Gazete Vatan Logo

Ruslar 'tuş'a bastı, Sarmat'a gizli görev verildi! '10 şehri birden yok edebilir'

İlk kez geçtiğimiz Şubat Biden'ın Kiev ziyareti sırasında ateşlenen ancak başarısız olan, sesten 12 kat hızlı giden 'Sarmat' füzesine gizli bir görev verildiği ortaya çıktı.

Ruslar 'tuş'a bastı, Sarmat'a gizli görev verildi! '10 şehri birden yok edebilir'

Dünya dengelerini kökünden değiştiren Rusya'nın Ukrayna'yı işgali bütün kaosuyla sürüyor. Kiev, Haziran'da başarısız olan karşı saldırı sonrası tekrar batı silahlarıyla Rusların üstüne yürümeye başladı. İkinci karşı saldırı başlarda Ukraynalılar için tam bir felaketti. 1000 kilometrelik bir Rus cephesinde sadece 10 km ilerleyen Ukrayna daha sonra Moskova'nın savunma hattını kırdı ve mayınlı arazide ilerlemeye başladı. Son olarak yine Rusların, tanklara karşı yerleştirdiği ejderha dişleriyle karşı karşıya kalan Kiev, bu bölgeyi de ele geçirmesi durumunda açık arazide önemli bir ilerleme şansı elde etmiş olacak. ISW'nin son verilerine göre Ruslar, Ukrayna'nın ilerleyişine karşı cephe hattında bir miktar daha geri çekildi. Bu geri çekilmeyle beraber Kiev önemli bir avantaj elde etmiş oldu.

KERÇ KÖPRÜSÜ YİNE SALDIRI ALTINDA

Gece saatlerinde ise Rus ordusu 25 kamikaze drone ile Odessa'yı hedef aldı. Kiev tarafı bu dronelardan 22 tanesinin havada vurulduğunu bildirdi. Yine gece saatlerinde Kerç Köprüsü bir kez daha araç trafiğine kapatıldı. Bu kapatılmadan hemen sonra Rusya Savunma üç insansız botun Kırım köprüsüne saldırmaya çalıştığını duyurdu.

Haberin Devamı

SARMAT'A İLK GÖREV VERİLDİ

Bu gelişmeler yaşanırken İngiliz basını, Rusya'nın işgal tarihinde ikinci kez 'Durdurulamaz' olarak nitelendirilen Sarmat füzesini bir kez daha ateşlediğini aktardı. Duyuru Rusya Uzay Ajansı başkanı Yury Borisov'dan geldi. Borisov, 'Sarmat füzesi savaş görevine alındı' dedi ancak başka bir bilgi vermedi. 208 tonluk füzenin geçen yılın sonunda göreve başlaması planlanıyordu ancak gizemli bir şekilde ertelendi. Rus propagandacılar sık sık bu füzenin İngiltere'ye ateşlenmesi durumunda adanın suya batacağını söylüyor.

SARMAT NE ZAMAN ATEŞLEDİ?

Geçtiğimiz Şubat ayında ABD Başkanı Joe Biden sürpriz bir şekilde Kiev'e ziyaret düzenledi. Putin tarafından beş yıl önce duyurulan Sarmat adlı kıtalararası balistik füze, Joe Biden Kiev'deyken ateşlendi. Dünya medyası ise o dönem füzenin başarısız bir deneme gerçekleştirdiğini bildirdi.

Haberin Devamı

Rus ordusunun envanterine kısa sürede girmesi beklenen Sarmat füzesi, çok sayıda nükleer başlık taşıyabiliyor, Kuzey ve Güney kutbunu geçerek hedefe ulaşabiliyor. Bazı askeri uzmanlar 200 tonluk füzenin 10 şehri birden yok edebileceğini söylüyor.