Gazete Vatan Logo

Galakside gizlenen kara delik ilk kez görüntülendi! Her şeyi içine çekiyor

Bilim dünyası çığır açan bir buluşa imza attı. Pek çok ülkenin ortak düzenlediği basın konferasında duyurulan haberde Samanyolu Galaksisi'nin ortasında yer alan dev kara deliğin ilk defa fotoğrafı yayınlandı. İçine aldığı her şeyi yok eden Yay A* dev bir külte çekim gücüne sahip. Bilim dünyası ona 'canavar' diyor.

Galakside gizlenen kara delik ilk kez görüntülendi! Her şeyi içine çekiyor

Bilim dünyası oldukça heyecanlı bir keşif yaptı. Samayolu Galaksisi'nin merkezinde gizlenen ve 'canavar' olarak isimlendirilen kara delik ilk defa fotoğraflandı. Devasa bir kütleçekimi içinde dolaşan ve her maddeyi yutan süper kütleli kara delik Yay A* ya da SgrA* olarak isimlendiriliyor.

Bu kara delik şimdiye kadar görüntülenebilen ikinci kara delik. Bir önceki 2019 yılında Event Horizon Telescope uluslararası iş birliği ile gerçekleştirilmişti. Yay A* Güneş'in 4 milyon katı bir kütleye sahip. Ve ayrıca 26 bin ışıkyılı uzaklıkta bulunuyor. Yani uzaklığı Dünya'dan 5,9 trilyon mil uzakta.

Olağaüstü yoğun nesneler olan kara deliklerin çekimi o kadar güçlü ki yer ışık bile onlardan kaçamıyor. Bir kara delik yıldızlar, gezegenler, gaz, toz ve ter türlü elektromanyetik radyasyonu içine çekebiliyor ve bir daha geri dönüşü olmuyor.

Projeyi yürüten bilim insanlar kara deliği temsil eden bir karanlık bölge arıyorlardı. Bu kara deliğin gölgesi kara delik hakkında bilgi veriyor. Bir radyo atronomu Yay A* ile ilgili "M87'deki kara delikten bin kat daha az kütleli, ancak galaksimzie oldukça yakın. Bu nedenle daha büyük görünüyor" dedi. Ancak bu kara deliğin daha küçük olması diğer kara delikten daha hızlı değişime uğradığını da gösteriyor.

Haberin Devamı

Söz konusu duyuruyu ABD, Almanya, Çin, Meksika, Şili, Japınya ve Tayvan'daki eş zamanlı basın konferansları ile yapıldı.