Gazete Vatan Logo

Ev ev dolaşıp kurşuna diziyorlar

Esad, Halep’i 4 yıl sonra muhaliflerden geri aldı. Binlerce kişi 6 mahallede sıkışıp kaldı. Harabeye dönen kentte rejim güçlerinin rastgele evlere girip sivilleri kurşuna dizdiği haberleri geliyor

Ev ev dolaşıp kurşuna diziyorlar

Geçen dört yıl içinde Suriye’nin başkentten sonra en önemli kenti olan Halep fiili olarak ikiye bölünmüş durumdaydı. Kentin batısı hükümet, doğusu ise isyancı güçlerin kontrolündeydi. Suriye ordusu Eylül ayında, Rusya’nın hava güçleri ve İran destekli milislerin yardımıyla büyük bir operasyona başlatmıştı. Bu operasyonda sona gelindi ve Esad zaferini ilan etmeye artık çok yakın. Suriye ordusu muhaliflerin sadece 6 kilometrekarelik bir alana sıkıştığını ve 6 mahalleden oluşan bu bölgeyi de ele geçirmelerinin an meselesi olduğunu açıkladı. Kentteki sivillerden ise 45 bini çocuk 110 bin kişi son günlerde tahliye edildi.

Katliam yapılıyor

Saatler ilerledikçe gelen haberlerin dehşeti de arttı. Halep’te 6 kilometrekarelik alana sıkışan çok sayıda muhalif ve sivilin rejim güçlerince kurşuna dizildiği iddia edildi. BM, ‘Çok sayıda sivilin katledildiği haberleri nedeniyle Genel Sekreter Ban alarma geçti’ açıklaması yapıldı. Birleşmiş Milletler, Suriye ordusu askerlerinin rastgele evlere girdiğini ve en az 82 sivili kurşuna dizerek öldürdüğünü ilan etti.

100 bine aşkın insanın kaçtığını Doğu Halep’te rejimin saldırısından önce 275 bin sivilin yaşadığı tahmin ediliyordu. Çoğu kadın, çocuk ve yaşlı on binlerce kişi kuşatılmış bölgelerden rejimin denetimindeki bölgelere kaçtı. Bu kişiler arasında silah taşıyabilecek erkekler ayrı bölgelerde tutuldu. Rejim askerliklerini yapmadıklarını belirttiği bu kişileri askere almak için işlem başlattı. Askere alınmak üzere rejime ait binalarda bekletilen erkeklerin yakınları endişeli bir şekilde bekliyor.

Ban: Çabaları destekliyoruz

BM Genel Sekreteri Ban Ki Mun da yaptığı açıklamada “Halep’te tahliye için Türkiye ve Rusya arabuluculuğunda tarafların müzakerelerinin sürdüğünü anlıyoruz. Biz bu çabaları destekliyoruz” dedi.

Esad yetimhaneyi vurdu

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), Halep’in doğusunda ebeveynleri yanlarında olmayan yüzden fazla çocuğun, ağır saldırı altındaki bir binada mahsur kaldığını bildirdi. UNICEF, çocukların acilen tahliye edilmesi çağrısında bulundu. Rejim güçlerinin vurduğu binanın yetimhane olduğu, bodrum katına saklanan çocuklarla iletişimin koptuğu ortaya çıktı.

Papa’nın mektubunu böyle okudu

Suriye resmi haber ajansı Sana, Papa Francesco’nun, Papalığın Suriye’deki temsilcisi Kardinal Mario Zenari aracılığıyla Beşar Esad’a bir mektup gönderdiğini duyurdu. Esad ve Zenari’nin, Şam’daki başkanlık sarayında bir araya geldiğine ilişkin bir fotoğrafı da paylaşan Sana, Papa’nın mektubundan bazı bölümleri de aktardı. Buna göre Papa, Suriye halkıyla dayanışma içinde olduğunu ifade etti ve buradaki savaşı sona erdirerek, barışı yeniden tesis etmek için herkesin daha fazla çaba göstermesini istedi. Papa ayrıca, Vatikan adına her türlü aşırıcılık ve terörizmi de kınadı.

DIŞİŞLERİ BAKANI ÇAVUŞOĞLU: Rusya-Türkiye, Halep için hep görüşecek

Reuters, üst düzey bir Türk yetkiliye dayandırdığı haberinde, Türk ve Rus yetkililerin Halep’teki durumu görüşmek üzere yarın Türkiye’de bir araya geleceğini aktardı. Haberde, MİT ve Türk Dışişleri Bakanlığı’ndan yetkililerin katılacağı görüşmede, hem Halep’teki muhalif ve sivillerin tahliyesi için koridor açılmasının hem de ateşkes sağlanmasının ele alınacağı belirtildi.

Bizi dikkate alın

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da, “Biz bugün ve yarın, her gün Rusya ve diğer ülkelerle temaslarımızı yoğunlaştıracağız ki bu soruna bir çare bulalım” dedi. Reuters haberine atfen konuşan Bakan Çavuşoğlu, “Biz bu konuda sadece Rusya değil, diğer ülkelerle de sürekli görüşüyoruz. Yarın yapacağımız görüşme spesifik bir görüşme değil. Bizden bir açıklama gelirse onu dikkate alın” dedi. Halep’te yaşananları ‘insani dram’ olarak tanımlayan Çavuşoğlu, “Sivil halkın tamamen tahliyesi için ateşkes sağlanmalı. Herkes sussa, Türkiye olarak biz susmayacağız” dedi.

RUSYA DIŞİŞLERİ BAKANI: Türkiye ile ortak anlayışa sahibiz

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Suriye’nin toprak bütünlüğünün korunması konusunda Türkiye ile Rusya’nın ortak anlayışa sahip olduğunu söyledi. Sırbistan’ın başkenti Belgrad’daki Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü (KEİ) 35. Dışişleri Bakanları Konseyine katılan Lavrov, Halep’teki şiddetin acilen durdurulması ile ilgili “konuşmaktan yorulduklarını” dile getirdi ve “Rusya, bunu koridorların güvene alındıktan sonra yapılmasını istiyor. Ancak, Amerikalılar bu bağlamda bir şeyin yapılması için parmağını dahi oynatmadı. Amerika sadece, üzüldüğünü ifade ediyor fakat her şey çok basit. Kaybedilen zamanı sivillerin çıkarılması için kullanabilirdik” dedi. Uluslararası toplumun önünde bulunan görevlerin öncelikle teröre karşı mücadele olduğuna dikkat çeken Lavrov, “Rusya ve Türkiye, Suriye’nin toprak bütünlüğünün korunması konusunda ortak anlayışa sahiptir” dedi.

Haberin Devamı