Gazete Vatan Logo

Sahte medyumun akılalmaz planı! 175 milyon dolarlık müthiş vurgun...

Kendini medyum gibi gösterip 20 yıl boyunca milyonlarca Amerikalıyı dolandıran sahtekar, kendi geleceğinde hapishaneyi boylayacağını öngöremedi. Yakalanan dolandırıcı için ibretlik bir ceza isteniyor.

Sahte medyumun akılalmaz planı! 175 milyon dolarlık müthiş vurgun...

57 yaşındaki Patrice Runner'ın hikâyesi duyanları hayrete düşürüyor. 1994 ile 2014 yılları arasında akılalmaz bir sahtekârlık yapmaya başlayan Patrice elde ettiği kazanç dudak uçuklattı. Genellikle savunmasız kişileri ağına takan Runner, kendini medyum Maria Duval olarak tanıtarak para karşılığında servet ve mutluluk vadeden mektuplar gönderiyordu. Bu mektupların sayısı aktif olduğu dönemlerde milyonları bulmuştu.

Asıl adı Maria Carolina Gamba olan Maria Duval, isim haklarını astroloji kartları satacağını söyleyen Runner'ın kurduğu şirkete satmıştı. Ancak devasa çaplı bir dolandırıcılığa karışacağından habersizdi.

Maria Duval

Kanada ve Fransız çifte vatandaşı olan Runner, 2014 yılındaki gönderdiği bir mektupta alıcının 'hayatının daha iyiye gideceğine' söz vererek daha fazla bilgi için 37,50 dolar ödeme istedi.

Washington Post'un ele geçirdiği bir mektupta Runner müşterisine 'Hayatını değiştirmek için yapman gereken sana uzattığımız dostluk elini tutmak' ifadeleri yer alıyordu ve Runner ardından 50 dolar istiyordu.

Haberin Devamı

 

HER HAFTA ON BİNLERCE MEKTUP

Alıcılara gönderilen mektuplardaki kişisel ayrıntıların 'veri tacirlerinden' ele geçirildiği iddia ediliyor. Kişiselleştirilmiş mektuplar el yazısıyla yazılmış el açıklamalar da içeriyordu. Ayrıca mektuplar çoğunlukla birbirinin aynısıydı ve seri bir şekilde üretilmişti. Böylece dolandırıcılar her hafta on binlerce mektup göndererek para toplayabiliyordu.

Runner ve işbirlikçileri, bunamadan muzdarip yaşlıları veya mali açıdan zor durumdaki insanları avlıyordu. Dolandırıcıların boş vaatlerine aldanıp para kaptıranlar çoğu zaman bu kişiler oluyordu.

Alıcılar ilk ücreti ödedikten sonra medyum Duval'dan geldiği iddia edilen yüzlerce 'kişiselleştirilmiş' mektup almaya başladılar. Bazı kurbanların binlerce dolarını kaybettiği ifade ediliyor.

Patrice Runner

HEPSİNİ DOLANDIRICILAR YAZDI

Yapılan araştırmalarda Maria Duval'ın gerçek bir kişi olduğu ancak dolandırıcılık olayıyla herhangi bir bağlantısı olmadığı keşfedildi. Mektupların hiçbiri gerçek medyumlar tarafından gönderilmedi. Bunun yerine Runner'ın dolandırıcı ortakları tarafından gönderildi.

Haberin Devamı

Runner, 20 yıl boyunca çete lideri gibi hareket ederek günlük operasyonlar yürüttü. İzlerini kaybettirebilmek için düzinelerce paravan şirket kurup kendini gizledi. Kanundan kaçmak için İsviçre, Fransa, Hollanda, Kosta Rika ve İspanya dahil olmak üzere dünyanın her yerinde yaşadı.

İSTENEN CEZA DUDAK UÇUKLATTI

Runner, Aralık 2020'de dolandırıcılık iddiasıyla İspanya'dan ABD'ye iade edildi. Runner'ın dolandırıcılıktan elde ettiği toplam paranın 175 milyon dolar olduğu açıklandı.

Cuma günü New York'ta mahkemeye çıkarılan Patrice Runner, 14 adet posta dolandırıcılığı, telefon dolandırıcılığı ve bunlarla bağlantılı suçlardan suçlu bulundu. Runner'a istenen ceza ise toplamda 280 yıl.