Gazete Vatan Logo

Şans eseri idamdan kurtuldu: ABD tarihine geçecek, daha önce kullanılmamış bir yöntem kullanılacak!

ABD'nin Alabama eyaletinde kumar borcuna batmış bir papaz eşini kiralık katil tutarak öldürttü. İki katil genç kadını öldürdükten sonra idam cezasına çarptırıldı. Ancak olaylar daha sonrasında karmaşık bir hal almaya başladı.

Şans eseri idamdan kurtuldu: ABD tarihine geçecek, daha önce kullanılmamış bir yöntem kullanılacak!

ABD’de yaşayan bir papaz olan Charles Sennett, kumar borcuna batmış durumdaydı. Eşi dahil olmak üzere çevresindeki kimseye bu durumu açıklayamayan Sennett, son çare olarak karısının hayat sigortasını düşündü.

Eşinin başına bir şey geldiği durumda hayat sigortasından gelecek meblağ, Sennett’in hayatını neredeyse tamamen kurtarıyordu. Uzun düşüncelerin ardından bunu kendi için yapmaya karar veren Sennett, John Forrest Parker ve Kenneth Eugene Smith'e 1000'er dolar para vererek karısı Elizabeth'i öldürmelerini istedi.

PAPAZIN KARISINI 1000 DOLAR İÇİN KATLETTİLER

Kiralık katiller hemen işe koyularak 18 Mart 1988 gecesi evinde yalnız oturan Elizabeth’e saldırdı. 45 yaşındaki kadını göğsünden 8, boynunun iki yanından da birer kez bıçaklayan kiralık katiller, cinayetin ardından olay yerinden uzaklaştı. Elizabeth'in cansız bedeni ilerleyen günlerde evinde bulundu.

Sigorta parası ile borçlarını bitirip hayatına devam etmeyi planlayan Sennett ise karısının ölüm kararını vermenin ağırlığını kaldıramadı. Aldığı parayı bile harcamadan Elizabeth'in ölümünden 1 hafta sonra cinayetin şüphelileri arasına girmesi ile birlikte intihar ederek hayatına son verdi.

Haberin Devamı

Kısa süre içerisinde yakalanan kiralık katiller Parker ve Smith, suçlarını itiraf etti. Bunu Sennett'in isteği ve verdiği ücret karşılığında yaptıklarını söyleyen katillerin ikisi de idam cezasına çarptırıldı.

Smith ilk olarak 1989 yılında idam cezasına çarptırıldı. Smith'in mahkumiyeti 1992 yılında temyizde bozuldu. 1996 yılında yeniden yargılanan Smith, jürinin kendisi için ömür boyu hapis cezası önermesine rağmen yargıç tarafından tekrar idam cezasına çarptırıldı. Bunun üzerine Smith de katil arkadaşı Parker gibi idam edileceği tarihi beklemeye başladı.

ARKADAŞI ONUN KADAR ŞANSLI DEĞİLDİ

Parker, 2010 yılında idam edildi. Parker idam edilirken öldürdüğü Elizabeth'in oğluna ithafen söylediği son sözleri ise şöyle:

“Üzgünüm. Beni affetmeni beklemiyorum. Gerçekten çok üzgünüm.”

17 Kasım 2022 tarihinde 57 yaşındaki Smith, idam edileceği güne uyandı. Önce avukatlarıyla sonra karısı başta olmak üzere aile üyeleriyle görüşerek onlara veda etti. Sabah kendisine verilen kahvaltıyı reddeden Smith, son yemeği olarak peynirli cips yiyip su içti.

Haberin Devamı

İdam vakti geldiğinde ise son kez hücresinden çıktığını sanıyordu. Ağır adımlarla buraya doğru yürüdü. Saat 22'yi gösterirken Smith'in idam işlemleri başladı. 1 saatten daha fazla bir süre Smith'e enjekte edilecek ilaç için damar arayan yetkililer, saat 23.21'de denemeyi bıraktı.

Damarı bulunamadığı için idam edilemeyen Smith, tekrar hücresinin yolunu tuttu. Smith'in avukatları ise hiç zaman kaybetmeden ABD Yüksek Mahkemesi'ne başvuruda bulunarak eyaletin Smith'e 'işkence' yaptığını söyledi.

"İNSAN DENEYİ YAPILIYOR"

9 ay boyunca Alabama eyaletinde kendisi hakkında verilecek kararı bekleyen Smith, ABD tarihine geçebilecek bir idam yönteminin denenmesi için başlıca adaylar arasında yer alıyor.

Alabama eyaletinden yapılan açıklamada, Smith için daha önce kullanılmamış bir idam yöntemi olan ve veterinerlerin hayvanlar için kullandığı ‘saf azot gazı solutularak’ mahkumun öldürülmesini içeren ‘nitrojen hipoksi’ yöntemini kullanarak bir mahkumu öldüren ilk eyalet olmak istediğini duyuruldu.

Haberin Devamı

Alabama Adalet Bakanı, eyalet yüksek mahkemesinden Smith için denenen sistem kullanılarak yeni bir idam tarihi belirlemesini isterken idam uzmanları, bu durumun aslında bir insan deneyi olduğunu duyurdu. Smith'i teknik olarak bu yeni teknik için ilk aday olarak seçmenin ‘işkence yasası’na aykırı olduğu iddia edildi.