Gazete Vatan Logo

Mehmet Öz'ün o önerisi tepki çekti! Özür diledi

ABD'de bir televizyon kanalına katılan dünyaca ünlü Doktor Mehmet Öz'ün önerisi tepki çekti. Öz, okulların yeniden açılması gerektiğini savundu. Tepkiler üzerine aynı gün özür yayımlayan Dr. Öz, kendisini yanlış ifade ettiğini belirtti.

Mehmet Öz'ün o önerisi tepki çekti! Özür diledi

Dünyaca ünlü Türk Doktor Mehmet Öz'ün dün yaptığı bir konuşma ülkede tepkiye yol açtı.

MEHMET ÖZ'ÜN SÖYLEDİKLERİ
Fox News'da Sean Hannity'nin programına bağlanan Dr. Mehmet Öz, şunları söyledi:
"Öncelikle 'mojo'muzu geri kazanmamız lazım. Ulus için kritik önemde olup fazla soruna yol açmadan açabileceklerimizi düşünmeliyiz. Okullar çok iştah açıcı bir fırsat. The Lancet dergisinde yeni hoş bir makale gördüm, okulların açılmasının ölüm oranları bakımından bedeli sadece yüzde 2-3 olabilir diyordu. Her biri can kaybıdır, ama her çocuk okula geri dönüp güvenli eğitim, güvenli beslenme alıp hayatın tadını çıkarabilecekken, arka planda kuramsal olarak bu, bazılarının dikkate alabileceği (yeniden açılma için) feda olabilir..."
BÖYLE KISALTTI
Bu uzun açıklamanın "Okullar açılmalı, çocukların yüzde 2-3'ü ölür" diye kısaltılmış versiyonu, sosyal medyada viral oldu. Bu da Dr. Mehmet Öz'ün ekonominin yeniden açılması için bazı öğrencilerin hayatlarının gözden çıkarılmasını savunduğu izlenimini yarattı. ABD'li kullanıcılar #DrOz ve #FireDrOz (Dr Öz'ü kovun) etiketlerini Twitter'da gündem haline getirdi.

Haberin Devamı

Tepkiler üzerine aynı gün özür yayımlayan Dr. Öz, kendisini yanlış ifade ettiğini savundu: "Fark ettim ki, okulları açmanın riskleri hakkındaki yorumların insanların kafalarının karışmasına ve kızmasına yol açmış ki, asla böyle bir niyetim yoktu. Konuşurken hata yapmışım."
MEHMET ÖZ'DEN YENİ BİR AÇIKLAMA GELDİ
Mehmet Öz, yeni bir açıklama yaparak insanları şaşırttığını ve üzdüğünü fark ettiğini, böyle bir niyetinin olmadığını, bir kalp cerrahı olarak kariyerinde her zaman riskleri en aza indirerek ameliyathanede hayatları kurtarmak için savaştığını belirtti. İşte Mehmet Öz'ün açıklaması:
"Prof. Dr. Mehmet Öz’ün açıklamasıdır;
Okulların açılması ile oluşacak riskler hakkındaki yorumlarımın insanları şaşırttığını ve üzdüğünü fark ettim. Tabi ki böyle bir niyetim yoktu. Bir kalp cerrahı olarak kariyerimde her zaman riskleri en aza indirerek ameliyathanede hayatları kurtarmak için savaştım.
Bu salgın süresince bütün dünyada olağanüstü günler yaşıyoruz. İçinde bulunduğumuz süreç insanları hayal kırıklığına uğramış, endişeli ve yalnız hissettiriyor. Endişe içerisinde artık her şeyin eski düzenine dönmesi bekleniyor.
Aynı zamanda sürekli olarak bana sorulan bir soru var. İnsanları normal yaşamlarına nasıl geri döndürebiliriz.
Bunu yapmak için aslında önemli adımlardan biri “Çocuklarımız okula ne zaman ve nasıl başlayabilir? Aslında birçok çocuk için okul şu anda bulunduğu ortamdan daha güvenli bir yer olduğunu biliyoruz. Hem sağlıklı beslenme imkanına sahip olacaklar ve aynı zamanda eğitimlerinden de geri kalmayacaklar. Kontrollü, virüsün daha az yaygın olduğu bölgelerde bu tarz bir uygulama hem anne babalar hem de çocuklar için güvenli olabilir.
Normalleşmeye dönüş sürecinde dünya üzerindeki gelişmelere de baktığımız zaman Yeni coronavirüsün ortaya çıktığı Çin'in Wuhan şehrinde, vatandaşların artık seyahat etmesine izin veriliyor; Danimarka'da ilkokullar, kreş ve yuvalar yeniden açıldı; Viyana, Avusturya'da binlerce mağaza ilk kez haftalar içinde kapılarını açtı. Almanya’da 800 metrekareye kadar olan mağazalar, otomobil bayileri ve kitapçıların açılması planlanıyor. Aynı zamanda okulların ilk olarak lise veya ilköğretimin son sınıfındaki öğrenciler için 4 Mayıs'tan itibaren açılması düşünülüyor.
Bunlar, tüm dünyanın mücadele ettiği konular. Ben virüsün ortadan kalkması için çözümler üzerinde çalışmaya devam edeceğim."

Haberin Devamı