Gazete Vatan Logo

Kartel Meksika devletini böyle tehdit etti: Kirli bakanlığın kirli polisleri

Uyuşturucu kartelleriyle boğuşan Meksika'da hükümetin mücadelesi giderek sertleşiyor. Son yapılan operasyonlarda silahlı grupların güç gösterisi için kullandığı ve 'narco-tank' olarak adlandırılan çok sayıda zırhlı araç ele geçirildi. Operasyonlar devam ederken ülkedeki en güçlü gruplardan biri olarak bilinen CJNG, devleti ve rakip kartelleri tehdit etti.

Kartel Meksika devletini böyle tehdit etti: Kirli bakanlığın kirli polisleri

Meksika'da uyuşturucu kartelleriyle mücadele uzun yıllardır devam ediyor. Zaman zaman ordu ve polis güçleri ile çatışan gruplar, kimi zaman da kendi aralarındaki güç mücadelesinin bir sonucu olarak silahlı çatışmalara giriyor. Meksika’nın uyuşturucuyla mücadelesinde bir kırılma noktası olan 2006 yılından bu yana yaşanan şiddet olaylarında, on binlerce kişi hayatını kaybetti. Maddi kayıpların ise milyarlarca dolara ulaştığı tahmin ediliyor. Elde ettikleri gelir sayesinde üye sayısını artıran karteller, aynı zamanda bu para ile ağır silahlara ve zırhlı araçlara da sahip olabiliyor. Ülkenin önde gelen kartel grupları, sahip olduğu zırhlı araçlar ve silahlarla adeta bir orduyu andırıyor.

Dünyada suç oranlarının en yüksek olduğu ülkelerin başında gelen Meksika’da geçen yıl 33 bin 308 cinayet işlendi. Ülke genelinde 90 binden fazla kayıp vakası olduğu tahmin ediliyor. Yetkililer, tüm bu tablonun altına yatan en büyük nedenin uyuşturucu kartelleri arasında yaşanan mücadele olduğunu belirtiyor. Esas gelir kaynakları uyuşturucu olan silahlı grupların, insan kaçakçılığı başta olmak üzere suç teşkil eden birçok eylemde aktif rol oynadığı, yıllık gelirlerinin 10 ila 50 milyar dolar arasında olduğu tahmin ediliyor.

Haberin Devamı


ELE GEÇİRİLEN ARAÇLAR SERGİLENDİ
Meksika Cumhuriyet Başsavcılığı Ofisi (FGR) resmi Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, Mart ve Haziran ayları arasında yapılan operasyonlar sonucunda ele geçirilen 23 zırhlı aracı sergiledi. Araçlar, sergilendikten sonra iş makineleri ile parçalandı.

Yapılan açıklamada, araçların hangi silahlı gruba ait olduğu açıklanmazken, açıklamayla birlikte paylaşılan videoda yer alan araçların üzerinde bulunan silahlı gruplara ait semboller sansürlendi. Ele geçirilen araçların 'Kuzeydoğu Karteli' olarak da bilinen Cartel del Noreste'e ait olabileceği tahmin ediyor. Cartel del Noreste’nin uyuşturucu kaçakçılığı başta olmak üzere insan kaçakçılığı, gasp, adam kaçırma ve daha birçok yasadışı faaliyette rol oynadığı biliniyor.

Kartellerin sivil kullanım amaçlı 4x4 araçları bazı mekanik iyileştirmeler ve eklemelerle zırhlı hale getirdiği ifade ediliyor. Meksika ordusunda görev yapan yetkililerin “derme çatma araçlar” olarak nitelediği araçlar, şehir içinde yaşanan çatışmalarda kartel üyelerinin en etkili silahlarından biri oluyor. Ordu yetkilileri, bu araçların manevra kabiliyetine dikkat çekerek, “Araçların üzerinde oynama yapıldığı için şehir içinde veya kumlu zeminlerde manevra kabiliyetleri çok düşük” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Zırhlı araçlar, karteller için aynı zamanda önemli bir propaganda malzemesi görevi görüyor. Sosyal medya üzerinden polis güçlerini ve birbirlerini tehdit eden karteller, yayınladıkları videolarda sık sık bu araçları kullanıyor. Hükümet yetkilileri, kartel videolarının olmazsa olmazı haline gelen bu araçların ele geçirilmesini uyuşturucu çetelerine indirilen ciddi bir darbe olarak yorumluyor.


EN BÜYÜK KARTEL TEHDİT MESAJI YAYINLADI
Meksika Cumhuriyet Başsavcılığı Ofisi tarafından yayınlanan video ile eşzamanlı olarak ülkenin en büyük kartel grubu olarak bilinen Cartel Jalisco Nueva Generacion (CJNG) üyeleri, polis güçlerini ve rakip çeteleri tehdit ettikleri yeni bir video yayınladı.

Haberin Devamı

CNGJ, geçtiğimiz günlerde izleyenleri dehşete düşüren bir infaz videosu yayınlamış ve Pájaros Sierra isimli rakip çetenin üyelerini infaz etmişti. Son yayınlanan tehdit videosunda ise silahlı ve yüzleri maskeli çete üyeleri, hükümet güçlerini ve rakip çetelere ağır hakaretler etti ve ölümle tehdit etti. Videoda konuşan çete üyesi, sözlerine “Sorunumuz sivil vatandaşlarla değil. Ailelere, çocuklara ve kadınlara saygı duyuyoruz” diyerek başladı. Polislerden “kirli bakanlığın kirli polisleri” olarak bahseden çete üyesi, hükümet güçlerine ağır hakaretler etti. Videonun ilerleyen kısımlarında sözü rakip çetelere getiren yüzü maskeli çete üyesi şu ifadeleri kullandı:

"Rakip çetelerin eylemlerini azaltmaları onların yararına olacak. Yoksa faaliyetlerini biz azaltmaya başlayacağız. Hepiniz uğraştığınız adamlarımıza âşık olacaksınız. Bize çocukça yazdığınız barış mektuplarını yollamaktan vazgeçin ve silahlı çatışmada karşımıza çıkarak bizimle yüzleşin. Sivillere sesleniyorum. Sizin korkmanız gereken bir durum yok. Bunun dışında karşımızda olan herkes yakında eylemlerimizi görecek. Terör geldi." (Oğuzcan Atış/Milliyet)

Haberin Devamı