Gazete Vatan Logo

Orta Asya'da savaş çanları çalıyor! İki ülke arasında ipler gerildi

Son dakika haberi... Dünyayı tedirgin eden gelişme, iki ülke karşı karşıya geldi. Kamyon şoförüne sınır muhafızları ateş açtı, gerilim tırmandı. Son dakika açıklamaları art arda geldi. Kırgızistan tarafı, Tacikistan askerlerinin sınıra top yerleştirdiğini iddia etti.

Orta Asya'da savaş çanları çalıyor! İki ülke arasında ipler gerildi

Orta Asya ülkelerinden Kırgızistan ve Tacikistan sınırında silah sesleri duyuldu. Yerel medya, sınır hattında bulunan Batken eyaletine bağlı Maksat köyünde Tacikistan askerlerinin bir Kırgız kamyon şoförüne ateş açtığını bildirdi. Haberlere göre, kamyonun hasar gördüğü olayda sürücü de yaralandı.

Kırgız sınır muhafızları ise, Tacikistan askerlerinin Damba ile Maksat köyleri yakınlarında görüldüğünü ve sınır karakoluna bir top yerleştirildiğini açıkladı. Kısa süre sonra yapılan bir diğer açıklamada ise, Kırgızlara ait araçlara taş atan Tacikistan vatandaşlarını dağıtmak için havaya ateş açıldığı belirtildi. 

Rus Ria yayın organı, tansiyonun yükselmesi üzerine iki ülkeden yetkililerin bir araya geldiğini, sınır hattına ek devriye güçlerinin konuşlandırıldığını yazdı.

Sık sık gerilim yaşanan Kırgızistan-Tacikistan sınırı, yaklaşık 1000 kilometre uzunluğa sahip. Nisan 2021'de Goloynoy su dağıtım şebekesinin kontrolü nedeniyle çıkan kavga kısa sürede silahlı çatışmaya dönmüş, neredeyse 60 asker ve sivil hayatını kaybetmişti. Haziran ayında ise Kırgızistan tarafı güney komşusunun sınırı bir kilometre ihlal edip konteyner yerleştirdiğini duyurmuştu. (Milliyet)

Haberin Devamı