Gazete Vatan Logo

Ukrayna’da ‘Gezi 2.0’

10 bin gösterici Kiev’de sokaklardaydı

AB ile imzalanacak ortaklık anlaşmasına engel olan Ukrayna Cumhurbaşkanı Yanukoviç karşıtı 10 bin gösterici Kiev’de sokaklardaydı. Sabaha karşı polisin sert müdahalesiyle savaş alanına dönen kent, Gezi eylemlerini hatırlattı.

Ukrayna’da hükümetin Avrupa Birliği ile imzalayacağı serbest ticaret anlaşmasında, Rusya’dan çekindiği için vazgeçmesi üzerine başlayan protesto gösterileri, dün polisin sert müdahalesi ile karşılaştı. Anlaşmayı imzalamaktan vazgeçen Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç’in istifasını isteyen, AB yanlısı 10 bin Ukraynalı, barışçıl gösteriler için başkent Kiev’de toplanırken, polis güçleri sabaha karşı eylemlere devam eden bin kadar kişiye göz yaşartıcı gaz ve coplarla müdahale etti.

35 kişi gözaltına alındı

2004 yılında Batı yanlısı bir hükümetin iktidara gelmesini sağlayan Turuncu Devrim’in yapıldığı, Bağımsızlık Meyda’nında toplanan eylemcileri sabaha karşı 04.30 sıralarında sert bir şekilde dağıtan polis, 35 kişiyi de gözaltına aldı. Aralarında gazetecilerin de olduğu onlarca kişi, müdahale sırasında darp edilirken, olaylı geceden geriye kan revan içindeki eylemci görüntüleri kaldı.

Sabaha karşı kanlı baskın

Muhalefet milletvekillerinden Andriy Şevçenko, polisin orantısız güç kullandığını belirterek, sabaha karşı yapılan baskını ‘Ukrayna böyle sert polis müdahelesi görmedi’ diyerek duyurdu. Şevçenko, geri çekilmeyeceklerini ve demokratik bir ülkede uyanmak için mücadelelerine devam edeceklerini bildirirken, parlamentodaki muhalif vekiller, dün AB elçisi ile biraraya geldi.

Cumartesi sabahı eylemlerine kaldıkları yerden devam eden binden fazla kişi de, ülke çapında greve gidilmesi için çağrıda bulundu. Muhalifler, ‘devrim’ sloganları atarak Cumhurbaşkanı Yanukoviç’in istifasını istiyor.

AB’den Rusya’ya tepki

Ukrayna’yla ortaklık anlaşmasını Vilnius’ta yapılan zirvenin odağına yerleştiren AB de, bunun gerçekleşmemesi üzerine Rusya’ya çok sert eleştiriler yöneltti. Ukrayna’yla ilişkileri bir üst kademeye taşıma fırsatının kaçırılmasından doğrudan Rusya’yı sorumlu tutan AB Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy, “Dış baskıya boyun eğemeyiz” dedi. AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso da “Avrupa’da sınırlı egemenlik dönemleri geride kaldı” ifadesini kullandı.

İkinci Turuncu Devrim

Ukrayna’daki 2004 Cumhurbaşkanlığı seçimlerine hile karıştığının iddia edilmesinin ardından Kasım ayında başlayan ve üç ay devam eden eylemlere Turuncu Devrim denmiştir. Devrime turuncu denilmesinin nedeni, dönemin Batı yanlısı adayı Viktor Yuşçenko’nun, seçim kampanyası döneminde turuncu rengi kullanmasından gelmektedir. Seçimlerde Viktor Yanukoviç’e karşı yarışan ve açıklanan sonuçlarda üç puan ile kaybeden Yuşçenko, Kiev’de gösteri düzenlenmesini istemiştir. Bağımsızlık Meydanı’nda üç ay süren gösterilerin ardından, Aralık ayında yeniden seçimlere gidilirken, bu sefer seçimleri altı puan farkla Yuşçenko kazanmıştır. O dönem Cumhurbaşkanlığını Bağımsızlık Meydanı’nda başlayan Turuncu Devrim ile kaybeden Yanukoviç, şimdi yine aynı meydanda AB karşıtlığı nedeniyle protesto ediliyor.

Haberin Devamı