Gazete Vatan Logo

Önce tecavüz edip sonra...

Geçtiğimiz hafta anayasa değişikliğini protesto ederken gözaltına alınan kadınların 14'ünün dövüldüğü, tecavüze uğradığı ve çöle terkedildiği öne sürüldü.

Mısır'da ordunun sivilleri yargılayabilmesini öngören anayasa değişikliği, geçtiğimiz hafta parlamentonun üst kanadı olan Şura Konseyi önünde protesto edilmişti. İngiliz The Times gazetesinde yer alan bir haberde, söz konusu protestolar sırasında gözaltına alınan kadınlardan bazılarının güvenlik güçlerinin tacizine uğradığı iddia edildi. Haberde, Nazlı Hüseyin isimli bir kadının "Birçok defa üzerimi elle aradılar, gömleğimi ve pantolonumu çıkarmaya çalıştılar" şeklindeki ifadeleri de yer aldı. Gazete, protestolar sırasında çekilen görüntülerde, kadının polis tarafından saçlarından tutularak yerlerde sürüklendiğinin de görüldüğünü söyledi.

Gözaltına alınan kadınlardan bir diğeri Ayda el Kaşif de savcılığa götürüldükten sonra sivil giyimli on erkeğin kadınlara saldırdığını anlattı. Times'ın haberinde El Kaşif'in "Hala gözaltında olan erkekleri bırakıp gitmediğimi için bizi yerlerde sürükleyip dövdüler. Kadınlardan birini, beş erkek birden dövdü" şeklindeki sözleri yer aldı.

Haberde, gözaltındaki kadınların daha sonra bir polis kamyonuna bindirildikleri, Kahire'deki birkaç karakola gittikleri ve sonunda kentin 10 kilometre dışındaki çölde terk edildikleri belirtildi. İddialara göre kadınlardan birinin cep telefonunu saklamayı başarması sayesinde kurtuldular.

Güvenlik güçleri ise bu iddiaları reddetti. İçişleri Bakanlığı, polisin güç kullanmadığını, gösterilerin yeni yasayı ihlal ettiği ve bu yüzden polisin eylemlerinin halkı olduğunu belirtti. Polis soruşturma biriminin başındaki Cemal Abdül-al da kadınların çöle bırakıldıkları iddialarını reddetti.

Times'ın haberinde önceki dün de İskenderiye kentindeki bir mahkemenin, devrik Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi yanlısı gösterilere katıldıkları gerekçesiyle aralarında yedi küçüğün de bulunduğu 21 kadını 11'er yıl hapse çarptırdığı vurgulandı.

Haberin Devamı