Gazete Vatan Logo

Ramadi mücadelesi mezhep gerilimini azaltıyor

Ramadi'yi terör örgütü IŞİD'den geri alma operasyonunda Sünni Araplardan müteşekkil gönüllü güçlerin yer almasının ülkedeki mezhep gerilimini azaltması bekleniyor.

Ramadi mücadelesi mezhep gerilimini azaltıyor

Irak'ta Enbar vilayetinin kent merkezi Ramadi'yi terör örgütü IŞİD'den geri alma operasyonunda Sünni Araplardan müteşekkil gönüllü güçlerin yer almasının ülkedeki mezhep gerilimini azaltması bekleniyor.

Bölgenin Sünni güçler tarafından kontrol edilmesi ile Tikrit ve Beyci'de yaşananların aksine Şii-Sünni çatışmasının önüne geçilmesi hedefleniyor.

Musul sonra IŞİD kontrolündeki ikinci büyük Sünni kent olan Ramadi'nin geri alınma operasyonu dördüncü gününde devam ediyor.

Operasyonda Irak Ordusu'nun yanı sıra sayıları yaklaşık 10 bini bulan Sünni aşiret güçleri de rol alıyor.

İran destekli Şii milis güçler daha önce Tikrit operasyonunda yer almamasına rağmen bu sefer Sünni güçlerin kendi zaferini kendi eliyle kazanması ve araziyi kontrolü altına alması bekleniyor.

"Şii milisler olmadığı için operasyon temiz"

Sünni Milletvekili Zafir el-Ani, yaptığı açıklamada "Ramadi operasyonu temizdir çünkü (Şiilerden oluşan) Haşdi Şabi güçleri bundan uzaktır" diyerek, "Bu operasyonu başkalarından ayrı tutan özellik, Tikrit, Beyci ve Curf en-Nasır'ın (Babil'e bağlı ilçe) aksine mezhepçilikten en arınması" değerlendirmesinde bulunuyor.

"Haşdi Şabi kızgın"

Haberin Devamı

Siyasi analist ve akademiysen Dr. İhsan eş-Şammari, Haşdi Şabi'nin Ramadi operasyonunda yer almamasının bazı Şii kanat ve milis liderlerinde "kızgınlık" yarattığını söyleyerek, "Tikrit'te Haşdi Şabi ile diğer taraflar arasında yaşanan karşılıklı suçlamalar ve Sünni kesimin rahatsızlığı Ramadi de de yaşansaydı bu IŞİD'e yarayacaktı" diyor.

"Sünni güçlerin savaşım kabiliyeti yüksek"

Terör ve güvenlik uzmanı ve akademisyen Dr. Ahmet eş-Şerifi de, Sünni gönüllü güçlerin savaşım kabiliyetinin güçlü olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Bu güçler, hem coğrafyayı biliyor hem de iyi bir savaşım kabiliyetine sahip. Mesele Ramadi'yi geri almakla bitmiyor bundan sonraki araziyi kontrol etme politikasının en belirleyicisi de bu güçler olacak. Hem sığınmacıların evlerine dönüşü hem de meselenin mezhepsel boyut almaması için Haşdi Şabi yerine Sünni gönüllülerin operasyona katılması rasyoneldir. Bu denklemin Musul'da da uygulanması şart. Enbar'da aşiret güçleri olmadan hiçbir başarıya imza atılamaz. Bu zaferler de bunu kanıtlıyor."

Haberin Devamı

"Felluce operasyonu çetin olacak"

Şerifi, "Ramadi askeri olarak kazanılmış ve güçlerimizin elinde bulunuyor" diyerek, IŞİD tarafından güçlerin ilerleyişini durduracak ciddi direnişin olmadığını görüyoruz" ifadelerine yer verdi. Felluce'de operasyonun daha çetin olacağını ve daha fazla hava desteğine ihtiyaç duyulacağını söyleyen Şerifi, aşiret güçlerinin deneyimlerinden yararlanılacak. Bu güçler artık mevzileri koruyup, araziyi kontrol etmeyi başarıyor" şeklinde konuşuyor.