Gazete Vatan Logo

Rusya ile Ukrayna'nın Karadeniz’de insansız hava araçları savaşı!

Şubat 2022 yılında başlayan Rusya ile Ukrayna arasındaki savaş yeni boyut kazandı. Rusya’nın Ukrayna’ya karşı başlattığı savaşta insansız hava araçları (İHA) iki ordunun da en çok başvurduğu saldırı yöntemi haline geldi. Hem Rusya hem de Ukrayna orduları, İHA’lara sıklıkla başvururken, iki ordu farklı İHA’ları savaş alanına sürüyor.

Rusya ile Ukrayna'nın Karadeniz’de insansız hava araçları savaşı!

Karadeniz'in kuzeyindeki Ukrayna-Rusya savaşı İHA saldırılarıyla yeni bir boyut kazandı. Rusya genellikle İran yapımı ‘Shahed’ İHA’larını tercih ederken, son dönemde Rus üretimi olan ‘Lancet’ modelini de sıklıkla kullanıyor. ‘Lancet’ modelinin sahada son dönemde etkili olduğu ve Rusya’nın son saldırıları bu İHA ile gerçekleştirdiği ifade ediliyor. Oldukça ucuza üretilen ‘Lancet’in tanesinin 35 bin dolara mal olduğu görülüyor.

Ukrayna ise Türkiye ve ABD’den aldığı İHA’ların dışında kendi üretimi olan modelleri de sıklıkla savaş alanında kullanıyor. Bunların başında ise ‘Bober’ isimli İHA geliyor. Rusya’nın başkenti Moskova’ya yönelik saldırılar da bu İHA’lar ile gerçekleştirilirken, bu modelin Ukrayna halkının bağışlarıyla üretiliyor olması dikkat çekici bir detay. Bağış kampanyasının başlatılmasından kısa süre sonra gerçeğe dönüşen ‘Bober’ savaşta oldukça etkin bir silah olduğunu şimdiden kanıtladı. Ukrayna’nın şu anda dünyada en yoğun İHA üretimi yapan ülke olduğu belirtiliyor.

RUSYA LİMANI VURDU

Haberin Devamı

İHA’lar savaş alanında görülmeye de devam ediyor. Rusya son olarak İHA’lar kullanarak Ukrayna’nın Tuna nehri kıyısındaki limanlarını vurmaya devam etti. Tahıl anlaşmasından çıkan Rusya, bir süredir alternatif rota olarak Tuna nehrini değerlendiren Ukrayna’nın bu bölgede bulunan limanlarına saldırılar düzenliyordu. Ukraynalı yetkililer bir Rus İHA’sının güneydeki İzmail kentinde buluna limanı ve buradaki sanayi tesislerini vurduğunu, saldırının ardından yangın çıktığını açıkladı.

Ukrayna lideri Volodimir Zelenskiy de saldırıyla ilgili yaptığı açıklamada “Ne yazık ki hasar var” dedi. Ukrayna’nın mevcut imkan ve kabiliyetleriyle savunmaya devam ettiklerini kaydeden Zelenskiy, “Maalesef hasarlar var. En önemlileri, ülkenin güneyinde” dedi.

Saldırının yaşandığı İzmail, NATO üyesi Romanya sınırına oldukça yakın. Nitekim Romanya Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis, Rusya’nın “Romanya yakınlarındaki” Ukrayna altyapısına yönelik devam eden saldırılarının kabul edilemez olduğunu söyledi ve saldırıları savaş suçu olarak niteledi.

Haberin Devamı

Bober İHA özellikleri

Menzili 600 ila 1000 km
Elektronik sistemlere karşı zaafı var

Lancet İHA özellikleri

Menzil 40 km
Menzili düşük ancak ucuza üretiliyor