Kaddafi'ye rağmen F-16'larla yardıma geldiler
Ankara feribotu, Misrata ve Bingazi limanlarına 10 F-16 ve bir savaş gemisi eşliğinde yanaşarak 460 kişiyi aldı
Çeşme Limanı’ndan Libya’daki yaralıları almak üzere 26 Mart’ta yola çıkan Ankara feribotu, Kaddafi’nin “Gelecekseniz Trablus’a yanaşın”
inadına rağmen isyancıların kontrolündeki Misrata ve Bingazi limanlarına 10 F-16 ve bir savaş gemisi eşliğinde yanaşarak 460 kişiyi aldı.
Muammer Kaddafi güçleri ile isyancılar arasında haftalardır devam eden çatışmalar yüzlerce kişinin hayatına mal olurken binlerce yaralı da büyük zorluk yaşayan Libya hastanelerinde tedavi altına alındı. Ancak özellikle isyan bölgelerinde sağlık çalışanlarının görevlerini terk etmesi nedeniyle Kaddafi’nin bombalamasına maruz kalan muhalifler ölümle karşı karşıya kalınca devreye Ankara girdi. Başbakan Erdoğan’ın talimatıyla Libyalı yaralıları alarak Türkiye’de kurulan saha hastanesinde tedavi etmek amacıyla Ankara Feribotu 26 Mart Cumartesi gece yarısı Çeşme Limanı’ndan yola çıktı.
Elçi New York Times’a anlattı
Tıbbi malzeme ve ilaç taşıyan gemi kısa sürede Libya açıklarına ulaştı. Ancak Kaddafi ile yapılan görüşmeler geminin isyan bölgelerindeki yaralıları alması konusunda tıkandı. Türk büyükelçisi Levent Şahinkaya’nın New York Times gazetesine yaptığı açıklamaya göre Libya lideri, geminin kendi kontrolündeki Trablus limanına yanaşmasını ve buradaki yaralıları almasını istedi. Aksi halde geminin geri dönmesini talep etti. Türk tarafı ise isyancıların kontrolündeki Bingazi ve Misrata kentlerinde tam bir insanlık dramı yaşandığı gerekçesiyle bu kentlere yanaşmakta ısrarcı oldu.
‘Teşekkürler Türkiye’ sloganları
Geminin 5 gün süreyle Libya açıklarında beklemesine sebep olan çatışmalar ve görüşmeler çıkmaza girince Ankara inisiyatif alarak 10 Türk F-16’sı ile 1 Türk savaş gemisinin eşlik ettiği Ankara Feribotu, Misrata limanına yanaştırıldı. Baltalimanı Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Yavuz Kabukçuoğlu başkanlığındaki 15 sağlık görevlisi, 3 ambulans, 10’u özel harekat polisi toplam 20 emniyet görevlisi buradan 270 yaralıyı alarak bu kez Bingazi limanına hareket etti. Gemi burada da coşkulu tezahurat ve tekbirlerle karşılandı. Libyalılar, “Kaddafi ödlektir, Türkiye-Libya kardeştir”, “Teşekkürler Türkiye” sloganı attı.
‘Bu kadarını beklemiyorduk’
Geminin güvertesinden ve limandan Türk bayrağı açan Libyalılar, gemideki Misrata’dan gelen yakınlarını görünce gözyaşlarına hakim olamadı. Binbir imkansızlık içinde Bingazi hastanesinde tedavi gören yaralılar da ambulanslarla limana getirildi. Türkiye’nin Bingazi Başkonsolosu Ali Davutoğlu, limanda yaptığı açıklamada, burada da gemiye 190 kişinin bindiğini söyledi Gemideki doktorlardan Selman Karadayı ise İngiliz The Times gazetesine yaptığı açıklamada, “Gerçekten yıkıldım. Bu kadarını beklemiyordum. 100-150 yaralı için hazırlanmıştık ama insanlık namına kapasitemizden çok daha fazlasını aldık” dedi.
Çoğu keskin nişancı kurbanları
Bacağından yaralı olarak gemiye binen 25 yaşındaki Libyalı Muad Şetvan, “Misrata kentinde her yerde Kaddafi’nin keskin nişancıları var. Evlerin çatılarından kadın, erkek, çocuk, hatta hayvan demeden vuruyorlar. Hareket eden ne görürlerse öldürüyorlar” diye konuştu.
‘BARBARLIĞIN KANITI İŞTE BU’
Times gazetesi gemi için şu yorumu yaptı: Bir zamanların arabalı feribotu Ankara, şimdi korkular gemisi. Muammer Kaddafi rejiminin yaralı ve sakat kurbanlarıyla dolu.
‘Sivillerin zarar görmemesi için her şey yapılacak’
Libya’da uçuşa yasak bölgeyi denetleyecek hava harekatının komuta merkezi olarak belirlenen İzmir’deki Müttefik Hava Komutanlığı Orgeneral Vecihi Akın Kışlası’nda dün basın toplantısı düzenlendi. Toplantıya, Napoli’deki NATO Birleşik Hava Harekat Merkezi’nden video konferans yöntemiyle bağlanan NATO İzmir Müttefik Hava Unsur Komutanı Korgeneral Ralph J. Jodice, “Masum sivillerin zarar görmemesi için gereken her şey yapılacaktır” dedi.
Jodice “Bu harekatın amacı, saldırıya veya saldırı tehdidine maruz kalan sivilleri ve sivil halkın bulunduğu bölgeleri korumaktır. Şu anda 12 NATO ülkesi ile bölgemizdeki diğer ülkeler hali hazırda bu görevi yerine getirmektedirler. Bana verilen vazife, gayet açıktır” diye konuştu.
KARGO UÇAĞI 10 YARALI GETİRDİ
Kızılay’ın gönderdiği sağlık malzemesi taşıyan Türk Hava Kuvvetleri’ne ait iki kargo kargo uçağı dün Bingazi’ye ulaştı. Malzemelerin indirilmesinin ardından biri çocuk 10 yaralı Libyalı iki doktor eşliğinde uçaklardan biriyle Türkeyi’ye getirildi.




