Gazete Vatan Logo

İdlib’de kıyamet kopacak!

Suriye’deki cihatçı örgütlerin son kalesi İdlib’e Rusya destekli Esad güçleri harekata hazırlanırken, kentte ÖSO’cular da “Bütün hazırlıklarımızı yaptık. Burası sizin mezarınız olacak” diyor

İdlib’de kıyamet kopacak!

Suriye’nin İdlib ilindeki askeri muhalifler, Beşar Esad rejiminin operasyon ihtimaline karşı savunma hazırlıklarını sürdürüyor. Esad rejimi, garantörü Rusya’nın muhaliflere verdiği taahhütlere rağmen, son 2 aydır İdlib’e yığınak yapıyor. Buna karşılık muhalifler de savunma pozisyonlarını güçlendirmek için yeni hatlar oluşturuyor.

İdlib kırsalı ve güneyindeki Hama ilinin Gab Ovası’nı çevreleyen savunma hattı oluşturan muhalifler, bu bölgelere çok sayıda takviye kuvvet gönderiyor, hendekler ve tüneller açıyor. Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) bileşenlerinden Ulusal Özgürleştirme Cephesi komutanı Samir el Nur, “Onlara (rejim güçlerine) diyoruz ki; ‘İlerlerseniz burası sizin mezarınız olacak.’ Bütün hazırlıklarımızı yaptık, yapmaya devam ediyoruz” dedi.

‘Onları sürprizler bekliyor’

Bir diğer ÖSO komutanı İbrahim Ebu Şam da “Herhangi bir saldırıyı önlemek için buradayız. Rejim ve destekçileri geldiklerinde onları büyük sürprizler bekliyor olacak” ifadelerini kullandı. Rejimin Hama’ya yığınağını sürdürdüğüne dikkati çeken Ebu Şam, “Büyük bir dikkatle Kurin askeri havaalanına yapılan yığınakları yakından takip ediyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Rusya: Türkiye ile görüşüyoruz

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ABD ile İdlib görüşmelerinin devam ettiğini, Türkiye ile de son derece aktif bir şekilde çalıştıklarını ifade etti. Lavrov, Rus ve Türk tarafının İdlib’de düzenlenecek olası operasyon hakkında görüşmeler gerçekleştirdiğini belirtti.

3 milyon

İdlib bölgesinde en az 3 milyon sivil yaşıyor. Yüzde 60’ını Nusra bağlantılı Heyet Tahrir’uş Şam’ın kontrol ettiği kentte 70 bini aşkın silahlı militanın bulunduğu düşünülüyor.

ABD, Esad’la gizli pazarlıkta

Suriye ile ABD’nin Şam’da temasta bulunduğu ortaya çıktı. Hizbullah’a yakın Lübnan gazetesi El Ahbar’ın ortaya attığı iddia, Beşar Esad yönetimini destekleyen bölgesel ittifaktan üst düzey bir yetkili tarafından doğrulandı.

Buna göre, ABD ile Suriye’nin istihbarat görevlileri arasında haziran ayında kapsamlı bir görüşme yapıldı. Görüşmede Suriye İstihbarat Şefi Ali Memluk yer aldı. Görüşme, Şam Havalimanı’nda yapıldı ve dört saat sürdü.

Haberin Devamı

Amerikan tarafı görüşmede üç talepte bulundu: İran güçlerinin Suriye’nin güneyinden çekilmesi, yabancı savaşçılar dahil olmak üzere ülkedeki terörist gruplar hakkında veri sağlanması, Suriye’nin doğusundaki petrol ticaretinde ABD’ye rol verilmesi.

ABD’den 3 talep

Esad tarafı ise Washington’la ilişkiler normalleşene dek güvenlik konularında işbirliği yapmayacaklarını söyledi ve ülkedeki Amerikan güçlerinin tamamen çekilmesini istedi. Suriye yönetimini destekleyen ittifakın bir yetkilisi, Reuters’a bu iddiayı doğruladı. Yetkili, El Ahbar’ın haberinin ayrıntılarının da büyük ölçüde doğru olduğunu söyledi. Amerikan istihbaratında üst düzey yetkili iki isim de görüşmeyi yalanlamadı. ABD’liler “Esad rejiminin üyeleriyle DEAŞ’ın Suriye’den çıkarılması, Şam’ın kimyasal silah stokları ve kullanımı, Şam’ın veya müttefiklerinin elinde olduğuna inanılan gazeteci Austin Tice’ın durumu gibi konularda diyaloğun sürdüğünü” belirtti.

Haberin Devamı