Gazete Vatan Logo

H5N8 geri döndü!

Aşağı Saksonya eyaletinde kuş gribinden ötürü 30 binin üzerinde kanatlı hayvan telef edilecek.

Almanya'nın Aşağı Saksonya eyaletinin Cloppenburg bölgesindeki bir hindi çiftliğinde H5N8 türü kuş gribi virüsünün tespit edildiği bildirildi.

Aşağı Saksonya Gıda, Tarım ve Tüketici Koruma Bakanı Christian Meyer yaptığı açıklamada, kasımda Almanya'nın Mecklenburg-Vorpommern eyaleti ve Hollanda'da ortaya çıkan kuş gribi virüsünün Cloppenburg bölgesindeki çiftlikte de görüldüğünü belirtti.

Meyer, kuş gribi virüsünün tespit edildiği Barssel çiftliğinde 19 bin kanatlı hayvan ile başka bir çiftlikte bulunan 12 bin kanatlı hayvanın telef edileceğini açıkladı.

Çiftlikte dün kuş gribinin belirlenmesinin ardından virüsün türünün tespiti için örnekler Friedlich-Loeffler Enstitüsü'ne gönderilmişti. Enstitü sözcüsü Elke Reinking, çiftlikten alınan numuneler üzerinde yapılan inceleme sonuçlarının bu virüsün tehlikeli türüne işaret ettiğini kaydetti.

Almanya'nın Aşağı Saksonya eyaleti kanatlı hayvan üretiminde önemli bir yere sahip. Virüsün görüldüğü Cloppenburg bölgesindeki çiftliklerde 13,5 milyon hindi ve tavuk bulunduğu ifade ediliyor.

Aşağı Saksonya eyaletinde 2008 yılında ortaya çıkan kuş gribi vakasında yaklaşık 300 bin kanatlı hayvan telef edilmişti.

Almanya'da kasım ayı başında H5N8 virüsüne Mecklenburg-Vorpommern eyaletindeki bir çiftlikte rastlanmış, ardından aynı virüs Hollanda'da tespit edilmişti.

Hollanda'da virüsün tespit edilmesi üzerine Aşağı Saksonya eyaletinde kanatlı hayvanlar için kümeste kalma zorunluluğu getirilmişti.

Haberin Devamı