Gazete Vatan Logo

Güney Afrikalı ünlü profesörden şaşırtan Türkiye iddiası: Ülkesindeki depremi Kahramanmaraş'a bağladı

6 Şubat tarihinde Kahramanmaraş'ta meydana gelen 2 büyük depremin üzerinden aylar geçti. Güney Afrikalı ünlü jeolog Dr. Gideon Groenewald'ın açıklamaları ise felaketi tekrar gündeme getirdi.

Güney Afrikalı ünlü profesörden şaşırtan Türkiye iddiası: Ülkesindeki depremi Kahramanmaraş'a bağladı

Kahramanmaraş merkezli 7.8 ve 7.5 büyüklüğündeki iki deprem Türkiye'ye felaketi yaşattı. Suriye'nin de etkilendiği depremde Türkiye'de 50 bin 783, Suriye'de ise 8 bin 476 kişi hayatını kaybetti.

Depremin ardından birçok dünya ülkesi Türkiye'ye yardıma geldi. Çeşitli ülkelerin arama kurtarma ekipleri enkaz altından sayısız insanı kurtardı. Türkiye ise depremin yaralarını sarmak için apar topar bölgeyi yeniden inşa etmeye koyuldu.

ORTAYA ÇIKAN ŞARLATAN

Depremden birkaç gün önce Kahramanmaraş'ta yaşanacak olan felaketi Twitter hesabından nokta atışı yaparak paylaşan 'Deprem Kahini' takma adlı Frank Hoogerbeets ise bir süre Türkiye'de gündem oldu.

Söz konusu şahıs, kısa süre dünya gündeminde kalsa da tahminlerinin tamamen rasgele olduğu kısa sürede ortaya çıktı. Dünyanın en aktif faylarında 'deprem olacak' uyarısı yapan 'Şarlatan' bir süre sonra piyango gibi tahminler yapmaya başladı.

PROFESÖR TÜRKİYE'Yİ İŞARET ETTİ

Öte yandan depremin üzerinden aylar geçmesine rağmen Kahramanmaraş depremi bir kez daha uluslararası medyada ses getirdi. Dün Güney Afrika'da meydana gelen 5.0 büyüklüğündeki deprem sonrası Güney Afrikalı jeolog Dr. Gideon Groenewald Türkiye'yi işaret etti.

Haberin Devamı

Ülkesinde meydana gelen depremi Türkiye'ye bağlayan Gideon, 'Yer kabuğundaki plakaların hareket ettiğini hatırlamak zorundayız. Bence bu deprem büyük olasılıkla Türkiye’deki depremlerle alakalı. Afrika plakası büyük ihtimal Kuzey Anadolu Fay Hattı yüzünden tepki verdi' ifadesini kullandı.

GÜNEY AFRİKADA'Kİ DEPREM

Dün Güney Afrika'da yerel saatle gece 2 sularında 5.0 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Depremde herhangi bir can ve mal kaybı yaşanmadı. Ülkede son 50 yılda yaşanan en büyük deprem ise 1969 yılında meydana geldi, söz konusu depremin şiddeti 6.3 büyüklüğünde.