Gazete Vatan Logo

İdamına 30 dakika kala değişti! Kur'an ve İncil'i örnek gösterdi

ABD'de infazına sayılı saatler kala bir idam mahkumu, mahkemeden ilginç bir talepte bulundu. Kendi el yazısıyla kendini savunan idam mahkumu, Kur'an ve İncil'den örnekler göstererek karara itiraz etti. Yanıt infazın başlamasına 30 dakika kala geldi.

İdamına 30 dakika kala değişti! Kur'an ve İncil'i örnek gösterdi

Takvimler 15 Ağustos 1994'ü gösterdiğinde Faith Hall adındaki genç bir kadın ve arkadaşı Tammy Sneed, alışverişle geçen bir günün ardından Sneed'in ABD'nin Alabama eyaletinde yer alan Birmingham'daki dairesine dönüyorlardı.

Milliyet'ten Betül Yasemin Keskin'in haberine göre Sneed'in dairesine ulaştıklarında arabanın dikiz aynasından Hall'ın eski erkek arkadaşı James'i gördüler ve aceleyle arabadan çıktılar. Daireye girdiklerinde Hall, Sneed ve Sneed'in komşusu Bridget Gregory, James'ten korkarak ondan kaçmanın bir yolunu düşündü. Polise haber vermeleri gerektiğine karar verdiler ancak Gregory polise telefon etmek için ayrıldığında James apartman kapısına çoktan gelmişti.

Hall ve Sneed kapıyı kapalı tutmaya çalışırken James zorla içeri girdi. Daireye girdikten sonra James, eski kız arkadaşı Hall'u sadakatsizlikle suçladı ve ona silahıyla kurşun yağdırdı. Faith Hall kafasına, göğsüne ve karnına aldığı çok sayıda kurşun yarası nedeniyle olay yerinde hayatını kaybetti. Toni ve Terryln Hall adında iki kız çocuk annesi olan Faith Hall, eski sevgilisinin kıskançlık krizi sonucunda yaşamdan koparıldı.

Haberin Devamı

Olayın ardından yakalanan ve yargılanan James, jüri tarafından 1996'da ölüm cezasına mahkum edildi. Ancak Alabama Ceza Temyiz Mahkemesi, bir hakimin polis raporlarını yanlış şekilde kanıt olarak kabul ettiğine karar vererek mahkumiyeti bozdu. 1996 yılında bozulan bu karar çok geçmeden 3 yıl sonra yeniden incelendi ve James'in geri dönüş olmaksızın ikinci kez idamına karar verildi. Mahkemeler o zamandan beri James'in avukatlarının iddiaları da dahil olmak üzere tüm temyiz taleplerini reddetti ve eyalet, mahkemeden geçtiğimiz mart ayında bir infaz tarihi belirlemesini istedi. James'in idam tarihi 28 Temmuz 2022 olarak belirlendi.

KENDİ EL YAZISIYLA İKİ MEKTUP

Eski sevgilisini öldüren Joe Nathan James, iki kez kendi el yazısıyla federal yargıca mektup yazdı. James, Başsavcı Steve Marshall'a karşı açtığı davada eyalet başsavcısının kendisine 2018'de devlet tarafından yetkilendirilen denenmemiş bir infaz yöntemi olan nitrojen hipoksiyi seçme hakkı vermeyerek eşit koruma ve yasal süreci ihlal ettiğini iddia etti. Geçtiğimiz nisan ayında yazdığı mektupta da James, federal yargıçtan hakkındaki idam kararıyla ilgili yürütmenin durdurulmasını talep etmişti. Ancak James'in bu talebi 27 Haziran'da Bölge Yargıcı Jeffrey Beaverstock tarafından reddedildi. Geçtiğimiz hafta ise başka bir federal yargıç, James'in nitrojen hipoksi yöntemiyle ölme talebi için yapılan ayrı bir temyiz başvurusunu reddetti. James, yürütme planına meydan okuyan birçok davada kendini temsil ediyor olsa da taleplerinin ikisi de gerçekleşmedi. Son olarak bu iddiaların beraberinde James'in infazının yürütülmesinin durdurulması talebi de ABD Bölge Yargıcı Terry F. Moorer tarafından reddedildi.

Haberin Devamı

James, Alabama'nın nitrojen hipoksiyi infaz yöntemi olarak seçen mahkumlar için infaz tarihleri belirlemediği için anayasal eşit koruma haklarının ihlal edildiğini iddia etmişti. 2018'de Vali Kay Ivey, mahkumlara nitrojen hipoksisi ile infazı seçme hakkı veren bir yasa tasarısı imzaladı. Ancak Amerika Birleşik Devletleri'nde henüz bu yöntemi kullanan herhangi bir infaz gerçekleşmedi. Eyalete göre idam edilmeyi bekleyen mahkumlar isterlerse nitrojen hipoksi yöntemini seçebilirdi ancak bunu Haziran 2018'de 30 günlük bir süre içinde yapmak zorundaydılar.

Haberin Devamı

İğne ile idamın acı veren bir yöntem olduğunu öne süren idam mahkumları alternatif olarak sunulan nitrojen hipoksi yöntemini talep ediyor. Yöntem gereği mahkuma hava yerine nitrojen veya helyum gibi bir gaz solutuluyor. Saf nitrojen solunmaya başladıktan 17-20 saniye sonra bilinç yitimi oluyor, bundan üç saniye sonra da nefes alımı tamamen duruyor. Ayrıca vücut oksijen eksikliği yaşadığını tespit edemediği için herhangi bir acı da yaşanmıyor. Sadece karbondioksit artışı nedeniyle bacaklarda ağrıya benzer bir his duyuluyor. Ancak iğne ile idamdaki gibi boğulma hissi yaşanmıyor.

Alabama Güney Bölgesi Mahkemesi baş katip yardımcısı Kit Ekman ise ABD Bölge Yargıcı Terry F. Moorer'ın mahkum James tarafından açılan bu iki davada erteleme kararı vermesinin teorik olarak hala mümkün olduğunu söyledi. Ancak Ekman, James'in Moorer'ın kararlarına daha yüksek bir mahkemede itiraz edebileceğini fakat bunun için de yeterli zamanının olmadığını iletti. Bunun üzerine son olarak yargıç Moorer, geçen salı günü bir açıklama yayınladı ve Alabama Başsavcısı Steve Marshall da dahil olmak üzere hükümet yetkililerine karşı çeşitli davalar açan Joe Nathan James'in davasında ihtiyati tedbir kararı almayı düşündüğünü söyledi. Bu kararın onaylanması halinde James'in infazı davalar tamamen görülene kadar bekletilecekti.

Haberin Devamı

İDAM İSTEMEDİLER AMA...

Joe Nathan James'in öldürdüğü Faith Hall'ın kızları ise infazın gündeme gelmesiyle bir açıklamada bulundu. Anneleri öldüğünde henüz çok küçük olan Toni ve Terryln Hall ve dayıları Helvetius Hall, James'in idam edilmesine karşı olduklarını söyledi. İnfazın gereksiz yere eski yaraları yeniden açtığını ve onları kapatmayacağını söylediler. Aile, James'in ölümünün davayla ilgili herkes için bir başka travma olduğunu ve Vali Kay Ivey'in infazı durdurması gerektiğini de eklemişti.

Mahkeme, mahkumun ve Faith Hall'ın ailesinin tüm itirazlarına rağmen adil bir karar verdiğini açıkladı. 28 yıl önce eski kız arkadaşını öldürmekten hüküm giymiş Joe Nathan James, kurbanın ailesinin itirazlarına rağmen 28 Temmuz Perşembe gecesi idam edildi. İnfaz yerel saatle 21.00'de başladı. James, infaz başlamadan önce gözlerini açmadı ya da herhangi bir hareket göstermedi. Gardiyan son sözleri olup olmadığını sorduğunda da ne hareket etti ne de konuştu. Saat 21.27'de de öldüğü açıklandı.

Faith Hall'un kızları, "Bir can alındı ​​diye devletin bir cana kıymamasını umduk ancak biz Joe Nathan James'i affettik. Tanrı'dan bugünden sonra şifa bulmamıza izin vermesini ve bir gün bizimki gibi ailelerin feryadını adalet sistemine ters düşse de dinlemesini diliyoruz” açıklamasında bulundu.

ADALET YERİNİ BULDU

Alabama Valisi Kay Ivey ise bu infaza müdahale etmeyeceğini en başında söylemişti. Perşembe gecesi yaptığı açıklamada Ivey, kurbanın ailesinin ve sevdiklerinin duygularını derinden düşündüğünü söyleyip "Ancak yasaya, kamu güvenliğine ve adalete karşı sorumluluğumuzu her zaman yerine getirmemiz gerekiyor" cümlesini kullandı. Vali Kay Ivey, "Tekrarlayan tacizin, ciddi tehditlerin ve nihayetinde soğukkanlı cinayetin kurbanı olan Faith Hall, Joe Nathan James'in ellerinde bu dünyadan çok erken alındı. Şimdi Faith Hall için adalet yerini buldu" dedi.

Mahkum Joe Nathan James, infazını durdurmak için verdiği mücadelesi boyunca kendi avukatı gibi davranmış, ölüm hücresinden mahkemelere gönderdiği temyiz başvurularını tek tek el yazısıyla yazmış olsa da kendisi için verilen hüküm değişmedi. Bir avukat çarşamba günü onun adına ABD Yüksek Mahkemesi'ne son temyiz başvurusunda bulundu. Ancak yürütmenin durdurulması talebi, infazın başlamasına yaklaşık 30 dakika kala reddedildi.

James ise ölmeden önce Hall'un ailesinin muhalefetine dikkat çekerek ve Alabama'nın mahkumlara alternatif bir infaz yöntemi seçme hakları konusunda yeterli bildirimde bulunmadığını savundu ve yargıçlardan son kez hakkındaki kararı iptal etmelerini istedi. Ancak talebi reddedilince son olarak hakkında karar veren Vali Ivey'in din özgürlüğünü ihlal ettiğini çünkü kutsal kitaplardan Kur'an-ı Kerim ve İncil'in onun durumundaki birinin bağışlanmasını her şeyin üstünde tuttuğunu söyledi.