Gazete Vatan Logo

Einstein izafiyet teorisinde karısından yardım almış

Tarihçi Juergen Neffe'nin kaleme aldığı kitaba göre, ünlü bilimadamı Einstein modern fiziğin temelini oluşturan "izafiyet teorisini" aslında tek başına değil, karısıyla geliştirdi

Alman bilimadamı Albert Einstein'in 50'nci ölüm yıldönümü nedeniyle 2005 "Einstein Yılı" ilan edildi. Fakat ilgi odağının yıllar sonra tekrar üzerine çevrilmesiyle Einstein'in geçmişindeki karanlık notlar da ortaya çıktı. Tarihçi Juergen Neffe'nin kaleme aldığı "Einstein adlı kitaba göre, ünlü bilimadamı modern fiziğin temelini oluşturan "izafiyet teorisini" aslında tek başına geliştirmedi. Einstein'in çalkantılı aşk hayatının da anlatıldığı kitapta şu çarpıcı iddialar bulunuyor:

"Einstein, bir matematikçi olan Sırp asıllı Mileva Maric'e aşık oldu. Çift evlenmeden önce bir çocukları dünyaya geldi. Fakat Einstein, Down Sendromu olan özürlü bebeğin kariyerini olumsuz etkileyeceğini düşündü. Bu yüzden çocuğu evlatlık verdiler. Çiftin daha sonra iki çocuğu daha oldu. Einstein daha sonra izafiyet teorisi üzerinde çalışmaya başladı. Karısı Mileva ona yardım ediyordu. Hatta ilk notlara bakıldığında "Teorimiz çok iyi gidiyor. Bu işi başaracağız" gibi ifadeler yer aldı. Ancak Einstein Nobel Ödülü'nü kazandıktan sonra çok değişti. Çalışmayı kendisinin yaptığını söyledi. Mileva ile boşanırken Nobel'den kazandığı paranın yarısını nafaka olarak vermesine rağmen asla ondan yardım aldığını kabul etmedi. Boşandıktan sonra Einstein bir dansçıyla aşk yaşadı ve bir kızı oldu. Bebeği kabullenmeyen Einstein'in imdadına oğlu Hans yetişti. Hans küçük kızı, evlat edindi. Einstein sonra bir kez daha evlendi. Fakat bu ilişki bitti..

İzafiyet teorisi nedir?
İzafiyet teorisi üç bölüme ayrılır. Bir bölümü çeşitli hızlardaki maddelerde geçen zamanın, uzay-zaman içinde değişik konumlarda bulunan gözlemcilere göre "göreceli" olduğunu varsayan bir teoridir. Einstein, evrenin dört boyutlu olduğunu, dördüncü boyutun zaman olduğunu ileri sürdü. Örneğin, ışık hızına yakın bir süratle giden bir uzay gemisini kullanan kişinin dünyada bir ikizi bulunuyor. Bu kişi, 10 yıllık bir seyahate çıkıp dünyaya geri dönüyor. İzafiyet teorisine göre, uzay gemisini kullanan ikiz, dünyaya ayak bastığında ikiz kardeşinden daha genç görünecektir. Çünkü uzay gemisini kullanan ikiz ışık hızına yakın bir süratle hareket ettiği için, onun saatiyle on yıl, dünyadaki kardeşinin saatiyle 15-20 yıldır.

Haberin Devamı