Gazete Vatan Logo

Fransa 'komşu Hakkı'nı yedirmemek için X'e bastırıyor

X'in yayınladığı içeriklerden pay almak için bastıran Fransız medyası, 'komşu hakkı' diye bilenen telif hakları için mahkemenin yolunu tutmuştu. Telif hakkı için verdiği hukuk mücadelesini kazanan Fransız medyası, şimdi haber başına kazanılan parayı öğrenecek.

Fransa 'komşu Hakkı'nı yedirmemek için X'e bastırıyor

Fransız medyası, sosyal medya platformu X’e yönelik hukuk savaşında adım adım ilerliyor. Le Monde, Le Figaro ve AFP’nin de bulunduğu bir düzine kadar medya kuruluşu, kendi içeriklerinden sosyal medya platformunun ne kadar para kazandığına dair detaylı bilgi vermesini isteyerek mahkemeye başvurdu.

Fransız medyası X’e kamuoyunda bilinen adıyla ‘komşu hakkı’nı ödemesi için bastırıyor.

Mahkeme, sosyal medya platformu X’i kullandığı haberlerin tıklanma sayısı, retweet, beğeni ve paylaşım bilgilerini iki ay içinde vermesini kararlaştırdı.

Mahkeme ayrıca X’in bu içeriklerden Fransa’da elde ettiği gelir hakkında medyayı bilgilendirmesinin yanı sıra algoritmalarının kendisini medya içeriğini yayınlamaya nasıl yönlendirdiğini açıklaması da istendi. medyanın ‘komşu haklar’ yasası kapsamında içeriklerinin yayınlanması için ödenmesi gerektiğini düşündüğü miktarın “şeffaf bir şekilde değerlendirilmesi” için gerekli olduğu belirtildi..

Geçen yıl Fransız medya kuruluşları, X’in müzakere etmeyi reddetmesi üzerine dava açmıştı. 4 Mart’ta görülen davada X’i savunan avukatlar platformun bir AB direktifinden kaynaklanan komşu haklar yasasına tabi olmadığını savunmuştu. Daha önce de Google ve Facebook, web aramalarındaki içerikler için Fransız gazetelerine ödeme yapmayı kabul etmişti. Buna rağmen Google kısa bir süre önce verdiği bazı sözlere uymadığı gerekçesiyle 250 milyon euro para cezasına çarptırıldı.

Haberin Devamı