Gazete Vatan Logo

Türkiye ile işbirliği hız kazandı

ABD Dışişleri Müsteşar Yardımcısı Nuland, Suriye'nin kuzeyinde IŞİD'i etkisiz hale getirme çalışmalarının artmasıyla, siviller için bomba ve vahşetten arınmış bir alan yaratılabileceğini söyledi.

Türkiye ile işbirliği hız kazandı

ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Avrupa ve Avrasya İşlerinden Sorumlu Müsteşar Yardımcısı Victoria Nuland, IŞİD'e karşı Suriye'nin kuzeyinde Türkiye ile işbirliğini hızlandırdıklarını söyledi.

Temsilciler Meclisi Dışişleri Komisyonu'nda milletvekillerinin Suriye konusundaki sorularını yanıtlayan Nuland, konuşmasının Türkiye ile ilgili bölümünde, "IŞİD'i Suriye'nin kuzeyinde etkisiz hale getirmek için Türkiye ve benzer düşünen ortaklarımızla çalışmamızı artırırken, bunun yan faydalarından biri de Suriyeli siviller için Esad'ın bombaları ve IŞİD vahşeti olmayan bir alan yaratılması olabilir" dedi.

'Rus operasyonları IŞİD'i değil muhalefeti hedef alıyor'

Amerikalı diplomat, "Rusya, askeri hareketlerinin IŞİD'e yönelik olduğunu iddia ediyor ama Rus hava saldırılarının büyük çoğunluğu, Esad rejiminin ılımlı muhaliflere toprak kaybettiği Hama, Humus, Halep ve İdlib'deki bölgeleri hedef alıyor" diye konuştu. Nuland, şöyle devam etti:

"Rusların hava saldırılarının günlük maliyeti 2 ila 4 milyon dolar arasında. Kremlin kapatmaya ve asker ailelerini susturmaya çalışsa da Rusların asker kayıplarının da arttığı bildiriliyor. Rusya'nın akıllı olmayan bombaları Şam'daki pazar yeri, Halep'teki idari bina gibi ya da Özgür Suriye Ordusu'nun mühimmat çöplüğü gibi yanlış hedefleri vuruyor. Rusya terörle savaşında itibar kaybediyor."

Haberin Devamı

"Güvenli bölge masada değil"

Temsilciler Meclisi'ndeki oturuma katılan diğer ABD Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Anne Patterson'a da milletvekilleri, Suriye'de bir "güvenli bölge" ya da "uçuşa yasak bölge" oluşturma düşüncesi bulunup bulunmadığı soruldu.

Böyle bir bölge oluşturmanın çok karmaşık ve kaynak gerektiren bir konu olduğunu dile getiren Patterson, "Yönetim bunu defalarca inceledi. Şu anda masada böyle bir seçenek yok. Savunma Bakanlığı da böyle bir tavsiyede bulunmadı" dedi.

Patterson, bu konu üzerinde çalışmaya devam ettiklerini ancak şu anda görünürde yaşayabilir bir seçenek bulunmadığını bildirdi.