Gazete Vatan Logo

Küresel sorunları birlikte çözecekler

ABD lideri Trump, Çin Devlet Başkanı Jinping’le küresel güvenliği tehdit eden sorunları birlikte çözeceklerini söyledi

Küresel sorunları birlikte çözecekler

ABD Başkanı Donald Trump, 13 günlük Asya turunun Pekin ayağında Çinli mevkidaşı Xi Jinping’le başta Kuzey Kore olmak üzere, dünya güvenliğini tehdit eden sorunları ele aldı. Trump, Jinping’le gerçekleştirdiği görüşmenin ardından düzenledikleri basın toplantısında, Pekin yönetimiyle Kuzey Kore ve Afganistan meselelerine ilişkin fikir birliğine vardıklarını belirtti. Trump, “Sadece aramızdaki sorunları değil, tüm dünyada güvenliği tehdit eden sorun ve krizleri birlikte çözme kararı aldık” diye konuştu.

Jinping’le güvenlik konularının yanı sıra ikili ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi ve ABD-Çin arasındaki ticaret dengesinin sağlanması konularını değerlendirme fırsatı bulduklarını anlatan Trump, “Çin ile canlı bir ticari ilişkimiz var. Bununla birlikte adil ve karşılıklı ticari ilişki istiyoruz” ifadelerini kullandı.

‘Sorun bizdeydi’

Trump, ABD ile Çin arasındaki ticaret dengesizliği nedeniyle Pekin yönetimini suçlamadığını, sorumluluğun geçmişteki Amerikan yönetimlerinde olduğunu söyledi.

Fikrini değiştirdi

Haberin Devamı

Çin lideri Jinping, Trump’la görüşmelerinde, Kuzey Kore sorununun diyalog ve müzakere ile çözülmesi noktasında mutabık kaldıklarını ve bu doğrultuda ortak çaba göstereceklerini belirtti. Başkan Trump bugüne kadar, silah denemelerine hız veren Kuzey Kore’ye karşı askeri seçenekleri ön planda tuttuğunu sık sık dile getiriyordu.