Gazete Vatan Logo

Türkiye'ye F-16 satışına ilişkin ABD'den flaş açıklama! Biden tavrını belli etti

Türkiye’nin dün Finlandiya ve İsveç’in NATO üyeliğine yeşil ışık yakmasının ardından ABD Başkanı Joe Biden yönetiminin, Türkiye’ye muhtemel F-16 savaş uçağı satışına destek verdiği aktarıldı.

Türkiye'ye F-16 satışına ilişkin ABD'den flaş açıklama! Biden tavrını belli etti

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Uluslararası Güvenlik İşlerinden Sorumlu Savunma Bakan Yardımcısı Celeste Wallander gazetecilere verdiği demeçte, Türkiye’nin güçlü savunma yeteneklerine sahip olmasının NATO’nun savunmasını güçlendireceğini ifade ederek, "ABD, Türkiye'nin savaş filosunun modernizasyonunu destekliyor, çünkü bu NATO güvenliğine ve dolayısıyla ABD’nin güvenliğine bir katkıdır" dedi.

Söz konusu savaş uçağı satışına ilişkin sürecin devam ettiğini aktaran Wallander, söz konusu satışın gerekli yasal süreçten geçmesi gerektiğini aktardı.

“ABD, Türkiye'ye hiçbir şey teklif etmedi”

Üst düzey bir Biden yönetimi yetkilisi ise, Finlandiya ve İsveç ile yaptığı anlaşmanın bir parçası olarak ABD’nin, Türkiye'ye hiçbir şey teklif etmediğini aktararak, ABD’nin de Türkiye'den herhangi bir talebi olmadığını dile getirdi. Yetkili ayrıca, ABD'li yetkililerin Türkiye'nin F-16 savaş uçağı satın alma talebiyle ilgili devam eden teknik görüşmelerin devam ettiğini aktardı.

ABD Dışişleri Bakanlığı, Kongre’ye mektup göndermişti

Haberin Devamı

Türkiye, geçtiğimiz yıl ekim ayında ABD'den 40 adet Lockheed Martin yapımı F-16 savaş uçağı ve mevcut savaş uçakları için 80'e yakın modernizasyon kiti satın almak istediği yönünde talepte bulunmuştu. Geçtiğimiz mart ayında ise ABD Dışişleri Bakanlığı, ABD Kongresi'nin söz konusu F-16 satışı hakkında mektup göndermiş ve söz konusu satışın ABD çıkarlarına uygun olduğu belirtilmişti.

Öte yandan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İspanya'daki NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi'ndeki aile fotoğrafı çekimine katıldı.
NATO Liderler Zirvesi İspanya'nın Başkenti Madrid'de başladı. Zirvenin açılış konuşmasını NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg yaptı.

Stoltenberg, "Ukrayna için daha kapsamlı bir destek paketi kabul edeceğiz. Ukrayna’nın kendini savunması için çok daha fazlasını yapacağız. Ukrayna ile birlikte olmaya devam edeceğiz. Zelenskiy de zirveye katılacak" dedi.

Ayaküstü samimi sohbet

NATO Liderler Zirvesi öncesi aile fotoğrafı çekimi sırasında Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ABD Başkanı Biden bir araya geldi. Tokalaşan iki lider daha sonra NATO Genel Sekreteri Stoltenberg ile birlikte gazetecilere poz verdi.

Haberin Devamı

İki lider daha sonra İngiltere Başbakanı Boris Johnson'un yanına geçip ayak üstü sohbet etti.

Zirvede; Rusya-Ukrayna savaşının etkileri, İsveç ve Finlandiya'nın üyelik başvuruları ve terörizm gibi konular ele alınacak.

Zirvede benimsenecek NATO Stratejik Konsepti, ittifakın 2030'a kadar izleyeceği politikalara yön verecek. Cumhurbaşkanı Erdoğan da zirvede Türkiye'nin tezlerini bir kez daha dile getirecek.

Gündemdeki başlıklara dair Türkiye'nin attığı adımları anlatacak. Erdoğan zirvedeki ilk ikili görüşmesini Fransa Cumhurbaşkanı Macron ile yaptı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD Başkanı Biden ve İngiltere Başbakanı Johnson başta olmak üzere bir dizi görüşme daha gerçekleştirecek.

Zirvede 30 üye ülkenin lideri, bugün Avrupa-Atlantik güvenliğine yönelik tehdit ve meydan okumalar karşısında stratejik düzeyde görüş alışverişinde bulunacak.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg zirvenin ardından düzenlediği basın toplantısında dikkat çeken açıklamalarda bulundu. 'Bugün NATO liderleri birliğin yeni stratejik konseptini kabul ettiler. bu en son 2010 yılında güncellenmişti.' diyen Stoltenberg açıklamasında şu ifadeleri kullandı;

Haberin Devamı

"Bugün İsveç ve Finlandiya'yı davet etme kararı aldık. Rusya bizim güvenliğimiz hedef alıyor. Çin'e de tek bir kelime ile atıfta bulunduk 'Çin'in yapmış olduğu eylemler bizim güvenliğimizi tehdit etmektedir' şeklinde bir cümle ile kendine yer buldu.

Bugün NATO liderleri tarihi bir karar aldı. Türkiye-İsveç ve Finlandiya arasında imzalanan anlaşma İsveç ve Finlandiya'nın üyeliğinin önünü açtı. 3 ülkeye de teşekkür ediyorum. Birlikte yol alma çabamızda bize katkıda bulundular. Bu anlaşma Türkiye için de İsveç ve Finlandiya için de iyi bir anlaşmadır, NATO için de iyi bir anlaşmadır. Ukrayna’nın adaylığı konusunda kapımız açıktır."