Gazete Vatan Logo

Yeni Irak dinarları 15 Ekim'den itibaren kulanımda

Irak'ta, üzerinde Saddam Hüseyin resmi bulunmayan yeni Irak dinarlarının 15 Ekim'den itibaren Bağdat'ta da piyasaya sürülmeye başlandığı bildirildi

Iraklılar eski dinarlarını yeni dinarla, ülkedeki mevcut 250 banka şubesinden 1 Aralık 2003 tarihine kadar değiştirebilecek.

Sanai Bankası Genel Müdürü Abdulvahab Habib Haşim, yeni Irak dinarının dünden itibaren tedavüle çıktığını ve para değiştirme işleminin bütün hızıyla sürdüğünü belirterek, "Para değiştirme işleminde şu ana kadar bir sıkıntı çıkmadı. Irak halkı Bankalar önünde kuyruklar oluşturuyor. Sırasıyla bütün vatandaşların eski Irak dinarlarını yeni Irak dinarları ile değiştiriyoruz. Bir kişinin günlük para değiştirme limiti ise 5 milyon dinar. Değiştirilen eski Irak dinarlarının üzerine kırmızı boya ile işaret koyuyoruz. Eski Irak dinarlarını bankamızın genel merkezinde bir fırında imha ediyoruz" dedi.

Haşim, para değiştirme işlemleri sırasında çok sayıda sahte eski Irak dinarı ile karşılaştıklarını belirtirken, bir cihazla tespit ettikleri sahte paraları iptal ettiklerini sözlerine ekledi.

Yeni bastırılan Irak dinarının üzerinde Irak'ın tarihi yerlerin yanısıra Babil Kralı Hamurabi'nin resmi bulunuyor.

Eski Irak dinarında en düşük banknot 25 dinar, en yüksek banknot ise 10 bin dinardı. Yeni piyasaya sürülen dinarda ise en düyşük banknot 50 dinar, en yüksek banknot ise 25 bin dinar. Eski Irak dinarları 1 Aralık 2003 tarihine kadar tedavülde kalacak.

Haberin Devamı