Gazete Vatan Logo

Kırılgan ateşkes

Suriye’de 100’e yakın muhalif grubun uyacağını açıkladığı ateşkese saatler kala Rusya bölgedeki operasyonlarına hız verdi

Kırılgan ateşkes

Suriye’de 2011’den bu yana devam eden iş savaşta ilk kez geniş çaplı bir ateşkese saatler kala, Rusya bombardımanlarına hız verdi. ABD ve Rusya’nın öncülüğünde hazırlanan plan kapsamında dün gece yarısında başlaması öngörülen ateşkese az bir süre kala Rus savaş uçakları, başkent Şam ile Humus ve Halep çevresindeki muhalif gruplara yönelik saldırılarını yoğunlaştırdı. Kremlin yönetimi, son dakika operasyonlarının muhaliflere yönelik olmadığını, anlaşmanın dışında tutulan terör örgütlerini hedef aldığını savundu. ABD ve Rusya, Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) ve El Kaide’yle bağlantılı grupların ateşkes anlaşmasının dışında tutulmalarına karar vermişti.

Suriye’deki 97 grubu temsilen oluşturulan çatı örgütü ‘Yüksek Müzakere Heyeti’, BM aracılığıyla yaptıkları açıklamada, ‘şiddeti durdurma’ anlaşmasına 2 hafta süreyle uyacaklarını açıkladı. El Kaide’nin Suriye kolu olan Nusra Cephesi ise, ateşkese uymayacağını ve Şam rejimiyle müttefiklerine yönelik saldırılarını sürdüreceğini açıkladı.

‘Esad gitmeli’

Haberin Devamı

ABD Başkanı Barack Obama, Suriye’de yaşanan krizin hep söylendiği gibi ‘iç savaştan’ ibaret olmadığını ilk kez itiraf ederken, “Suriye yalnızca iç savaş değil, aynı zamanda bölgesel güçler arasındaki bir vekalet savaşı. Bu savaşı bitirip halkı teröristlere karşı birleştirmenin tek yolu ise Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın görevi bırakması” diye konuştu.

‘Kabul edilemez’

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Obama’nın Esad’ın görevi bırakması yönünde yaptığı açıklamanın kabul edilemez olduğunu söyledi. Lavrov, Suriye’de ateşkese ve krizin barışçıl çözümüne ‘alternatif’ olarak ortaya atılan tüm önerilerin de ‘kabul edilemez’ olduğunu öne sürdü.

Suudi uçakları İncirlik’te

IŞİD’e karşı uluslararası koalisyonda yer alan Suudi Arabistan’ın F-15 tipi 4 savaş uçağı, Adana’daki İncirlik Üssü’ne geldi. ABD öncülüğündeki koalisyonun bölgeye yönelik hava operasyonları ve Türkiye’nin sınır güvenliği uçuşlarında, bundan böyle Suudi uçakları da görev yapacak. Önceden üsse gelen Suudi askeri yetkililer uçak personelinin kalacağı yerleri incelemiş, askeri uzmanlar koalisyon çerçevesinde uçakların görevlendirilmesinin detaylarını görüşmüştü. Türk-ABD ortak savunma tesisi olan İncirlik’te, uçakları ile birlikte koalisyona katılan beşinci ülke Suudi Arabistan oldu.

Haberin Devamı