Gazete Vatan Logo

Tecavüzde tanım değişikliği!

Almanya Federal Parlamentosu, bir kadının sözlü olarak “Hayır” demesi ya da mimikleriyle ilişki istemediğini göstermesi durumunda da yaşanılacakları “tecavüz” olarak kabul etti

Tecavüzde tanım değişikliği!

Bugüne kadar bir ilişkinin tecavüz olup olmadığına karar verilirken kadının kendisini aktif olarak korumaya çalışıp çalışmadığına bakılıyordu.

Zorla veya tehditle ilişki gerçekleşmişse “tecavüz” sayılıyordu. Tecavüz gerekçesiyle yapılan şikayetlerin ancak %10’u soruşturma makamlarının önüne geliyor, bu sanıkların ise ancak yüzde 8’i cezalandırılıyordu.

‘Hayır’demek yeterli

Almanya’da tecavüzün yasal tanımını genişleten ve kurbanların haklarını artıran yasaya göre, bir olayın taciz olup olmadığı belirlenirken kurbanların hem fiziksel hem de sözlü eylemleri dikkate alınacağı belirtildi.

Federal Parlemento, bir kadına zorla sahip olmanın yanı sıra, bir kadının sözlü olarak “Hayır” demesi ya da mimikleriyle ilişki istemediğini göstermesi durumunda da yaşanılacaklar da “tecavüz” olarak kabul etti.

Almanya’da kadın hakları aktivistleri kadınlara yönelik tecavüze dikkat çekmek ve yasalarda düzenlemeye gidilmesi için “Hayır, hayır demektir” sloganıyla kampanya yürütüldü.