Gazete Vatan Logo

Ukrayna’ya nee* dediler

Hollanda’daki referandumda katılımcıların yüzde 61’i, AB’nin Ukrayna ile yaptığı ortaklık anlaşmasına ‘hayır’ oyu verdi.

Ukrayna’ya nee* dediler

*nee: hayır

Hollanda’da hafta ortasında düzenlenen referandumla halk, Avrupa Birliği’nin (AB) Ukrayna ile arasındaki ortaklık anlaşmasını açık farkla reddetti. 13 milyon kayıtlı seçmenin bulunduğu ülkede referanduma katılım oranı yüzde 32 seviyesinde gerçekleşti. Katılanların yüzde 61’i AB ile Ukrayna arasındaki ekonomik ve siyasi ilişkilerin geliştirilmesini öngören ortaklık anlaşmasını ret etti. AB dönem başkanlığını yürüten Hollanda, ortaklık anlaşmasını henüz onaylamamış olan tek AB ülkesi.

Referandum sonucu bağlayıcı olmamasına rağmen hükümet, anlaşmanın onaylanmasının ertelenebileceğini duyurdu. Başbakan Mark Rutte ‘referandum sonucunu dikkate almak zorunda olduklarını’ ve AB yetkilileriyle konuyu görüşeceklerini açıkladı.

‘Üyeliğin ilk aşaması’

Ortaklık anlaşmasının halk oyuna sunulabilmesi için AB karşıtı iki girişim grubu 400 bin imza toplamıştı. Anlaşmaya karşı çıkanlar, ortaklık anlaşmasının Ukrayna’nın AB üyeliğine alınmasının ilk aşaması olacağını ve bu ülkenin AB’ye katılmasını istemediklerini belirtiyorlardı. AB karşıtları oylama sonucunun aynı zamanda Brüksel’e de ders verme amacını taşıdığını vurguluyor. Karşıtlar referandum kampanyası sırasında Ukrayna’daki yolsuzluk ve silahlı anlaşmazlığı gerekçe göstermiş, AB’nin ‘demokratik olmamasına’ ve ‘yayılma emellerine’ direnmek gerektiğini savunmuşlardı.

Haberin Devamı

Wilders sevinçli

Referandum kampanyasını başlatanlardan ‘Hollanda Demokrasi Forumu’ üyesi hukukçu Thierry Baudet, ‘sonucun görmezden gelinemeyeceğini ve artık farklı bir AB’nin tartışılacağını’ söyledi. Göçmen karşıtı Özgürlükler Partisi’nin lideri Geert Wilders ise halkın büyük çoğunluğunun ortaklık anlaşmasına karşı çıkmasının muhteşem bir sonuç olduğunu söyledi.