Gazete Vatan Logo

Koronavirüs salgını ne zaman bitecek! Bill Gates duyurdu

Dünyanın en zengin iş adamlarından olan Microsoft'un kurucusu Bill Gates, koronavirüsün biteceği tarih ile ilgili yaptığı açıklamaları ile adından söz ettirmeye devam ediyor. Gates, bu kez de Güney Afrika'da ortaya çıkan ve daha hızlı yayıldığı iddia edilen Omicron varyantı ile ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu. Gates, koronavirüs 'Ne zaman bitecek?' sorusuna da açıklık getirdi.

Koronavirüs salgını ne zaman bitecek! Bill Gates duyurdu

Microsoft'un kurucusu Bill Gates koronavirüs salgınının Omicron varyantı ile ilgii dikkat çeken değerlendirmelerde bulundu. Daha önce koronavirüs saalgınını biteceği tarih ile ilgili açıklamaları ile ilgili yaptığı açıklamaları ile gündeme gelden Gates, "Pandeminin sonuna umduğum kadar yakın değiliz." dedi. Gates, Omiron varyantı ile ilgili çarpıcı açıklamalar yaptı ve o tarihe dikkat çekti.

AKUT EVRESİ BİTECEK

Bill Gates Çarşamba günü yaptığı açıklamada, koronavirüs pandemisinin "akut aşamasının" 2022'de sona ereceğini düşündüğünü söyledi.

'YİNE DE UMUTLUYUM'

Microsoft'un kurucu ortağı ve Amerikalı iş adamı GatesNotes adlı blogunda, "Yine de sonun göründüğünden umutluyum" dedi.

Gates, sağlık araştırmacılarının omicron ile ilgili daha fazla bilgi edinmek için acilen çalıştıklarını ve dünyanın aşıların etkinliği ve önceki enfeksiyonlar gibi daha fazla bilgiye sahip olacağını söyledi.

"ENDEMİK HALE GELECEK"

"Yeni bir endişe çeşidi ortaya çıktığında endişe verici, ancak gelecek yıl bir noktada COVID-19'un çoğu yerde endemik bir hastalık haline geleceğinden hala umutluyum" diye yazdı. "Şu anda gripten yaklaşık 10 kat daha öldürücü olmasına rağmen, aşılar ve antiviraller bu sayıyı yarı yarıya veya daha fazla azaltabilir."

Haberin Devamı

Güney Afrika'da ortaya çıkan koronavirüs salgınının yeni varyantı Omicron ile ilgili ilk laboratuvar test sonuçları açıklandı.Sonuçların gelmesinin ardından Dünya Sağlık Örgütü'nden Omicron varyantına iliştin çarpıcı açıklamalar geldi.

DİĞER VARYANTLARDAN GÜÇLÜ DEĞİL!

Araştırmacılar, aşıların oluşturduğu antikorların yeni varyantlara karşı etkisinde "büyük bir düşüş" olduğunu söylüyor. Ancak AFP haber ajansına konuşan WHO acil durum direktörü Mike Ryan ise, Omicron'un halihazırda kullanılan aşılara karşı diğer varyantlardan daha güçlü olduğuna dair bir gösterge olmadığını söyledi:

"ETKİLİ OLDUĞUNU KANITLAYAN AŞILARIMIZ VAR"

"Bugüne kadar bütün varyantlara karşı, hastaneye yatışlar ve ölümlerdeki azalma göz önüne alındığında etkili olduğunu kanıtlamış çok güçlü aşılarımız var. Omicron için de bunun geçerli olmayacağını varsaymak için hiçbir gerekçemiz yok."

Haberin Devamı

"BİR FARK VARSA O DA..."

İlk verilere göre Omicron varyantının insanları Delta ve diğer varyantlardan daha fazla hasta etmediğini hatırlatan Dr. Ryan, "Bir fark varsa, o da semptomların daha hafif olduğudur" dedi.

NET BİR VERİ YOK

Afrika Sağlık Araştırmaları Enstitüsü'nden araştırmayı yürüten Prof. Dr. Alex Sigal, henüz Omicron'un aşıyla gelişen antikorlardan kaçma kapasitesi konusunda net bir veriye ulaşmadıklarını belirtti. 12 kişiden alınan kan örnekleri üzerinde yapılan çalışma sonucuna göre Prof. Sigal, "Omicron konusunda beklediğinden daha iyi sonuçları alındığını" söyledi.

CİDDİ BİR KORUMA SAĞLIYOR

Buna göre iki doz Pfizer aşısı olmuş kişilerde antikorların etkinliği azalsa da, bir kez Covid-19 hastalığına yakalandıktan sonra iki doz aşı olmuş kişilerde, Omicron'a karşı ciddi bir koruma sağlayan antikorların oluştuğu görüldü.

Pfizer ve BioNTech, üçüncü doz koronavirüs aşısının etkisini ölçmek için yaptığı kapsamlı araştırmanın detaylarını kamuoyu ile paylaştı.

Haberin Devamı

ÜÇ DOZ AŞI OMICRON VARYANTI ETKİSİZ HALE GETİRİYOR

BioNTech ve Pfizer koronavirüse karşı üç doz aşının yeni Omicron varyantını etkisiz hale getirecek antikor seviyesini sağladığını açıkladı. BioNTech ve Pfizer aşılarının Omicron'a karşı etkinliğine yönelik yaptıkları ilk resmi açıklamada, iki doz aşının daha düşük nötralize edici antikorlar sağladığını, üçüncü dozun nötralize edici antikorları 25 kat artırdığı ifade edildi.

Pfizer ve BioNTech, üçüncü doz koronavirüs aşısının etkisini ölçmek için yaptığı kapsamlı araştırmanın detaylarını kamuoyu ile paylaştı.

"YENİ AŞI SUNABİLİRİZ"

BioNTech ve Pfizer'ın açıklamasında, gerektiği takdirde, 2022 yılının Mart ayında Omicron vakası için özel olarak geliştirilen bir aşı sunabilecekleri de vurgulandı.