Gazete Vatan Logo

Ürdün Kralı Abdullah, üvey kardeşini veliahtlıktan aldı

Kral Abdullah üvey kardeşi Hamza'ya bir mektup göndererek "Artık veliaht prens değilsin" diyerek ünvanını aldı. Gerekçe olarak da "Daha özgür yaşaman gerekir" diyen Kral'ın kendi oğlunu ve öz kardeşlerini iktidara getirmek için bu kararı aldığı iddia ediliyor

Ürdün Kralı Abdullah'ın üvey kardeşi Hamza'dan (24) veliaht prens sıfatını alması kraliyet ailesine bomba gibi düştü. Haşemi ailesindeki bu sürpriz değişikliğin arkasında 1999'da ölen Kral Hüseyin'in Amerikan asıllı son eşi Kraliçe Nur ile Kral Abdullah arasında çekişme var. Saray kaynaklarına göre, Nur, Kral Hüseyin hayattayken de kendi oğlu Hamza'yı iktidara getirmek için çeşitli planlar yapıyordu. Ancak Kral Hüseyin hasta yatağında, İngiliz eşi Prenses Muna'dan olan en büyük oğlu Abdullah'ın tahta geçmesini istedi. Hamza, Nur'un tüm çabalarına rağmen veliaht prens olarak kaldı. Ancak Kral Abdullah'ın bu son manevrasıyla, iktidarın tamamen dışında bırakılmış oluyor. Kral Abdullah ABD'de üniversiteye giden Hamza'ya yazdığı mektupta "Bu sıfatı elinden alarak daha özgür kalmanı sağlıyorum. Böylece diğer görevlerini daha rahat yapabileceksin" dedi. Abdullah'ın bu hareketiyle 10 yaşındaki oğlu Hüseyin fiilen veliaht oldu. Abdullah'ın, Hamza'yı uzaklaştırmasında eşi Kraliçe Rania'nın hamile olması da etkili oldu. Rania 8 aylık hamile ve söylentilere göre bir oğlu olacak. Böylece Abdullah oğlu Hüseyin'i veliaht ilan edecek. Doğacak oğluna da ikinci veliahtlığı vererek ikisinden birinin kral olmasını kesinleştirecek. Abdullah'ın, öz kardeşlerine de veliahtlık vererek tacın ailede kalmasını garanti altına alacağı söyleniyor. Ancak iddiaya göre, Hamza'nın uzaklaştırılmasının asıl nedeni, annesi Nur'u devre dışı bırakmak.

Ölen kralın dört kadından 11 çocuğu var
Kral Hüseyin 4 kez evlendi. İlk eşi Kraliçe Dina'dan Alia adında bir kızı var. İkinci eşi Prenses Muna'dan Kral Abdullah, Feisal, Zein ve Aisha adında 4 çocuğu bulunuyor. Hüseyin'in üçüncü eşi Kraliçe Alia'dan biri evlatlık olmak üzere 3 çocuğu var. Kraliçe Nur ile 1978 yılında evlenen Hüseyin'in bu evlilikten de Hamza, Haşim, İman ve Raiyah olmak üzere 4 çocuğu oldu.

Haberin Devamı