Gazete Vatan Logo

Endonezya biyodizel karışımındaki palmiye yağını azaltmayacak

Dünyanın en büyük palmiye yağı ihracatçısı olan Endonezya Ekonomi Bakanı Airlangga Hartarto, Endonezya'nın ülkenin enerji arzını sağlamak için biyodizeldeki palmiye yağı yüzdesini, şu anki yüzde 30 seviyesinin altına düşürme planının olmadığını söyledi. Hartarto, "Palmiye yağı ile petrole olan bağımlılığımızı azaltıyoruz. Ve şimdi palmiye yağının fiyatını enerjinin fiyatıyla karşılaştırırsak, enerjiye daha fazla (sübvansiyon) vermeniz gerekir. Dolayısıyla mesele enerji güvenliği olacak" dedi.

Endonezya biyodizel karışımındaki palmiye yağını azaltmayacak

Güneydoğu Asya’nın en büyük ekonomileri arasında yer alan Endonezya’nın Ekonomi Bakanı Hartarto, dünya palmiye yağının yüzde 60'ını üreten ülkesinin, ülkenin ham petrole olan bağımlılığını azaltmak için üretimin yüzde 30'luk kısmını biyoyakıt üretiminde kullandığını söyledi. Davos'ta yaptığı konuşmada "Eğer petrole bağımlıysanız, bugün petrolün varilinin 110 dolara yaklaştığı bir felaket durumundasınız" diyen Hartarto, Endonezya'nın petrolün varilini 60 dolardan bütçelediğini, ancak bunun 100 dolara çıkarıldığını da sözlerine ekledi.

Endonezya, artan yerel yemeklik yağ fiyatlarını düşürmek amacıyla nisan ayında ham palmiye yağı ve bazı türev ürünlerin ihracatını durdurdu. Yasak, Ukrayna'daki savaştan kaynaklanan arz sıkıntısı sırasında küresel yemeklik yağ piyasalarını da etkiledi. Hartarto, "Endonezya'da enerjinin fiyatı halka iletilmiyor. Dolayısıyla hükümet enerji fiyatı ile uygun fiyat arasındaki farkı sübvanse ediyor” dedi.

“BÜYÜME ENERJİ FİYATLARINA BAĞLI”

Endonezya Ticaret Bakanlığı, şirketlerin yalnızca İç Pazar Yükümlülüğünü (DMO) karşılayabilenlere verilecek bir ihracat izni almaları gerektiğini belirten kurallar yayınladı. Yönetmelik, DMO'nun neleri içereceğini ayrıntılı olarak açıklamadı, ancak izinler altı ay boyunca geçerli olacaktı. Üreticilerin ürünlerinin bir kısmını belirli bir fiyat seviyesinde yerel olarak satmalarını gerektiren bir DMO politikası, en son yasaktan önce yerel tedarik sağlamaya çalışmak için bir araç olarak kullanıldı, ancak yemeklik yağ fiyatlarını ehlileştiremedi.

Haberin Devamı

Palmiye yağının hangi kısmının DMO kapsamında yurt içinde satılması gerektiği sorusuna Hartarto, amacın bunu yüzde 20 seviyesinde yapmak olduğunu söyledi. Bakan, "Şu anda DMO yüzde 30, ancak petrol fiyatları düşerse yüzde 20'ye düşecek" dedi. Hartarto, Endonezya'nın büyüme görünümünün son iki çeyrekte yüzde 5 ile bölgenin en güçlülerinden biri olduğunu ve Vietnam'ınkiyle karşılaştırılabilir olduğunu söyledi. Hartarto “Büyümenin yüzde 5 olabileceği konusunda hala iyimseriz, ancak enerji fiyatlarına bağlı” diye konuştu.

Haberin Devamı