gölge, hava akışı ve ısı açısından modellenmesinin yanı sıra bölge üzerindeki bitki örtüsünün su tüketim ihtiyaçlarının modellenmesi gibi farklı inşaat senaryolarının etkileri "Building Tomorrow" ekibi tarafından analiz edildi. Ayrıca yapının güç ve performansından ödün vermeden çelik tedariki, nakliyesi ve imalat süreci optimize edilerek imalat sanayilerinin ürünleştirme ilkesi tasarım ve inşaat sürecine uygulandı.

Kulenin 3DEXPERIENCE platformu ile hazırlanan iki metre yüksekliğinde 3D baskı bir kopyasını içeren "Building Tomorrow" projesi, 15-17 Kasım 2022 tarihlerinde, Barselona'da düzenlenen Smart City Expo Dünya Kongresi'nde yer alan Dassault Systèmes standında sergilendi.

Haberin Devamı