Gazete Vatan Logo

Güzelliğiyle büyüleyen "Mavi Çukur" yüzlerce kişiye mezar oldu! Lanet ve katil deniz kızı...

Piramitler ülkesi Mısır Kızıldeniz'de bulunan ve güzelliğiyle büyüleyen "Mavi Çukur" (Blue Hole) olarak bilinen dalış noktası, her yıl yüzlerce turisti ağırlıyor. Çukurun etrafında bulunan mezar taşları ve ardında yatan hikaye ve ortaya çıkan bir kamera kaydı ise oldukça ürkütücü.

Güzelliğiyle büyüleyen "Mavi Çukur" yüzlerce kişiye mezar oldu! Lanet ve katil deniz kızı...

Mısır denildiğinde birçok turistin aklına ilk olarak piramitler ve antik dönemden kalan tarihi yerleşimlere ilişkin kalıntılar geliyor olsa da, ülkede birçok farklı görülmeye değer nokta bulunuyor. Bu noktalarından birisi de Mısır'ın turistik bölgelerinden biri olan Dahab’ta yer alıyor. Kızıldeniz’in ikiye ayrılan kollarından biri olan ve Akabe Körfezi'nde yer alan, "Mavi Çukur" ya da "Dalgıç Mezarlığı" olarak adlandırılan düden, turistler tarafından yoğun ilgi görüyor.

TIPKI EVEREST GİBİ
Doğa harikalarından biri olan düden, turistler tarafından ise "su altı katedrali" olarak tanımlanıyor. Ancak görenleri kendine hayran bırakan ve 120 metre derinliğe sahip olan bu doğal oluşum, yıllar içinde yüzlerce kişiye de mezar oldu. Yerel halk Mavi Çukur'un derinliklerinde çıkarılamamış cesetler olduğuna inanıyor. Hatta düden bu yönüyle "Dünyanın Çatısı" olarak adlandırılan Everest Dağı'na benzetiliyor.

Çin-Nepal sınırında bulunan, 8 bin 849 metre yüksekliğe sahip olan Everest Dağı da yüzlerce yıldır macera ve keşif meraklısı yüzlerce kişinin son durağı oldu. Günümüzde hâlâ zirveye tırmanmaya çalışırken hayatını kaybedenlerin cansız bedenleri hayatlarını kaybettikleri noktada durmaya devam ediyor. Everest'te 200’den fazla dağcının cesedi olduğu düşünülüyor.

Haberin Devamı


25 METREDEN SONRA TEHLİKE BAŞLIYOR
Günümüzde Mavi Çukur'a yapılan dalışlarda rehber bulundurulması konusunda özellikle uyarılar yapılıyor. Çünkü Mısır'ın en güzel ve en temiz yerlerinden biri olduğu belirtilen Mavi Çukur, güzelliklerinin yanı sıra çok büyük tehlikeler de barındırıyor. Bu nedenle 120 metre derinliğe sahip düdene yapılan turistik dalışlar 25 metreyle sınırlandırılıyor. Yetkililer Mavi Çukur'da yaşanan ölümlerin en büyük sebebinin kontrolsüz şekilde daha derine dalmaya çalışılmasından kaynaklandığını belirtiyor. Uzmanlara göre belirli bir derinlikten sonra yüksek basınca bağlı olarak dalış yapan kişilerde nitrojen narkozu (derinlik sarhoşluğu) yaşanıyor. Derinlik sarhoşluğu yaşayanlarda büyük bir kafa karışıklığı ortaya çıkıyor ve bu da yön bulma yeteneğinin kaybedilmesine yol açarak ölümlere sebep oluyor."

Haberin Devamı

Daha önce Mavi Çukur'da yaptığı dalışta derinlik sarhoşluğu yaşayanlardan bazıları dalış esnasında parlak bir ışık gördüklerini ve bunun su yüzeyi olduğunu düşündüklerini söyledi. Ancak bu kişilerin yaşadıkları derinlik sarhoşluğu sonucunda çukurun dibini su yüzeyi gibi algıladıkları ve bu durumun gittikçe daha derine inmelerine sebep olduğu belirlendi.


ONLARCA MEZAR TAŞI VAR
Mavi Çukur'un etrafında burada hayatını kaybeden insanların anısına birçok mezar taşı bulunuyor ve bölge adeta bir mezarlığı andırıyor. Bunlardan biri de 1997 yılında İrlanda’dan Mavi Çukur'a gelen genç çifte ait. Yaptıkları dalıştan sonra kendilerinden uzun süre haber alınamayan çift, bir müddet sonra Mavi Çukur'un dibinde birbirlerine sarılmış halde bulundu. Uzmanlar olay hakkında, "Muhtemelen biri panikledi ve diğerini de istemsizce tutarak aşağı çekti" yorumunu yaptı.

Mavi Çukur'da günümüzde bile hâlâ zaman zaman gündeme gelen en ürkütücü ölüm ise 2000 yılında yaşandı. İsrail’de yaşayan Yuri Lipski isimli Rus vatandaşı, Mavi Çukur'a yaptığı dalışı kamerasıyla anbean kaydetti. Lipski’nin son anlarına ilişkin görüntüleri internette bulmak mümkün. Yetkililer talihsiz adama ait görüntülerin dalışlarda dikkat edilmesi gerekenler için bir uyarı niteliğinde olduğunu vurguluyor.

Haberin Devamı

SEBEBİNİ LANETE BAĞLIYORLAR
Bölgede yaşayan halk ise Mavi Çukur'da yaşanan ölümleri uzun bir geçmişi olan lanete bağlıyor. İddiaya göre, ölümlerin sebebi asırlar önce bölgede yaşamış, ailesi tarafından görücü usulü evliliğe zorlanınca kaçmaya çalışırken Mavi Çukur'da boğulan bir kadının laneti. Halk içinde sayıları az da olsa Mavi Çukur'un içinde canavar veya katil bir deniz kızının yaşadığını öne sürenler de var.

Mavi Çukur'da hayatını kaybedenleri bulup çıkarmakla görevli bir dalgıç, bölgede yaşayanlar tarafından 'kemik koleksiyoncusu' olarak adlandırılıyor. Dalgıç, "Mavi Çukur'a dalmak zor değil. Onu tehlikeli yapan da tam olarak bu. Birçok kişi burayı hafife alıyor ve bu durum onları hızla ölümle sonuçlanan bir tuzağa çekiyor" yorumunu yaptı. (Milliyet)

Haberin Devamı