Gazete Vatan Logo

Olaf Scholz kimdir? Yeni Almanya Başbakanı Olaf Scholz hangi partiden?

16 yıllık görevini bırakan Angela Merkel'in yerine yeni Olaf Scholz geldi. Gerhard Schröder'in 2005'te görevi bırakmasından bu yana Almanya'nın ilk Sosyal Demokrat başbakanı olan ve ilk turda ülkenin yeni başbakanı seçilen Olaf Scholz kimdir, kaç yaşında ve nereli?

Olaf Scholz kimdir? Yeni Almanya Başbakanı Olaf Scholz hangi partiden?

Olaf Scholz kimdir? Almanya'da 16 yıllık Başbakan Angela Merkel dönemi sona erdi. Hıristiyan Demokrat Partili Merkel, bugün Sosyal Demokrat Partili'den Olaf Scholz'a görevini devredecek.

OLAF SCHOLZ KİMDİR?

Olaf Scholz 14 Haziran 1958 yılında doğdu. 14 Mart 2018'den beri maliye bakanı ve başbakan yardımcısı olarak görev almaktadır.2011-2018 yılları arasında Hamburg belediye başkanlığı yapmıştır.

Almanya'da Sosyal Demokrat Parti'nin Şansölye adayı Olaf Scholz, konuşmalarına duygu katmadığı ve monoton açıklamalar yaptığı gerekçesiyle, 'Scholzomat' lakabıyla anılıyordu. Lakabı, 'Scholz' ile 'Otomat' kelimelerinin birleştirilmesiyle oluşturulan bir kelimedir.

2019'da genel başkanlık yarışını kaybeden Scholz, Sosyal Demokrat Parti içinde üst düzey görevlerde bulundu.

Almanya'da pandemi nedeniyle sıkıntı yaşayan şirketlere, kredi ve mali desteği yıl sonuna kadar uzatmayı vaat etti. Fransa ile birlikte Scholz, AB'nin 750 milyar euroluk pandemi kurtarma fonunun da baş mimarıydı. Aynı zamanda Covid'le mücadeledeki rolü, ona övgü ve puan kazandırdı.

Haberin Devamı

Anketlerde en sevilen sosyal demokrat siyasetçi çıktığı için 2020'de başbakan adayı gösterildi.

Sosyal Demokrat Parti'nin şansölye adayı, anketlere göre Merkel'in ardından ülkede en çok güvenilen ikinci siyasetçi. Almanya'da asgari saat ücretini 12 euroya çıkarma sözü veren Scholz, sosyal adalet söylemleriyle dikkati çekiyor. İşçi haklarının güçlendirilmesi ve iklim korumada etkili önlemler alınmasını hedefliyor.