Gazete Vatan Logo

İsrail, Mavi Marmara için 20 milyon dolar ödeyecek

İsrail ve Türkiye, 31 Mayıs 2010’daki Mavi Marmara baskınıyla bozulan ikili ilişkileri normalleştirmek için ön mutabakata vardı.

İsrail, Mavi Marmara için 20 milyon dolar ödeyecek

Reuters’in ismini vermediği İsrailli bir yetkiliye dayandırdığı haberinde Türkiye ile İsrail’in İsviçre’de vardığı öne anlaşmaya göre İsrail, Mavi Marmara baskını için Türkiye’ye tazminat ödeyecek. İki ülkenin büyükelçileri geri dönerek görevine başlayacak. İsrail gazetesi Haaretz’e konuşan İsrailli yetkiliye göre ön anlaşmayı, Başbakan Benjamin Netanyahu’nun Türkiye danışmanları ile Dışişleri Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu imzaladı.

Anlaşmada beş ana madde var...

1-Mavi Marmara için tazminat

Yakınlaşma adımlarının önünü tıkayan en önemli faktör, Mavi Marmara tazminatıyla ilgili... Dokuz Türk vatandaşının yaşamını yitirdiği 2010 yılındaki baskınla ilgili olarak İsrail, Türkiye’ye 20 milyon dolar ödeyecek. Bu para hayatını kaybeden ya da yaralananların ailelerine verilmesi için özel bir fona devredilecek.

2-Büyükelçiler göreve başlayacak

İkinci olarak Türkiye ve İsrail ilişkileri normalleşecek, geri çekilen büyükelçiler yeniden gönderilecek.

3-Türkiye davalardan vazgeçecek

Üçüncü maddeyle, Türkiye baskını gerçekleştiren İsrail askerlerine açtığı davalardan vazgeçecek. Karar, TBMM’de kanunlaşacak.

Haberin Devamı

4- HAMAS’ın Türkiye’deki aktiviteleri sınırlandırılacak

Dördüncü madde ise HAMAS ile ilgili. HAMAS’ın askeri kanadının önemli isimlerinden, İsrail’in askerlerinin kaçırılıp öldürülmesiyle ilgili suçladığı Salih El Aruri Türkiye’den sınır dışı edilecek. HAMAS’ın Türkiye’deki aktiviteleri sınırlandırılacak.

5-Doğalgaz anlaşması

Beşinci madde ise en kritiği, anlaşma imzalandığı andan itibaren Türkiye ve İsrail gaz arama çalışmalarında işbirliği yapmayı, Türkiye, İsrail gazı almayı ve Avrupa’ya İsrail gazının taşınması için boru hattı inşasını kabul edecek.