Gazete Vatan Logo

Son dakika... Suudi Arabistan karıştı! Prens görevden alınacak mı?

Cemal Kaşıkçı cinayeti tüm dünyayı ayağa kaldırdı. Son dakika haberleri peş peşe geliyor. Her ülkeden Suudi Arabistan'a karşı yaptırım uygulanması konusunda benzer sesler geliyor. ABD medyası da ABD ile Suudi Arabistan arasındaki ilişki ve Kral Selman'ın veliaht Prens oğlunu görevden alıp almayacağıyla ilgili görüşlerini bildirdi.

Son dakika... Suudi Arabistan karıştı! Prens görevden alınacak mı?

GAZETEVATAN.COM

Kaşıkçı cinayetiyle alakalı son dakika haberleri ve açıklamaları peş peşe geliyor... Amerikan gazetesi Politico'da yer alan David B. Ottaway imzalı analiz yazısında, veliaht Prens Selman'ın tehlikesine ve Kral'ın favori oğlunu kovup kovmayacağıyla ilgili bir takım yorumlara yer verildi.

İşte Yazıda öne çıkan ifadeler;

Gözde oğlunuzu nasıl tahttan indirirsiniz?
Bu olay, Kral Selman'ın Washington'la itibarını muhafaza etmek adına seçtiği varisini kovup kovmama konusunda şiddetli bir ikilemle karşı karşıya kalması durumu.

"Türk ve ABD medyasının, Muhammed Bin Selman'ın en tanınmış eleştirmeni, Washington Post gazetesi yazarı Cemal Kaşıkçı'nın İstanbul'daki Suudi Konsolosluğu'nda öldürülmesiyle ilgili anlattığı ürpertici cinayet masalı, veliaht Prensi'n kapısının eşiğine daha da çok yaklaştırıyor. 18 gün inkarın ardından, Suudiler en sonunda Kaşıkçı'nın 2 Ekim'de öldürüldüğünü Cuma günü itiraf ettiler. Ancak bunun, Prens'in bilgisi dışında hiçbir şey bilmediği yanlış bir operasyon sonucu olduğu konusunda ısrar ettiler.

Haberin Devamı

Kongredeki cumhuriyetçiler ve demokratlar, yaptırımlar uygulanmasının, ABD'nin Suudi Arabistan'a silah satışlarının sona ermesinin hatta Prens'in görevden alınması çağrısında bulunuyor.

Kral şimdi, en azından önümüzdeki yıllar boyunca, oğlunun Beyaz Saray'ın dışında, istenmeyen kişi haline geleceğine dair gerçek bir ihtimalle karşı karşıya.

Veliaht prens halen, kişisel ilişkilerini korumak adına öne sürdüğü güvenilir bir örtbas etme hikâyesi olarak “haydut operasyonu”nu ilk kez ortaya atan Başkan Donald Trump'ın desteğine sahip.

Ne de olsa ABD, Suudi Arabistan'ın en önemli yabancı müttefiki olmakla beraber II. Dünya Savaşı'ndan bu yana silah ve güvenlik kaynağı olmuştur.

Dış dünyanın Kaşıkçı cinayetinin muhtemelen Kral ölmeden önce Suud'un iktidardaki evini nasıl etkilediğini öğrenmesi aylar sürecek.

YEĞENİNİ TAHTTAN İNDİRDİ

Bir zamanlar ailenin yüce uzlaştırıcısı olarak kabul edilen Selman, en yakın kraliyet akrabalarına bile, hükümetin ya da ailenin en az tecrübesine sahip olan, 32 yaşındaki oğluna yol açmak için, Suudi kraliyet tarihinde daha önce duyulmamış şeyler yaptı.

Haberin Devamı

Bunu yaparken, El Saud ailesinin iç çekirdeğini oluşturan, ortak anne Hüsa Sudayri'yi paylaşan yedi kardeşten oluşan bir aileyi bile parçaladı.

Sudayri, Krallığın kurucu babası Kral Abdülaziz İbn Suud'un birçok eşinden biriydi.

Kral Salman'ın oğlu adına ateş açtığı prenslerinden biri, Naif bin Abdülaziz'in oğlu ve Sudayri kabilesinin bir parçası olan yeğeni Muhammed Bin Nayif'ti.

Kral Selman, yeğeni Muhammed bin Nayif'in yerine taht adaylığı için oğlu Muhammed bin Selman'ı getirdi. Prens unvanını kaybeden Nayif, Başbakanlık ve İçişleri Bakanlığı'ndan da kovuldu.

Kral şimdi, oğlunun Suud iktidarına ve Suudi Arabistan'ın ABD ile ittifakına ne kadar zarar verdiğini tartmak zorunda...

YEMEN SAVAŞINI KOORDİNE EDEN İSİM

Veliaht prensin özgeçmişi Washington ve Avrupa başkentlerine ciddi şekilde alarmlar veriyor. Prens, Savunma Bakanı olarak 2015 Mart'ta komşu Yemen'deki iktidarı ele geçiren İran destekli Husilere karşı yapılan operasyonu koordine eden isim olmuştu.

Haberin Devamı

Bu, 22 milyon insanı etkileyen bir bataklığa ve dünyanın en kötü insani felaketine dönüştü. Aynı şekilde Lübnan Başbakanı'nı istifaya zorlamış Katar'ı da abluka atına almıştı. "