Gazete Vatan Logo

Ukrayna: Rusya, Odessa limanını füzeyle vurdu

Ukrayna'dan tahıl koridoru açılması için İstanbul'da imzalanan kritik anlaşmanın üzerinden 1 gün geçmeden Ukrayna'nın liman kenti olan Odessa'ya saldırı gerçekleşti. Kiev saldırıdan Rusya'yı sorumlu tuttu.

Ukrayna: Rusya, Odessa limanını füzeyle vurdu

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırıları aralıksız devam ediyor. Rusya, tahılın ülkeden geçişini güvence altına almak için anlaşma imzalanmasından sadece saatler sonra, Ukrayna'nın liman kenti Odesa'ya hava saldırısı başlattı. Sakinlerin görüntülerine göre, Kalibr seyir füzeleri yerel saatle öğleden önce Karadeniz rıhtımına yağdı. Ukrayna hava savunma teknolojisi, iki roketi havada durdurdu, ancak iki isabetli hedefi durduramadı.

"GIDA KRİZİ DERİNLEŞİRSE SORUMLUSU RUSYA'DIR"

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Oleg Nikolenko konuyla ilgili açıklama yaptı. Açıklamada, "Rusya, 24 saatten kısa bir sürede Odesa Limanı'na füze attı. Birleşmiş Milletler ve Türkiye ile İstanbul'da imzaladığı anlaşmaları ve verdiği taahhütleri bozdu." ifadelerini kullandı.

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, BM ve Türkiye'ye Rusya'nın tahıl koridoru konusundaki taahhütlerini yerine getirmesini sağlamaları için çağrı yaptı. "Bu anlaşmalara uyulmaması durumunda küresel gıda krizinin derinleşmesinin tek sorumlusu Rusya'dır" dedi. Ukrayna Hava Kuvvetleri'ne göre ise; Rusya bilerek tam olarak Odesa'daki tahıl silolarını hedef aldı.

Haberin Devamı

Putin'in işgalin 24 Şubat'ta başlamasından bu yana uyguladığı abluka, Ukrayna limanlarında 25 milyon ton tahılın sevkiyatını engelliyordu.

RUSYA ASKERİ HAVA ÜSSÜNÜ VURDU: 3 ÖLÜ, 9 YARALI

Sabah saatlerinde Kirovograd bölgesinin çeşitli noktalarını 13 füzeyle hedef alan Rusya, Kanatove askeri hava üssünü ve Ukrzaliznytsia demiryolu şirketinin altyapı tesisini vurdu. Saldırılara ilişkin açıklama yapan Kirovograd Bölge Valisi Andriy Raikovych, “Askerler vuruldu, 1 asker hayatını kaybetti, 9 asker de yaralandı. İlk sonuçlara göre altyapı tesisinde görevli 2 güvenlik görevlisi de yaşamını yitirdi” dedi. Bölgedeki kurtarma faaliyetlerinin devam ettiğini belirten Raikovych, yaralılara tıbbi müdahalelerin yapıldığı söyledi.

BAKAN AKAR: ODESSA'DAKİ HADİSE BİZİ ENDİŞELENDİRDİ

Bakan Akar, Odessa'daki patlamaya ilişkin açıklamalarda bulundu. Bakan Akar, Ukrayna Savunma Bakanı Oleksiy Reznikov ve Ukrayna Altyapı Bakanı Aleksandr Kubrakov ile telefonla görüştüklerini belirterek, "Gerekli bilgileri aldık. Oraya bir füze saldırısı olduğunu ifade ettiler. Füze saldırılarından bir tanesinin oradaki silolardan bir tanesine isabet ettiğini, diğerinin de siloya yakın bir bölgeye düştüğünü ve fakat orada önemli olan rıhtımların yükleme kapasitesinde ve kabiliyetinde herhangi bir olumsuzluk olmadığını, oradaki faaliyetlerin devam edebileceğini ifade ettiler" dedi.

Rusya ile de temasta bulunduklarını belirten Bakan Akar, "Bunun yanı sıra Rusya ile yaptığımız temasta da Ruslar kesinlikle bu saldırıyla alakalarının olmadığını, konuyu çok yakından ve ayrıntılı bir şekilde incelediklerini bize belirttiler. Tahıl sevkiyatı ile ilgili dün yaptığımız anlaşmadan hemen sonra böyle bir hadisenin meydana gelmesi gerçekten bizi de endişelendirdi. Bundan biz de rahatsız olduk. Fakat biz orada dün yaptığımız anlaşmadaki vardığımız mutabakattaki sorumluluklarımızı yerine getirmeye devam ediyoruz ve biz tarafların sükunetle, sabırla burada sakin bir şeklide iş birliğine devam etmelerinden yana olduğumuzu da yine görüşmelerimizde dile getirdik" diye konuştu.

Bakan Akar, uygulamanın bir an önce başlamasının bütün dünya kamuoyunun beklentisi olduğunu vurgulayarak, "Zaten bu görüşmelerin başlamasıyla dahi, fiyatlarda uzmanlar tarafından ifade edildiğine göre bir düşüş olduğunun tespit edildiğini, bunun devam ettirilmesi gerektiğini, dolayısıyla bunu bekleyen insanların rahatlaması bakımından, gıda ihtiyacının karşılanması bakımından, insani bakımdan çok önemli olduğunu yine konuşmalarımızla karşılıklı olarak ifade ettik. Rusya ve Ukrayna ile koordinasyonumuz devam edecek, devam ediyor. Dünkü toplantı sırasında imzaladığımız mutabakat muhtırasında bize düşen sorumluluklar neyse bunları yerine getirdik, getirmeye devam edeceğiz. Bu çerçevede yine dünkü mutabakatın gereği olarak Müşterek Koordinasyon Merkezinin çalışması için dünden beri yaptığımız çalışmalar sonuçlandı. Birleşmiş Milletler Temsilcisi dahil, Rusya ve Ukrayna temsilcileri şu anda Türkiye ile birlikte Müşterek Koordinasyon Merkezinde çalışmaya başladılar. Bizim temennimiz, dileğimiz bu ve benzer olayların süratle bir tarafa bırakılarak vardığımız mutabakat doğrultusunda bu çalışmaların bir an önce başlaması, şu anda biz yakinen olayı takip ediyoruz ve temaslarımızı sürdürüyoruz. Temennimiz, dileğimiz mutabakatta belirtildiği üzere bu çalışmaların istendiği şekilde devam etmesi yönünde" ifadelerini kullandı. 

Haberin Devamı

BM GENEL SEKRETERİ GUTERRES’TEN TEPKİ

Haberin Devamı

Ukrayna Güney Harekat Komutanlığı’nın Rus ordusunun 4 füzeyle Karadeniz'deki Odessa limanını hedef aldığını bildirmesinin ardından Birleşmiş Milletler’den (BM) açıklama geldi. BM Sözcü Yardımcısı Farhan Haq tarafından yapılan açıklamada, “Genel Sekreter Antonio Guterres, bugün Ukrayna’nın Odessa limanına yapılan saldırıları kesinlikle kınıyor. Tüm taraflar, Ukrayna tahılının ve diğer ilgili tüm ürünlerin küresel pazarlara güvenli şekilde ulaştırılmasını sağlamak için dün küresel bir sahnede net taahhütlerde bulundu. Küresel gıda krizini ele almak ve dünya çapındaki ihtiyaç sahibi milyonlarca insanın acısını hafifletebilmek için bu ürünlere ihtiyaç duyulmaktadır. Rusya Federasyonu, Ukrayna ve Türkiye tarafından tam olarak uygulanması zorunlu haldedir” ifadeleri kullanıldı.

Haberin Devamı

TAHIL SEVKİYATINA YÖNELİK ANLAŞMA İMZALANMIŞTI

Öte yandan, dün Türkiye’nin liderliğinde, Ukrayna ve Rusya tarafından Birleşmiş Milletler (BM) nezdinde Ukrayna'dan tahıl sevkiyatına yönelik anlaşma imzalanmıştı. Dönüm noktası niteliğindeki anlaşma, küresel gıda fiyatlarındaki artışın önüne geçilmesi ve küresel gıda krizinin çözümü için önemli olarak görülürken, Ukrayna tahılının Odessa, Çernomorsk ve Yuzni limanlarından yeniden dünya pazarına sunulmasının önünü açıyor. Birkaç hafta içinde tam olarak faaliyete geçmesi beklenen anlaşma kapsamında Rusya, sevkiyat sırasında limanları hedef almayacak.