Gazete Vatan Logo

En zengin Yemenli İstanbul’a mı kaçtı?

En zengin Yemenli İstanbul’a mı kaçtı?

Yemen’de Şii milislerin başkenti ele geçirip iktidarı devralmasının ardından 10 milyar serveti olan ülkenin en zengin iş adamı ve Müslüman Kardeşler bağlantılı İslah hareketi lideri Hamid El Ahmar’ın İstanbul’a kaçtığı iddia ediliyor.

Arap Baharı ülkelerinden Yemen’de halk isyanı 2011’de Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih’in istifası ile sonuçlandıktan sonra ülkede o günden bu yana siyasi kaos da devam etti. Müslüman Kardeşler bağlantılı El İslah Partisi Arap Baharı’ndan en güçlü çıkan parti olmuştu. Ülkenin en zengin Sünni gruplarından El Ahmar aşiretinin kurduğu parti isyandan sonra büyük oranda siyaseti domine etti, ancak 1990’lı yıllardan beri en büyük siyasi rakipleri olan Şii Huti aşiretiyle çekişme hep sürdü. 2004 ve 2011 yılında Hutiler’in hükümete karşı isyanı Ahmar ailesinden General Ali Muhsin El Ahmar tarafından kanlı şekilde bastırıldı. Ancak geçtiğimiz Eylül ayında ülkedeki siyasi karışıklıktan yararlanan Hutiler, ellerinde palalarla Başkent Sana’da bir kez daha isyan etti, başkenti ve iktidarı tamamen ele geçirdi. General el Ahmar bu kez çareyi kaçmakta buldu. ‘Ensar Allah’ olarak da bilinen Hutiler, kanlı düşmanları Ahmar aşiretine ait tüm kurumları yakıp yıktı. Çareyi kaçmakta bulan bir başka isim ise partinin en büyük destekçisi ve 10 milyar dolarlık servetiyle ülkenin en zengin işadamı olan Hamid el Ahmar’dı.
İranlı ajanlar peşinde
46 yaşındaki El Ahmar, isyanın başarıya ulaşacağını anlayınca ailesiyle birlikte hemen Yemen’i terk etti. O günden bu yana twitter aracılığıyla destekçilerine seslendi. Cumhurbaşkanı Hadi’nin, (İran’ı kastederek) ‘Efendilerinin talimatıyla yaşananlara sessiz kaldığını’ ileri sürdü. El Ahmar ailesinden birçok kişi evleri yakıp yıkılarak gözaltına alındıktan sonra Hamid El Ahmar’ın da ülkeye dönmesi durumunda hayatının riskte olacağı anlaşıldı. Yemenli işadamının nereye kaçtığı ise büyük bir muamma olarak sırrını korudu. Yemen iktidar kaynakları Müslüman Kardeşler bağlantılı El Ahmar’ın Türkiye’ye kaçıp hayatını İstanbul’da sürdürdüğünü iddia ediyor. Hatta İran istihbaratına bağlı ajanların İstanbul’da kendisini kaçırmak için operasyon yaptığı iddiaları bile yayıldı. Olaylardan önce yaklaşık 20 bin kişiye istihdam sağlayan Yemen’li Al-Ahmar Group’un başkanı olan Hamid el Ahmar 2010 yılında Türkiye-Yemen Ticaret ve Yatırım Forumu’na katılmış, İstanbul’a 70 milyon dolarlık gayrimenkul yatırımı sözü vermişti.
Yeni Başkan olacaktı
2011 yılındaki Arap Baharı isyanı sırasında Cumhurbaşkanı Salih’in istifası istenirken Newsweek dergisi 1993 yılından bu yana İslah Partisi milletvekili olarak mecliste görev yapan Hamid El Ahmar’ın Yemen’in yeni lideri olacağını yazmıştı. Ancak işler hiç de beklendiği gibi gitmedi.
Hepsine el koydular
Hutiler, yurt dışında eğitim gören, tatillerini ABD’de geçiren Yemenli işadamına ait tüm şirketlere el koydu. İşte El Ahmar’ın sahip olduğu şirketler:
- Yemen’in en büyük cep telefonu operatörü Sabafon
- Islamic Bank of Saba bankası
- KFC restoranları
- Oteller- Suhail TV kanalı
Türk elçi: Burası aksiyon filmi gibi
Yemen’in başkenti Sana’da görev yapan Türk Büyükelçi Fazlı Çorman geçen hafta Yemen medyasına verdiği röportajda ‘Sana’da son 3 ay içinde yaşananlar aksiyon filmi gibi’ diyerek, Yemen’in ulusal birliğinin bozulma riski olduğunu belirtti. Çorman, Hutiler’i destekleyen medya organlarında Türkiye Büyükelçiliği hakkında çıkan haberlerin tümünün uydurma olduğunu söyledi. Hutiler’in arkasında İran yönetiminin bulunduğu iddialarına ise yanıt vermek istemedi.
Çıplak ayaklı lider
Başkent Sana’yı ele geçiren Hutiler’in liderliğini Abdulmelik el Huti yapıyor. El Huti, çıplak ayakla düzenlediği basın toplantısıyla dikkat çekmişti.

Haberin Devamı