Gazete Vatan Logo

New York'ta Türkevi binasına saldırı! Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan ABD'ye çağrı

Türkiye'nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilciliği ile New York Başkonsolosluğu'na ev sahipliği yapan Türkevi binası saldırıya uğradı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Haliç Kongre Merkezi'nde düzenlenen 'Büyük Rumeli Buluşması' programında yaptığı açıklamada, "Lafa gelince insan hakları adına mangalda kül bırakmayanlar Avrupa'nın göbeğinde yaşanan bu kültür katliamına dur demediler. Burunların dibindeki soykırımları bile hiçbir şey yapmadan tribünden izlemeyi seçtiler. Ne yazık ki bunlar katillere yolu açarak onlara yardımcı oldular. Söz konusu Müslümanın, Türk'ün hakkı olunca hep üç maymunu oynadılar. İşte şimdi Avrupa'da PKK baktı ki iş kötüye gidiyor seçmenlere saldırmaya başladılar. Türkevi'nin camlarını kıran bu teröristi bulmanız gerekiyor. Türkevi orada size bir emanettir, Türkevi'nin camlarını levye ile kıran bu teröristi bulmanız gerekiyor" dedi.

New York'ta Türkevi binasına saldırı! Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan ABD'ye çağrı

2. tur için oy kullanılan New York'taki Türkevi binası saldırıya uğradı. Saat 03.14'te kimliği bilinmeyen bir kişi, elinde demir levyeyle binanın alt katındaki bazı camları kırdı.  Saldırının ardından New York Polisi'yle temasa geçildi. Polis Türkevi'nin etrafına güvenlik şeridi çekti. Saldırı ile ilgili soruşturma başlatıldı.

ERDOĞAN'DAN TEPKİ

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Erdoğan, Haliç Kongre Merkezi'nde düzenlenen ‘’Büyük Rumeli Buluşması’’ programında açıklamalarda bulundu. New York'ta bulunan Türkevi'ne saldırı ile ilgili konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan "Türkevi'ne saldırdılar. Hani siz demokrattınız. Saldırmak size ne kazandırır. Buradan ABD yetkililerine hadi bakalım süratle teröristi bulmanız gereğini yapmanız lazım demeyecek miyiz? Benzer durum Türkiye'de olsa buna nasıl bakacaksınız. Türkevi orada size emanettir. Bu teröristi bulmanız gerekiyor" dedi.

BAKAN ÇAVUŞOĞLU'NDAN AÇIKLAMA

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu yaptığı açıklamada ABD’den saldırının faillerini süratle tespit etmesini ve diplomatik temsilciliklerimize gerekli korumayı sağlamasını bekliyoruz." dedi.

Haberin Devamı

SALDIRGANLAR ARAŞTIRILIYOR

Türkevi'nin giriş katındaki pencerelerde saldırı sonucu büyük delikler açıldığı göze çarparken, New York polisi saldırganları araştırıyor. Sosyal medyada kırılan konsolosluk camlarını inceleyen polis ekiplerinin yer aldığı videolar paylaşıldı.

'NEFRET SUÇU'

ABC7 New York muhabiri Anthony Carlo, 'barbarlık' olarak nitelediği saldırıda çok sayıda pencerenin yerle bir olduğunu ve polisin olayı 'nefret suçu' kapsamında soruşturduğunu yazdı. Carlo, güvenlik kamerası kayıtlarının incelendiğini ve video görüntüsünde şüphelinin göründüğünü bildirdi.

METRELERCE KUYRUK

New York ve çevresinde yaşayanlar hafta sonu oy vermek için Türk evinde kurulan sandıklara koştu, Pazar günü yüzlerce metreyi bulan kuyruklar oluştu.

"LEVYE İLE SALDIRDILAR"

CNN Türk yayınında konuşan New York Polis Teşkilatı Toplum Koordinatörü Erhan Yıldırım, "Burada gördüğümüz kadarıyla camlar çok kalın camlar elinde bir levye ile bu kadar şiddetli bir darbeyi bir anda yapabilecek en az birkaç kişi olabileceğini tahmin ediyorum. Levye ile vurulduğunu anlayabiliriz. Burada daha önce bizim konsolosluğun önünde ciddi manada protesto eden gruplar vardı. Haberi alır almaz bunların yapma ihtimali çok yüksek. Bu gruplar daha önceden gelip teröristler öldürüldüğü zaman Türk konsolosluğuna karşı bir şey yapılmıştı. Büyükelçimizin açıklaması bekleniyor. Muhtemel ihtimali Dışişleri Bakanımız açıklama yapacaktır. Orada ciddi şekilde kamera görüntülerimiz var. Türk polisinin güvenlik aldığını biliyoruz. Hemen iki sokak sonrası da ABD Büyükelçiliği’nin binası var. Burası 24 saat kamera altında olan bir bölge diyebiliriz." dedi.

Haberin Devamı