Gazete Vatan Logo

Karabağ'da peş peşe patlamalar! Azerbaycan Savunma Bakanlığı terörle mücadele operasyonları başlatıldığını duyurdu

Azerbaycan Savunma Bakanlığı, Karabağ'da terörle mücadele operasyonları başlatıldığını duyurdu. Karabağ’da mayın patlaması sonucu 2 kişinin ölmesinin ardından olay yerine giden polis aracının geçişi sırasında mayın patlamış 4 polis ölmüştü. Operasyonlar sürerken Azerbaycan Savunma Bakanı, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler ile telefon görüştü. Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zaharova'dan operasyonla ilgili yorumlar gelirken Ermenistan Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklama ise Erivan'ın 'U' dönüşünü gözler önüne serdi. Fransa Dışişleri Bakanlığından Azerbaycan'ın Karabağ'da başlattığı terörle mücadele operasyonuna dair yapılan açıklamada, "Fransa, bu kabul edilemez saldırıya bölgenin güvenliğine yönelik oluşturduğu risklerle orantılı olarak güçlü bir yanıt verilmesi için Avrupalı ve ABD’li ortaklarıyla yakın iş birliği içinde çalışıyor” ifadeleri kullanıldı. BM Güvenlik Konseyi de acil toplantıya çağırıldı. Azerbaycan Cumhurbaşkanlığı tarafından yapılan açıklamada, Karabağ’daki terörle mücadele operasyonun sona ermesini tek yolunun, Karabağ’daki yasadışı Ermeni silahlı güçlerin teslim olması ve Karabağ’daki sözde rejimin feshedilmesi olduğu bildirildi.

Azerbaycan Savunma Bakanlığı, Ermeni Silahlı Kuvvetleri birliklerinin silahsızlandırılarak Azerbaycan topraklarından çıkarılması, askeri altyapıların etkisiz hale getirilmesi, işgalden kurtarılan topraklara dönen sivillerin ve bölgedeki imar çalışmalarında görev alan işçiler ile askeri personelin güvenliğinin sağlanması amacıyla Karabağ'da terörle mücadele operasyonu başlatıldığını duyurdu.

Ermeni güçlerin Karabağ'da Azerbaycan'a saldırıları arttırmasının ardından Azerbaycan ordusu terörle mücadele operasyonu başlattı. Azerbaycan Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, son birkaç ayda Karabağ bölgesinde yasa dışı bulunan silahlı Ermeni güçlerin Azerbaycan ordusunun mevzilerine saldırılarını yoğunlaştırdığı, yeni mevziler ve sığınaklar kazarak bölgeye ek askeri güçler ve askeri teçhizat toplandığının gözlemlendiği ifade edildi. 10 Kasım 2020 tarihinde imzalanan üçlü bildiri hükümlerine aykırı olarak silahlı Ermeni güçlerin Azerbaycan'ın Karabağ bölgesinde varlığını sürdürmesinin bölgesel barış ve istikrara ciddi bir tehdit oluşturduğunun Azerbaycan tarafından defalarca beyan edildiği vurgulandı.

Haberin Devamı

'TERÖRLE MÜCADELE OPERASYONU BAŞLATILDI'

Üçlü bildirinin hükümlerinin sağlanması ve Karabağ bölgesinde gerçekleştirilen büyük çaplı provokasyonların önlenmesi amacıyla anti terör operasyonu başlatıldığı belirtilen açıklamada, "Ermeni Silahlı Kuvvetleri birliklerinin silahsızlandırılarak Azerbaycan topraklarından çıkarılması, askeri altyapıların etkisiz hale getirilmesi, işgalden kurtarılan topraklara dönen sivillerin, bölgedeki imar çalışmalarında görev alan işçilerin ve askeri personelin güvenliğinin sağlanması, Azerbaycan Cumhuriyeti'nin anayasal bütünlüğünün tesis edilmesi amacıyla bölgede yerel çapta terörle mücadele operasyonlarına başlatılmıştır" ifadeleri kullanıldı.

'YALNIZCA MEŞRU ASKERİ HEDEFLER İMHA EDİLİYOR'

Karabağ'da başlatılan terörle mücadele operasyonunda sivillerin ve sivil altyapı tesislerinin hedef alınmadığı, yüksek hassasiyetli silahlar kullanılarak yalnızca meşru askeri hedeflerin vurulduğu bildirildi. Ayrıca operasyon hakkında Rus Barış Gücü Komutanlığı ve Türkiye-Rusya Ortak Gözlem Merkezi yönetimine de bilgi verildiği kaydedildi.

Haberin Devamı

ELEKTRONİK HARP SİSTEMİ İMHA EDİLDİ

Azerbaycan'ın başlattığı terörle mücadele operasyonunda ilk görüntüler gelmeye başladı. Ağdara kasabasında Ermenistan Silahlı Kuvvetleri'ne ait "Mortira" elektronik harp sisteminin imha edildiği görüldü.

AZERBAYCAN SAVUNMA BAKANI YAŞAR GÜLER İLE TELEFONDA GÖRÜŞTÜ

Azerbaycan Savunma Bakanlığı, "Azerbaycan Savunma Bakanı Zakir Hasanov, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Hasanov, mevkidaşı Güler'e Azerbaycan'ın Karabağ bölgesindeki terörle mücadele operasyonu hakkında bilgi verdi. Yaşar Güler, Türkiye'nin her zaman olduğu gibi bugün de Azerbaycan'ın yanında olduğunu ifade etti." açıklaması geldi.

'TÜRKİYE-RUSYA ORTAK GÖZLEM MERKEZİ'NE BİLGİ VERİLDİ'

Azerbaycan Savunma Bakanlığı 'Karabağ'daki terörle mücadele operasyonları hakkında Rus Barış Gücü Komutanlığı ve Türkiye-Rusya Ortak Gözlem Merkezi yönetimine bilgi verildi' açıklamasında bulundu.

Haberin Devamı

'Ermeni silahlı grupları, Azerbaycan hava sahasını kullanan havayolu şirketlerinin yolcu uçaklarının GPS uydu navigasyon sistemlerine karşı bir kez daha radyo bozucular kullandı' denilen açıklamanın devamında ise şu ifadelere yer verildi;

'Rus Barış Koruma Birliği'nin Azerbaycan topraklarında geçici olarak konuşlandığı Ermeni Silahlı Kuvvetleri birlikleri, Azerbaycan Ordusu'nun Ağdam bölgesi yönündeki mevzilerine topçu tesislerinden ateş açıyor. İlgili birimlerimizce bu doğrultuda müdahale tedbirleri alınıyor.'

PEŞ PEŞE PATLAMALAR CAN ALDI

Azerbaycan Karayolları Devlet Dairesi, bugün yerel saatle 03.45 sıralarında Ahmedbeyli-Füzuli-Şuşa karayolunda çalışma yürüten karayolları devlet dairesine ait bir aracın geçişi sırasında tanksavar mayının infilak etmesi sonucu 2 kurum çalışanının hayatını kaybettiğini duyurmuştu.

Bu olayın ardından olay yerine giden polis aracının geçişi sırasında mayın patladı. Patlama sonucu 4 polisin hayatını kaybettiği belirtildi.

Haberin Devamı

TAHLİYELER İÇİN İNSANİ KORİDOR OLUŞTURULDU

Azerbaycan Savunma Bakanlığı, "Karabağ’daki Ermeni nüfusun tehlikeli bölgeden tahliyesini sağlamak amacıyla Laçın yolu üzerinde ve diğer istikametlerde insani koridor ve kabul noktaları oluşturuldu." açıklamasını yaptı.

RUSYA'DAN AÇIKLAMA GELDİ

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zaharova, Azerbaycan'ın başlattığı operasyonun ardından, "İki ülke ile de iletişim halindeyiz. Karabağ'da tansiyonun yükselmesinden endişe duyuyoruz. Her iki tarafı da kan dökmeyi durdurmaya çağırıyoruz. Rus Barış Gücü birlikleri, Dağlık Karabağ'daki misyonunu sürdürüyor" dedi.

ERMENİ AYRILIKÇILARIN KALESİNDE PATLAMA SESLERİ

AFP muhabiri, Bakü'nün açıklamasının ardından Dağlık Karabağ bölgesindeki Ermeni ayrılıkçıların kalesi Stepanakert'te patlamalar duyulduğunu söyledi.

Azerbaycan Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada 'siviller ve altyapı tesisleri hedef alınmıyor, yalnızca meşru askeri hedefler yok ediliyor' denildi.

AZERBAYCAN MÜHİMMAT DEPOSUNU VURDU

Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri, başlatılan operasyon kapsamında Ermenistan ordusuna ait mühimmat deposunu vurdu.

Azerbaycan Savunma Bakanlığı açıklamasında “Ağdara istikametinde bulunan Ermeni silahlı kuvvetlerinin 5'inci savunma tugayına ait mühimmat depolarından biri imha edildi” denildi.

AZERBAYCAN GÖRÜNTÜLERİ PAYLAŞTI

Ermenistan ordusuna ait mühimmat deposunun ve sığınağın imha anı

Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri, başlatılan operasyon kapsamında Ermenistan ordusuna ait mühimmat deposu ve sığınağın vurulma anlarını paylaştı.

Azerbaycan Savunma Bakanlığı görüntüyle birlikte yaptığı açıklamada “Ermeni silahlı kuvvetlerine ait bir sonraki sığınak ve askeri teçhizatın imha anı” denildi.

"BARIŞIN SAĞLANMASININ TEK YOLU ERMENİ GÜÇLERİN ÇEKİLMESİDİR"

Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı, Karabağ'da başlattığı terörle mücadele operasyonuna ilişkin açıklama yaptı. Karabağ’daki Ermeni silahlı güçlerin provokasyonları sürdürmek amacıyla muharebe mevzilerini güçlendirdiği ve askeri birlikleri savaşa hazır hale getirdiğinin tespit edilmesi üzerine bölgede terörle mücadele operasyonu başlatıldığı belirtildi.

Alınan önlemler çerçevesinde Ermeni silahlı güçlerin mevzileri ile atış noktalarının yüksek hassasiyetli silahlar kullanılarak imha edildiği vurgulandı. Ermeni silahlı güçlerin 10 Kasım 2020 tarihinde imzalanan üçlü bildiri hükümlerine aykırı olarak Karabağ bölgesinde varlığını sürdürmesinin bölgesel barış ve istikrara ciddi bir tehdit oluşturduğunun defalarca dile getirildiği kaydedildi. Açıklamada, “Bölgede barış ve istikrarın sağlanmasının tek yolu, Ermeni silahlı güçlerin Azerbaycan’ın Karabağ bölgesinden kayıtsız şartsız, tamamen çekilmesi ve sözde rejimin feshedilmesidir” ifadeleri kullanıldı.

PAŞİNYAN: RUSYA ÖNLEM ALMALI

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, "Rus barış gücünün Karabağ'daki durumun istikrara kavuşturulması için önlem almasını umuyoruz" dedi.

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, güvenlik konseyi toplantısı öncesi Azerbaycan'ın Dağlık Karabağ'da başlattığı terörle mücadele operasyonuna ilişkin açıklamalarda bulundu. Paşinyan, "Dağlık Karabağ ile temas halindeyiz. Ancak bazı iletişim sorunlarımız var. Dağlık Karabağ'a başlangıçta topçu ve çeşitli araçlarla saldırı başlatıldığı, ardından ise farklı yönlerden kara operasyonları başlatıldığına ilişkin genel bilgiler" dedi.

Azerbaycan'ın operasyonlara başlamadan önce Rus barış gücü birliklerine bilgi aktardığını, Rus tarafının ise kendilerine bilgi verilmediğini belirttiğini hatırlatan Paşinyan, "Bu süreçte Azerbaycan operasyonlara ilişkin bilgi akışı sağlıyor ve Azerbaycan'ın operasyonlara başlanacağı konusunda Rusya'ya resmi bilgi vermesi bizim için kafa karıştırıcı. Biz Rus ortaklarımızdan bir bilgi alamadık. Rus barış gücünün Karabağ’daki durumun istikrara kavuşturulması için önlem almasını umuyoruz" şeklinde konuştu.

'DAĞLIK KARABAĞ'DA ERMENİSTAN ASKERİ YOK'

Azerbaycan tarafını suçlayan Paşinyan, "Bugün Azerbaycan'ın bir takım kitle iletişim araçları, resmi medya araçları üzerinden Dağlık Karabağ'da Ermenistan ordusu birliklerine yönelik saldırılar düzenlediklerini bildiriyorlar. Ne yazık ki bu bilgi, Ermenistan ve Azerbaycan'a askeri operasyonları durdurma çağrısında bulunduğunu söyleyen bazı ortaklarımız tarafından da tekrarlanıyor. Ermenistan'ın askeri operasyonlara dahil olmadığını belirtmek isterim. Ermenistan'ın Dağlık Karabağ'da ordusunun bulunmadığını bir kez daha kaydetmek istiyorum. Ermenistan'ı ve Ermeni ordusunu çatışmalara dahil etmek isteyen girişimleri kabul etmediğimizi tekrarlamak istiyorum. Bazı iç ve dış güçlerin Ermenistan devletini saldırıya uğratmasına izin vermemeliyiz" dedi.

Muhalefetinin eleştirilerine ve muhaliflerin Ermenistan parlamentosu önünde toplanmasına ilişkin açıklamalarda bulunan Paşinyan, "Ermenistan’da farklı kesimlerden ‘darbe’ çağrısında bulunanlar var. Kimse hesapsız ve keskin maceralar peşine düşmemeli" diye konuştu.

KARABAĞ'DAKİ AYRILIKÇI REJİMDEN MÜZAKERE ÇAĞRISI

Azerbaycan ordusunun Karabağ'da başlattığı terörle mücadele operasyonunun ardından Karabağ’daki Ermenistan yanlısı ayrılıkçı rejim açıklama yaptı. Karabağ’daki ayrılıkçı rejimin istihbarat merkezi tarafından yapılan yazılı açıklamada, “Karabağ tarafı, Azerbaycan tarafına yangını derhal durdurması ve sorunun çözümü için müzakere masasına oturması çağrısında bulunuyor” denildi.

FRANSA'DAN SKANDAL AÇIKLAMA

Fransa Dışişleri Bakanlığından Azerbaycan'ın Karabağ'da başlattığı terörle mücadele operasyonuna dair yapılan açıklamada, "Fransa, bu kabul edilemez saldırıya bölgenin güvenliğine yönelik oluşturduğu risklerle orantılı olarak güçlü bir yanıt verilmesi için Avrupalı ve ABD’li ortaklarıyla yakın iş birliği içinde çalışıyor” ifadeleri kullanıldı. BM Güvenlik Konseyi de acil toplantıya çağırıldı.

Fransa Dışişleri Bakanlığı, Azerbaycan’ın Karabağ’da başlattığı terörle mücadele operasyonuna dair açıklama yaptı. Açıklamada Azerbaycan'ı saldırılarını, “Fransa, derhal durdurmaya ve uluslararası hukuka saygı göstermeye çağırıyor. Fransa, bu kabul edilemez saldırıya bölgenin güvenliğine yönelik oluşturduğu risklerle orantılı olarak güçlü bir yanıt verilmesi amacıyla Avrupalı ve ABD’li ortaklarıyla yakın iş birliği içinde çalışıyor” ifadeleri kullanıldı. Açıklamada ayrıca, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’ne konuyu görüşmek üzere acil toplama çağrısında bulunuldu.

AZERBAYCAN'DAN FRANSA'YA YANIT

Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı, Fransa'nın skandal çağrısına ilişkin yazılı bir açıklama yaptı. "Fransa'nın bu tutumu, bugün karşı karşıya olduğu sömürge bölgelerindeki mevcut durumdan ders almadığını ve bu konuda daha önceki politikalarını sürdürmeye devam ettiğini göstermektedir." denilen duyuruda, "Fransız yetkililer Azerbaycan karşıtı açıklamalarda Ermenistan'dan bile daha aktif. Fransa'nın İslamofobik ve Azerbaycan karşıtı politikası, iç işlerimize kabul edilemez müdahalesi gösteriyor ki Fransa bölgeden ne kadar uzak olursa bölge için o kadar iyi olur." denildi.

ASKERİ ATAŞELERE BİLGİLENDİRME TOPLANTISI

Azerbaycan Savunma Bakanlığı, Karabağ bölgesindeki anti-terör operasyonu hakkında ülkede bulunan askeri ataşelere bilgilendirme toplantısı yaptı. Toplantıyı düzenleyen Tümgeneral Mahmudov, sivil nüfusu ve sivil altyapı tesislerini hedef almadıklarını, yalnızca meşru askeri hedeflerin yüksek hassasiyetli silahlar kullanılarak imha edildiğini özellikle vurguladı.

Azerbaycan Savunma Bakanlığı, Karabağ bölgesindeki yürütülen anti-terör operasyonu hakkında Azerbaycan Cumhuriyeti'nde akredite olan yabancı askeri ataşeler ve uluslararası kuruluşların temsilcilerine yönelik Savunma Bakanlığı Uluslararası Askeri İşbirliği Dairesi Başkanlığı'nda brifing düzenlendi.

Toplantıda konuşan Uluslararası Askeri İşbirliği Dairesi Başkanı Tümgeneral Hüseyin Mahmudov, anti-terör operasyonunun amacının, 10 Kasım 2020 tarihinde imzalanan üçlü deklarasyon hükümlerinin sağlanması, Karabağ ekonomik bölgesindeki büyük çaplı provokasyonların önlenmesi, Ermeni silahlı kuvvetlerinin birimlerinin silahsızlandırılması ve Azerbaycan topraklarından geri çekilmesi, askeri altyapılarının etkisiz hale getirilmesi ve Azerbaycan Cumhuriyeti'nin anayasal yapısının onarılması olduğunu belirtti.

Tümgeneral Mahmudov açıklamasında Azerbaycan ordusunun sivil nüfusu ve sivil altyapı tesislerini hedef almadığını, yalnızca meşru askeri hedeflerin yüksek hassasiyetli silahlar kullanılarak imha edildiğini özellikle vurgulandı.

AB'DEN AZERBAYCAN'A OPERASYONU DURDURMA ÇAĞRISI GELDİ

Azerbaycan'ın Karabağ'da başlattığı terörle mücadele operasyonuna yönelik AB'den açıklama geldi. AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell yaptığı yazılı açıklamada, "Avrupa Birliği, temas hattında ve Karabağ'ın diğer yerlerinde yaşanan askeri gerilimi kınıyor. Düşmanlıkların derhal durdurulması ve Azerbaycan'ın mevcut askeri faaliyetlerini durdurması yönünde çağrıda bulunuyoruz. Bakü ve Karabağ Ermenileri arasında diyaloğa acilen dönülmesi gerekiyor. Bu askeri gerilim, bölgedeki halkın göçünü zorlamak için bir bahane olarak kullanılmamalıdır. Barış ve normalleşme görüşmelerine elverişli bir ortam sağlamak için şiddetin durması gerekiyor. Müzakere edilen sonuçlara yönelik çalışmak için tüm tarafların gerçek taahhüdü gereklidir" ifadelerini kullandı.

Borrell, AB'nin diyaloğun kolaylaştırılması konusunda çaba göstermeye devam ettiğini vurguladı.

MICHEL: DERHAL DURDURULMALI

Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel de Azerbaycan'a operasyonu "derhal" durdurma çağrısında bulundu. Michel sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Dağlık Karabağ'dan kötü haberler geliyor. Bakü ve Karabağ Ermenileri arasında gerçek bir diyaloğun tesis edilebilmesi için Azerbaycan'ın askeri faaliyetleri derhal durdurulmalıdır" dedi.

PROTESTOCULARDAN PAŞİNYAN'A İSTİFA ÇAĞRISI

Azerbaycan'ın Dağlık Karabağ'da ülkenin anayasal bütünlüğünün tesis edilmesi amacıyla başlattığı terörle mücadele operasyonunun ardından Ermenistan’daki muhalif gruplar sokaklara döküldü. Başkent Erivan’daki parlamento binası önünde toplanan protestocular, Paşinyan’ı Dağlık Karabağ’daki ayrılıkçılara destek olmadığı için eleştirerek, istifa etmeye çağırdı. Ermenistan polisi parlamento çevresinde yoğun güvenlik önlemleri alırken, bazı göstericilerin bina önündeki polis barikatını aşmaya çalışması nedeniyle kısa süreli arbede yaşandı.

Ermenistan'daki muhalif siyasi partiler ve sivil toplum kuruluşları, yaptıkları açıklamalarla eylemlere katılma çağrısı yaparak, Paşinyan’ın istifasına kadar eylemlerini sürdüreceklerini dile getirdi.

AZERBAYCAN'DAN TEK ŞART

Azerbaycan ordusu, Karabağ'da başlattığı terörle mücadele operasyonu devam ederken, Azerbaycan Cumhurbaşkanlığı operasyonun sona ermesi için şartlarını açıkladı. Azerbaycan Cumhurbaşkanlığı tarafından yapılan açıklamada, Karabağ bölgesinde yaşayan Ermenilerin temsilcilerini defalarca Azerbaycan tarafından diyaloğa davet edilmesine rağmen her seferinde bu tekliflerin reddedildiği vurgulanarak, Azerbaycan yönetiminin, Karabağ bölgesinde yaşayan Ermenilerin temsilcileriyle Yevlah’da buluşmaya hazır olduğu belirtildi. Açıklamada, “Ancak terörle mücadele operasyonlarının sona ermesi için yasadışı Ermeni silahlı kuvvetlerinin teslim olmaları, tüm silahları teslim etmesi ve yasadışı rejimin kendisini feshetmesi gerekiyor. Aksi takdirde terörle mücadele tedbirleri sonuna kadar devam edecek” denildi.

Öte yandan Karabağ’daki ayrılıkçı rejimin istihbarat merkezi tarafından yapılan yazılı açıklamada ise, “Karabağ tarafı, Azerbaycan tarafına yangını derhal durdurması ve sorunun çözümü için müzakere masasına oturması çağrısında bulunuyor” ifadeleri kullanılmıştı.

SON GERGİNLİK NASIL BAŞLADI?

Bölgeyi Ermenistan’a bağlayan ana yol olan Laçin Koridoru günümüzde Rus barış gücünün kontrolünde. Azerbaycan toprağından geçen bu koridor üzerinden Ermeniler gıda ve diğer ihtiyaç malzemelerini gönderebiliyordu.

Fakat Azerbaycan yetkilileri Ermenileri bu yolla Dağlık Karabağ’a silah göndermekle suçluyor. Bu yüzden, bölgeden Kızılhaç’ın ambulansları hariç hiçbir araç geçmesine izin vermiyor.

Bunun yerine yardımların Azerbaycan’daki Agdam kentinden Hankendi’ye giden yoldan gönderilebileceğini söylüyor.

Ayrılıkçı yetkililer ise Laçin Koridoru’na alternatif bu yolu kullanmayı kabul etmeleri durumunda, Laçin Koridoru’nun bir daha açılmamasından endişe ediyor, bu yoldan yardım istemektense bölgedeki çiftçilerden depolarındaki mahsulleri paylaşmalarını talep ediyor.

Azerbaycan Agdam Yolu’nun kullanılmasından 24 saat sonra Laçin Koridoru’nu açacağını belirtirken, Ermeniler bu yeni yola bir meşruiyet kazandırmak istemiyor.