Gazete Vatan Logo

Londra saldırısından alınması gereken dersler

Amerikalı savunma uzmanları, Londra saldırısının ardından yaptıkları analizlerde, küresel terörle savaşı "Bitmek bilmeyen bir mücadele" olarak yorumladı

Amerikalı savunma uzmanları, Londra saldırısının ardından yaptıkları analizlerde, küresel terörle savaşı "Bitmek bilmeyen bir mücadele" olarak yorumladı. Eski CIA uzmanı Michael Scheuer, "Terörizmle savaşı kazanmak mı? Daha durun! Teröristler yeni başlıyor" diyerek uyarılarını şöyle sıraladı:

"Radikal teröristler, bir liderleri olmamasına ve dağınık yapılarına rağmen saldırı düzenlemeyi başarıyor. Gelecekte ise bu durum daha karmaşık olacak. Teröristlere Batı karşıtı yönetimlerin, örneğin Iran ve Kore gibi ülkelerin istihbarat teşkilatları destek vermeye başlayınca bu savaş daha kanlı bir hal alacak." Amerikan Time dergisi ise Londra saldırısından hükümet ve emniyet güçlerinin alması gereken dersleri sıraladı:

1. Cihad Avrupa'ya kaydı
El Kaide'nin ve İslami terörün sadece ABD'yi hedef aldığı düşünülüyordu. Avrupalı istihbarat güçleri, kökten dincilerin yarattığı tehdidi küçümsüyordu. 2004 Madrid saldırısı güvenlik yetkililerin 'ihmali' olarak görüldü. Fakat Londra'nın bombalanması, yeni hedefin Avrupa olduğunu gösteriyor. Üstelik 'Cihad'a katılanlar da bizzat Avrupa ülkelerinde yaşayan teröristler.
Örneğin İngiltere'de, İngiliz vatandaşı olan 16 bin potansiyel terörist bulunuyor.

2. Düşman değişime açık
Londra saldırısı teröristlerin değişime ayak uydurabildiğini gösterdi. Ayakkabı bombacısı Richard Reid'in bir uçağı havaya uçurma girişimi başarısız olunca 'yumuşak hedeflere' yöneldiler. Teröristler artık uçak ve kamu binaları yerine güvenliğin daha az olduğu noktaları vuruyor. 11 Eylül'den sonra El Kaide'nin birbirine yakın olan yönetim kadrosu yakalandı. Fakat yeni nesil teröristler birbirlerinden bağımsız hareket ediyor. Bu da saldırıların önlenmesini zorlaştırıyor.

3. Irak etkili oluyor
ABD'nin Irak işgali ardından Müslümanlar'ın bir bölümü radikal eylemleri meşru görmeye başladı. Bu teröristlerin işini kolaylaştırdı. Militanlar kendilerini "Mücahid" olarak adlandırıp sivilleri öldürüyor. Irak'ı kana bulayan Ürdünlü terörist Ebu Musab Zarkavi'nin internette yayımladığı mesajlar yeni saldırıları tetikliyor. Bu yüzden ilk önce Irak'taki direnişi sona erdirmek için politikalar üretilmesi gerekiyor.

Haberin Devamı