Gazete Vatan Logo

Libya kimyasal silahlarını imha etti!

Libya Dışişleri Bakanı Muhammed Abdelaziz, ülkede bulunan bütün kimyasal silahların, 26 Ocak itibariyle tamamen imha edildiğini açıkladı. Abdelaziz, imha edilen cephaneler arasında hardal gazı içeren bombalar ve top mermilerinin bulunduğunu belirtti.

BBC'nin haberine göre, başkent Trablus'ta gerçekleştirdiği konuşmasında Abdelaziz, "Libya, komşu bölgelere, çevreye ve insanların güvenliğine tehdit oluşturabilecek bütün kimyasal silahlardan arındırılmış durumdadır" diyerek, imha işlemlerinin Kanada, Almanya ve ABD'nin teknik yardımları olmadan "Bu kadar kısa bir sürede" gerçekleşemeyeceğini söyledi.

"SURİYE İÇİN İYİ BİR ÖRNEK"

Abdelaziz'in düzenlediği basın konferansına katılan Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü'nün direktörü Ahmet Üzümcü de, silahların imha edilmesinin Libya için "Önemli bir dönüm noktası" olduğunu belirterek, "Yakın dönemde Suriye'ye özendirilmeye çalışılan, uluslararası işbirliğine iyi bir örnek" olduğunu belirtti.

Libya 2004 yılında elinde 25 ton hardal gazı ve binlerce doldurulmamış bomba bulundurduğunu belirtmiş ve 10 yıl önce Kimyasal Silahlar Sözleşmesini imzalamasıyla ülkeyi bu silahlardan arındırma işlemine başlamıştı.

Haberin Devamı