Gazete Vatan Logo

Stoltenberg: Vilnius, NATO-Ukrayna ilişkilerinde yeni bir döneme işaret ediyor

Litvanya’da NATO-Ukrayna Konseyi'nin açılış toplantısı öncesinde NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ve Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski ortak basın toplantısı düzenledi. Stoltenberg, “Vilnius'ta alınan kararlar NATO ile Ukrayna arasındaki ilişkilerde yeni bir dönemin başlangıcına işaret etmektedir” dedi.

Stoltenberg: Vilnius, NATO-Ukrayna ilişkilerinde yeni bir döneme işaret ediyor

 

NATO Liderler Zirvesi kapsamında Litvanya’nın başkenti Vilnius’ta bulunan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, zirvenin ikinci gününde, NATO-Ukrayna Konseyi'nin açılış toplantısı öncesinde Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski ile bir araya geldi. Görüşme sonrası Stoltenberg ve Zelenski ortak basın toplantısı düzenledi.

Basın toplantısında konuşan Stoltenberg şu ifadeleri kullandı:

“Başkan Zelenski, Sayın Volodimir, NATO'ya hoş geldiniz, sizi tekrar görmek çok güzel. Sizinle bir araya gelmek her zaman bir zevktir ve burada NATO Zirvesi'nde bulunmanız gerçek bir onurdur. Başkan Putin geçen yıl Ukrayna'yı işgal ettiğinde, Ukrayna halkının cesaretini, Ukrayna kuvvetlerinin cesaretini ve Ukrayna siyasi liderliğinin kararlılığını hafife aldı. Ama aynı zamanda NATO ittifakının birliğini ve gücünü de hafife aldı. NATO gerektiği sürece yanınızda durmaya devam edecektir.”

“UKRAYNA'YI NATO'YA YAKINLAŞTIRACAK ÜÇ KISIMLI BİR PAKET ÜZERİNDE ANLAŞMAYA VARDIK”

“NATO müttefikleri geçtiğimiz yıl boyunca on milyarlarca dolar destek sağladılar. Şimdi de Ukrayna'yı NATO'ya yakınlaştıracak üç kısımlı bir paket üzerinde anlaşmaya vardık. Yeni bir NATO-Ukrayna konseyinin kurulması, Ukrayna'nın NATO üyesi olacağının yeniden teyit edilmesi ve Üyelik Eylem Planı gerekliliğinin ortadan kaldırılmasını içeren çok yıllı bir yardım programı. Ukrayna'ya yönelik çok yıllı yeni yardım programımız Sovyet döneminden NATO teçhizat ve standartlarına geçişte yardımcı olacaktır. Ve Ukrayna kuvvetlerini NATO içerisinde tamamen birlikte çalışabilir hale getirecektir. Ukrayna'ya yönelik çok yıllı yeni yardım programımız Sovyet döneminden NATO teçhizat ve standartlarına geçişte size yardımcı olacaktır. Ve Ukrayna kuvvetlerini NATO içinde tamamen birlikte çalışabilir hale getirecektir.”

Haberin Devamı

“KOŞULLAR YERİNE GETİRİLDİĞİNDE NATO’YA KATILIM İÇİN DAVETİYE YAYINLAYACAĞIZ”

“NATO-Ukrayna konseyinin açılış toplantısı birkaç dakika içinde başlayacaktır. Bu, Ukrayna ve NATO müttefiklerinin eşitler olarak bir araya geleceği, kriz istişarelerinde bulunacağı ve ortak kararlar alacağı bir forumdur. Ukrayna artık NATO'ya her zamankinden daha yakın. Müttefikler Ukrayna'nın ittifaka üye olacağını bir kez daha teyit ettiler ve Üyelik Eylem Planı şartını kaldırmayı kabul ettiler. Böylece Ukrayna'nın üyelik yolu iki aşamalı bir süreçten tek aşamalı bir sürece dönüşecek. Müttefikler koşulların yerine getirildiği konusunda mutabık kaldıklarında Ukrayna'nın NATO'ya katılması için bir davetiye yayınlayacağız. Bu, NATO üyeliğine giden yolda müttefiklerden gelen güçlü ve birleşik bir mesajdır”

Haberin Devamı

“BUGÜN EŞİTLER OLARAK BİR ARAYA GELDİK”

“Bu savaş sona erdiğinde Ukrayna'nın güvenliği için güvenilir düzenlemeler yapılmasını sağlamalıyız ki tarih tekerrür etmesin. Bu nedenle bugün birçok müttefikin Ukrayna'ya uzun vadeli güvenlik yardımı sağlamayı taahhüt etmesini memnuniyetle karşılıyorum. Bu, savaş sona erdikten sonra Rusya'dan gelebilecek saldırıları caydırmaya yardımcı olacaktır ve NATO tarafından sağlanan desteği tamamlayıcı nitelikte olacaktır. Vilnius'ta alınan kararlar NATO ile Ukrayna arasındaki ilişkilerde yeni bir dönemin başlangıcına işaret etmektedir.”

Haberin Devamı

“Bugün eşitler olarak bir araya geldik, müttefikler olarak bir araya geleceğimiz günü sabırsızlıkla bekliyorum ve tekrar, size çok sıcak bir hoş geldiniz diyorum.”

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski ise şu açıklamaları yaptı;

“Ukrayna, zaten ve her zaman ortak güvenliğimize katkıda bulunacaktır. Güvenlik NATO Zirvesi, tüm toplantılar ve tüm iletişimimizin temel hedefidir. Öncelikle, Sayın Genel Sekreter'in görev süresinin bir yıl daha uzatılmasını memnuniyetle karşılıyor ve Jens'e desteği için teşekkür ediyorum.”

“İkinci olarak, Rusya ile çatışmaya ilişkin durumu, barış ve güvenlik adına neler yaptığımızı ve halkımıza daha fazla koruma sağlamak için hala neler yapabileceğimizi şimdi ayrıntılı olarak görüştük. Bu (görüşme), ortaklarımızdan gelen yeni savunma desteği paketleri ile ilgili ve bazı olumlu haberlerimiz olduğunu söylemek isterim. Burada, zirvede zaten bir dizi toplantımız var, bir dizi hazırlığımız var ve bize bu destek paketlerini sunan tüm liderlere minnettarım.”

Haberin Devamı

“Üçüncü olarak NATO zirvesinden beklentileri ele aldık. Artık Ukrayna'nın NATO yolunda bir üyelik eylem planına ihtiyaç duymayacak olması önemlidir ve bu önemli adımlar için siz Jens'e şükranlarımı sunmak isterim. Böyle bir adım için ne kadar görüşme ya da düzenleme yapılması gerektiğinin farkındayım.”