Gazete Vatan Logo

Kafası sokağın ortasına fırladı

Paris’teki katliamların beyni olan Ebayud’a yapılan baskının ayrıntıları ortaya çıktı. Ebayud’un kuzeni ve aynı zamanda imam nikahlı eşi olan Hasna’nın kendisini patlattığı operasyonda polisin 5 binden fazla mermi sıktığı ve 20 el bombası attığı öğrenildi.

Kafası sokağın ortasına fırladı

Fransa’nın başkenti Paris’te en kanlı saldırıya sahne olan Bataclan konser salonu yakınlarındaki bir çöp kutusunda bulunan cep telefonu üzerinden, Ebayud’un Suriye’den Fransa’ya geri döndüğünü belirleyen polis, teröristin aynı zamanda kuzeni olan Hasna Aitboulahcen’i izlemeye almıştı. Telefon ve banka kayıtlarından Ebayud’un saklandığı hücre evinin yeri belirlendi ve çarşamba sabahı 04.00 sularında Paris’in Saint Denis banliyösündeki adrese baskın düzenledi.

Polis kapıyı uçurdu

Polis, içeri girmek için, daha önce uyuşturucu bağımlılarınca kullanılan evin kapısını havaya uçurmak istedi. Yerleştirilen bombalar patlatıldığında, kapının içeridekiler tarafından takviye edildiği anlaşıldı. Polisin içeri girememesinden yararlanan teröristler de çatışmaya hazırlanacak zamanı buldu. Operasyon sırasında Ebayud keskin nişanı ateşiyle başından vurularak öldürülürken, Hasna da Kalaşnikofla polise sürekli ateş açtı. Genç kadın, özel harekatçıların “Erkek arkadaşın nerede?” sorusuna, “O benim erkek arkadaşım değil” diye cevap verdi.

Haberin Devamı

Mermisi bitince patladı

Mermisi bittikten sonra polislerin olduğu koridora doğru “Yardım edin, yardım edin” diye bağırarak koşan Hasna, ardından üzerindeki bomba yeleğini patlattı. Yetkililer, patlamanın etkisiyle Hasna’nın kopan başının sokağa kadar fırladığını açıkladı. Patlamanın etkisiyle üçüncü katta bulunan dairenin tabanının bir bölümü çöktü. Çökme sırasında da bir kişinin öldüğü belirtildi. Operasyonda biri kadın 8 kişi gözaltına alınırken polisin içerideki durumu gözlemlemek için binaya bir insansız hava aracı (İHA) gönderdiği de ifade edildi.

Salyasından tespit edildi: Bedeni delik deşik olmuş

Belçika basını, operasyonda ölen üçüncü kişinin, Paris saldırılarından sonra Belçika’ya kaçtığı düşünülen Salih Abdeslam olabileceğini öne sürdü. Ebayud’la birlikte Paris saldırılarında teröristlere şoförlük yapan Salih’in Suriye’den Türkiye’ye geçtiği, oradan da göçmen kılığında Yunanistan’a ulaştıktan sonra Fransa’ya döndüğü sanılıyor. Fransız yetkililer, Salih ve Ebayud’un 2010’da hırsızlık suçundan hapse girdiklerini, bu dönemde ‘radikalleştirilmiş’ olabileceklerini düşünüyor.

Haberin Devamı

Paris Savcılığı, Belçika vatandaşı Ebayud’un operasyonda öldürüldüğünü teyit etti. Keskin nişancı tarafından başından vurulan Ebayud’un kimliği salyasından alınan DNA örneğiyle tespit edildi. Ebayud’un bedeninin mermi ve şarapnel parçalarıyla delik deşik olduğu, bu nedenle kimlik tespitinin zaman aldığı belirtilildi. Fransa İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve de, Ebayud’un Suriye’den Fransa’ya geldiği bilgisini, Fransız istihbaratının tek başına ortaya çıkarttığını açıkladı.

AB’nin ilk kadın intihar bombacısı

Önceki günkü operasyon sırasında polisle çatışmaya giren, ardından da üzerindeki bomba yeleğini patlatan kadın terörist Hasna Aitboulahcen, IŞİD’in Avrupa’daki ilk kadın intihar bombacısı oldu. 26 yaşındaki kadının hem Belçika hem de Fas vatandaşlığı bulunuyor. Paris’te ocak ayında koşer marketine silahlı saldırı düzenleyen Amedi Kolibali’nin eşi Hayat Bumeddin’i kendine örnek alan Hasna, onun gibi olmaya karar vermiş. 26 yaşındaki Hayat, Kolibali’nin ölümünün ardından Türkiye üzerinden Suriye’nin Rakka kentine gitmiş ve IŞİD’e katılmıştı. Hasna da haziran ayında sosyal medyada paylaştığı çarşaflı fotoğrafının altına, “İnşallah yakında Türkiye’ye, oradan da Suriye’ye gideceğim” diye yazmış. 2012 Beko İnşaat firmasında yönetici olarak işe başlayan Hasna’nın, firmanın 2014’te kapanmasının ardından işsiz kaldığı söyleniyor. IŞİD’in, Suriye’ye giderek saflarına katılmayı amaçlayan genç kadını, Paris saldırıları için kullanmaya karar verdiği düşünülüyor.

Haberin Devamı