Gazete Vatan Logo

İsrail Gazze'de hastane vurdu: En az 500 can kaybı!

İsrail savaş uçakları, Gazze Şeridi’nde bulunan Baptist Hastanesi’ni (Al Ahli Arab Hastanesi) vurdu. Saldırıda en az 500 kişi hayatını kaybetti. Hastaneye yapılan saldırı sonrası peş peşe açıklama yapıldı.

İsrail Gazze'de hastane vurdu: En az 500 can kaybı!

Hamas'ın saldırısına İsrail'in Gazze'yi hedef alan ağır misillemesiyle tetiklenen savaşta on ikinci güne girildi, dünya silahların susmasını bekliyor. ABD lideri Joe Biden'ın bölgeye gidiyor, bir Amerikan generalinin duyurulmayan seyahati saatler sonra ortaya çıktı.

 BIDEN TALİMAT VERDİ

Biden'dan hastane saldırısına ilişkin açıklama geldi. Biden, "Gazze'deki El Ahli Arap hastanesinde meydana gelen patlama ve bunun sonucunda yaşanan korkunç can kaybından büyük öfke ve üzüntü duyuyorum. Bu haberi duyar duymaz Ürdün Kralı II. Abdullah ve İsrail Başbakanı Netanyahu ile konuştum ve ulusal güvenlik ekibime tam olarak ne olduğu hakkında bilgi toplamaya devam etmeleri talimatını verdim." dedi.

İRAN CUMHURBAŞKANI'NDAN AÇIKLAMA

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, Gazze'deki hastane saldırısıyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, "Gazze'deki hastanede tedavi gören, mazlum Filistinlere atılan Amerikan-İsrail bombalarının alevleri yakın zamanda Siyonistleri saracak." dedi.

BM KONSEYİ TOPLANIYOR

BM Güvenlik Konseyi, Gazze'deki el-Ehli Baptist Hastanesine yönelik saldırıyı görüşmek için acil toplanacak.

Haberin Devamı

İRAN'DA YAS İLAN EDİLDİ

İran, İsrail’in Gazze Şeridi’ndeki Baptist Hastanesi'ne (Al Ahli Arab Hastanesi) düzenlenen ve en az 500 kişinin hayatını kaybettiği hava saldırısı nedeniyle ülkede 18 Ekim’de 1 günlük genel yas ilan edildiğini duyurdu. İran yayımladığı bildiride, uluslararası toplum ve diğer ülkelerin saldırıyı kınanmaları gerektiği belirtilerek, “Özellikle İslam ülkeleri savaş suçu ve soykırım olan bu saldırıyı şiddetle kınamalı ve bu rejim ile tüm ilişkilerini keserek Siyonist rejimin büyükelçilerini ülkelerinden kovmalıdırlar” ifadeleri kullanıldı.

FRANSA'DAN AÇIKLAMA

Macron Gazze'deki hastane saldırısıyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, "'Hiçbir şey sivilleri hedef almayı haklı gösteremez" dedi.

RUSYA'DAN AÇIKLAMA

Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Medvedev: Gazze Şeridi'nde bir hastaneye yapılan korkunç saldırı açıkça savaş suçudur.

DÖRTLÜ ZİRVE İPTAL EDİLDİ

Ürdün, başkent Amman'da bugün Kral Abdullah, Biden, Sisi ve Abbas arasında yapılması planlanan dörtlü zirveyi iptal etti.

Haberin Devamı

İRAN: BM GEREKENİ YAPMALIDIR

İsrail’in Gazze Şeridi’ndeki Baptist Hastanesi'ne (Al Ahli Arab Hastanesi) düzenlendiği ve en az 500 kişinin hayatını kaybettiği hava saldırısı İran tarafından kınandı. İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani, saldırıyı vahşi bir savaş suçu ve soykırım olarak nitelendirerek şiddetle kınayarak, “Siyonist rejim, Filistin halkına karşı işlediği utanç verici suçları sürdürürken, bu korkunç suçu işleyerek vahşetini bir kez daha tüm dünyaya gösterdi ve savaşta uluslararası hukukun ilke ve kurallarına en ufak bir bağlılığının olmadığını kanıtladı” dedi. Filistin halkı ve direnişine ve ayrıca gerçekleşen saldırıda hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı dileyen Kenani, “Şüphesiz bu yaşanan saldırı sonrası şehit olan mazlumların kanı, Filistin milleti ve mücahitlerinin işgaller karşısında ülkelerini özgürleştirme mücadelelerini daha da güçlendirecektir” dedi.Kenani, “İşlenen bu savaş suçu karşısında uluslararası toplum ve özellikle Birleşmiş Milletler üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmeli ve Siyonist rejimin cinayetleri karşısında gerekeni yapmalıdır” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

AB'DEN AÇIKLAMA

Avrupa Birliği (AB) liderleri, İsrail-Filistin gündemiyle video konferans yoluyla bir araya geldi. İsrail’in Gazze Şeridi’ndeki Al Ahli Arab Hastanesi’ne gerçekleştirdiği hava saldırısına ilişkin bir soruya cevap veren AB Konseyi Başkanı Charles Michel, “Sivil altyapıyı hedef alan saldırılar, uluslararası hukuka uygun değil” dedi.

MAHMUD ABBAS TOPLANTIYI YARIDA KESTİ

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Gazze Şeridi’ndeki Al Ahli Arab Hastanesi’ne düzenlenen saldırının ardından Ürdün ziyaretini yarıda kesti. Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) Genel Sekreteri Hüseyin el-Şeyh yaptığı açıklamada, Ürdün’ün başkenti Amman'dan ayrılarak Batı Şeria'ya geri döneceğini belirterek, Abbas'ın bu gece acil bir toplantı çağrısında bulunduğunu ifade etti. El-Şeyh, Abbas'ın ABD Başkanı Joe Biden ve diğer liderlerle yarın Amman’da yapılması planlanan ve İsrail ve Hamas arasındaki çatışmaların ele alınacağı toplantıya da katılımını iptal ettiğini aktardı.

Haberin Devamı

BATI ŞERİA, LÜBNAN VE ÜRDÜN’DE YÜZLERCE KİŞİ İSRAİL'İ PROTESTO ETTİ

İsrail’in Gazze Şeridi’ndeki Baptist Hastanesi'ne (Al Ahli Arab Hastanesi) düzenlendiği saldırı sonrası Batı Şeria, Ürdün ve Lübnan’da yüzlerce kişi sokağa indi.

DÜNYADAN PEŞ PEŞE TEPKİLER

Mısır, Gazze'deki el-Ehli Baptist Hastanesine yönelik saldırısını şiddetle kınadığı İsrail'i, "toplu cezalandırma politikalarına" derhal son vermeye çağırdı. Dünya Sağlık Örgütü, Gazze'deki el-Ehli Baptist Hastanesi'ne yapılan saldırıyı güçlü bir şekilde kınadı. AB Konseyi Başkanı Michel, "Çok fazla ölü var. Orada yaşayan insanlar için sahadaki dramatik durumu gösteriyor" dedi.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'DAN AÇIKLAMA

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail'in hastane saldırısıyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, "İçerisinde kadınların, çocukların, masum sivillerin olduğu bir hastaneyi vurmak, İsrail’in en temel insani değerlerden yoksun saldırılarının son örneğidir. Gazze’de yaşanan ve tarihte benzeri olmayan bu vahşeti durdurmak için tüm insanlığı harekete geçmeye davet ediyorum." dedi.

"OLANLAR KORKUNÇ! BU İNSANLARIN HEPSİ SİVİL"

Gazze Şeridi'nden Al Jazeera'ye konuşan tıp doktoru ve Gazze sakini Ziad Shehadah şunları söyledi: Olanlar korkunç çünkü bu insanların hepsi sivil. Evlerinden kaçtılar ve güvenli olduğuna inandıkları bir yere, uluslararası hukuka göre güvenli bir yer olan hastaneye ulaştılar. İnsanlar kendilerinin daha tehlikeli olduğunu düşünerek evlerini terk ediyor ve güvende olmak için okullarımıza, hastanelerimize taşınıyorlar. Ve bir dakika içinde hepsi hastanede öldürüldü.Shehadah, "Şu anda ölü sayısı 500'ün üzerinde ama bu sayının 1000'in üzerine çıkacağına inanıyoruz. Bu bir katliamdır" diye ekledi.

3 GÜN YAS İLAN EDİLDİ

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, İsrail'in Gazze'deki el-Ehli Baptist Hastanesine düzenlediği saldırıdan dolayı 3 gün yas ilan etti. İsrail Ordu Sözcüsü Hagari hastane saldırısıyla ilgili, "Elimizde tüm detaylar yok" dedi.

HAMAS'TAN AÇIKLAMA

Hamas tarafından yapılan açıklamada, "Gazze Şeridi'ndeki hastane katliamı bir soykırım suçudur. Yüzlerce kişinin ölümüne neden olan korkunç katliam soykırım suçudur. Uluslararası toplum ile Arap ve İslam ülkeleri sorumlulukları üstlenmeli. Abluka altında olan bölgelerde derhal şimdi müdahele edilmelidir." denildi.

İSRAİL GAZZE'DEKİ HASTANEYİ VURDU

İsrail'in Gazze'deki bir hastaneye düzenlediği hava saldırısında en az 500 kişi hayatını kaybetti. Gazze Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada El-Ahli Hastanesi’nde yüzlerce kişinin enkaz altında olduğu öğrenildi. Gazze sınırından son durumu aktaran CNN Türk Özel Haberler Şefi Fulya Öztürk, 'Şu ana kadar İsrail ordusunun yapmış olduğu en büyük hastane saldırısı bu. Gazze'nin kuzeyinde büyük bir hastane bu. Elimize ekrana veremeyeceğimiz görüntüler geliyor' dedi.

Hastaneye İsrail saldırılarında evleri yıkılan Filistinlilerin sığındıkları ve saldırı sırasında binlerce yerinden edilmiş Filistinlinin hastanede bulunduğu açıklandı.