Gazete Vatan Logo

Duomo palmiyeleri ırkçılık kurbanı oldu

İtalya’nın Milano kentindeki Duomo Meydanı’na dikilen palmiye ağaçlarından üçü, palmiyelerin kenti ‘Afrikalılaştırdığını’ öne süren aşırı sağcılar tarafından ateşe verildi.

Duomo palmiyeleri ırkçılık kurbanı oldu

İtalya’nın ikinci büyük kenti Milano’daki tarihi Duomo Katedrali’ne ev sahipliği yapan meydana çevre düzenlemesi kapsamında dikilen palmiye ağaçları, hafta sonunda aşırı sağcıların kurbanı oldu. Amerikan kahve zinciri Starbucks’ın sponsorluğunda Duomo Meydanı’na dikilen 42 palmiyeden üçü, pazar günü sabahın erken saatlerinde kimliği belirsiz kişilerce ateşe verildi. Polis saldırganların kimliklerini tespit etmek için meydanda bulunan güvenlik kameralarından alınan görüntüleri incelemeye başladı.

Olaydan sadece bir gün önce göçmen karşıtı Kuzey Ligi partisiyle aşırı sağcı ‘CasaPound’ hareketi, palmiyelerin meydandan kaldırılması için protesto gösterisi düzenlemişti. Aşırı sağcılar, palmiyelerin bölgenin doğal bitki örtüsüne ait olmadığını, çevre düzenlemesi altında gerçekleştirilen ağaç dikiminin, kentin ‘Afrikalılaştırılması’ amacını taşıdığını öne sürmüştü. Milano Belediyesi çevre ve peyzaj işlerinden sorumlu yöneticisi Pierfrancesco Maran ise yaptığı açıklamada, “Alçakça bir hareket ama embesiller her zaman kaybeder” diye konuştu.

Haberin Devamı

Güneyde var

Palmiye ağacı, İtalya’nın güney kentlerinde ve Sicilya Adası’nda sıklıkla görülüyor. Palmiyeler, faşist diktatör Benito Mussolini döneminde, ülkenin Afrika’daki sömürgecilik girişiminin bir sembolü olarak görülmüş ve ülkenin her köşesine dikilmişti.

Halk istemiyor

İtalya’nın önde gelen gazetelerinden Corriere della Sera’nın internet sitesi üzerinden yaptığı ankete katılan Milano sakinleri de, palmiyelere karşı tavır aldı. Ankete katılan 10 bini aşkın kişinin yüzde 75’i meydana palmiye dikilmesinden hoşlanmadığını belirtti.