Gazete Vatan Logo

Uzayda oruç tutmanın zorlukları! Müslüman astronot 24 saat boyunca 16 gün batımına şahit oluyor...

Müslüman astronot uzayda oruç tutmanın zorluklarını yaşıyor. 3 Mart tarihinde uzaya giden ve Ramazan ayını burada geçiren Birleşik Arap Emirlikleri astronotu Sultan Neyadi, 24 saat boyunca 16 gün batımına şahit oluyor. Neyadi’nin oruç tutma konusunda yaşadıkları ise oldukça ilginç.

Uzayda oruç tutmanın zorlukları! Müslüman astronot 24 saat boyunca 16 gün batımına şahit oluyor...

Uzayda nasıl oruç tutulur, zorlukları neler? Bu soruların cevabını Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) astronotu Sultan Neyadi bulmak üzere. BAE astronotu 3 Mart’ta gittiği Uluslararası Uzay İstasyonu'nda görev yapıyor ve Ramazan'ı burada geçiriyor.

Neyadi, 3 Mart'ta istasyona kenetlenen Crew 6 uzay aracında NASA astronotları Stephen Bowen ve Warren Hoburg'la birlikte seyahat etti.

24 SAATTE 16 GÜN BATIMI

Neyadi’ye en çok gelen soru ise Müslüman astronotun 24 saat içinde 16 günbatımı ve gündoğumuna şahit olması sebebiyle uzay istasyonunda nasıl oruç tutacağı oldu. Neyadi, ocak ayında düzenlediği bir basın toplantısında astronotların seferi tanımına uyduğunu ve aslında oruçtan muaf olabileceğini söylemişti.

Ancak Neyadi daha sonra şubat ayında Dubai'de düzenlediği bir başka basın toplantısında uzay istasyonunda resmi saat dilimi olarak kullanılan Greenwich Ortalama Zamanı'nı (GMT) baz alarak oruç tutulabileceğini belirtti.

Neyadi, altı ay sürecek görevin ramazana denk gelmesi sebebiyle oruç tutup tutmayacağının sorulması üzerine, "Ben seferi tanımı içindeyim" dedi ve bu nedenle orucun zorunlu olmadığını belirtmişti.

Haberin Devamı

Her şeyin görevi tehlikeye sokabileceğini ya da mürettebat üyelerini riske atabileceğine dikkat çeken Neyadi "Yeterli miktarda yemek yenmesine izin verildiğini" söylemişti.

2 BAYRAMI DA UZAYDA GEÇİRECEK

Astronotun açıklamasına eşlik eden videoda ise hilal şeklindeki Ay'ın uzaktan görünüşü yer aldı. Ay'ın bu şekilde hilal görünümüne kavuşmasının Ramazan ayının başlangıcına işaret ettiği biliniyor. Müslümanlar bu manzaraya "Ramazan hilali" adını veriyor.

Neyadi uzay istasyonunda 6 ay geçirecek ve bu denli uzun süreli bir uzay görevini tamamlayan ilk BAE astronotu olacak.

Astronotun istasyondaki görev süresi boyunca yeryüzünde hem Ramazan hem de Kurban Bayramı kutlanmış olacak. Neyadi kendisinin de bayramları istasyonda kutlayacağını söylüyor.