Gazete Vatan Logo

Dünyanın gözü Türkiye'de: Economist'ten Kılıçdaroğlu itirafı, Erdoğan zafere çok yakın

13. Cumhurbaşkanı’nın kim olacağını belirleyecek Seçim nefes nefese bir yarışa sahne oldu. 28 Mayıs'ta bir kez daha sandık başına gidecek Türkiye'yi yakından takip eden dünya basını avantajın Erdoğan'da olduğunu yazdı. Economist 'muhalefetin hayal edebileceği en kötü sonuçtu' değerlendirmesinde bulundu. İngiliz ekonomist Timotht Ash'ten ise Kılıçdaroğlu itirafı geldi

Dünyanın gözü Türkiye'de: Economist'ten Kılıçdaroğlu itirafı, Erdoğan zafere çok yakın

Türkiye'deki seçimleri dakika dakika takip eden Dünya medyası, bugün yayınladıkları haberlerde son durumu mercek altına aldı. 2023'ün en önemli olaylarından birisi olarak gösterilen seçimin nabzını tutan pek çok televizyon ve gazete gelişmeleri anbean okurları ve izleyicileri ile paylaşıyor.

'Erdoğan, Türkiye'deki seçimlerle ilgili tahminleri yıktı' diyen İngiliz Economist şu değerlendirmede bulundu;

'Sonuçlar yüzde 49,4 oy alan olan Erdoğan'ı ikinci tura zorlamak için yeterli. Ancak muhalefetin oyu hem anketörlerin hem de Kılıçdaroğlu'nun beklediğinin çok altında kaldı. Üçüncü aday olan milliyetçi Sinan Oğan, oyların %5,2'sini alarak şaşırtıcı derecede güçlü bir sonuç elde etti.'

Anketten çıkan netice için 'Recep Tayyip Erdoğan için kesin bir zaferdi, ülkedeki muhalefetin hayal edebileceği en kötü sonuçtu' diyen Economist, Kılıçdaroğlu'nun 6 partinin ittifakına rağmen yüzde 45'te kaldığını yazdı.

İNGİLİZ EKONOMİSTTENKILIÇDAROĞLU İTİRAFI

İngiliz ekonomist Timotht Ash'ten ise Kılıçdaroğlu itirafı geldi. Ash Twitter hesabı üzerinden yayınladığı mesajında şu ifadelere yer verdi;

Haberin Devamı

'Kılıçdaroğlu ile birkaç ay önce Londra'da diğer yatırımcılarla birlikte görüştüm ve sorulara verdiği yanıtların zayıf ve şaşırtıcı olduğunu düşündüm. O zamanlar bu adamın bir kampanyada Erdoğan'ın dengi olmadığını düşünmüştüm. Bu endişeler bir şekilde gerçekleşti.'

Muhalefetin bu durumu başından beri bildiğini belirten Ash, 'Akşener bir nevi gemiden kaçmaya çalıştı' dedi.

'Kemal Kılıçdaroğlu için şu an en iyi şans ikinci seçimden önce borsada satış yapılması' diyen Ash, Erdoğan'ı destekleyen seçmenlerin ekonomik riskler konusunda pişmanlık sağlanabileceğini savundu.

Al Jazeera Sinan Oğan'ın seçimin ikinci turunda belirleyici bir rol oynayabileceğini yazdı.

Haberde 'Oğan, cumhurbaşkanlığı yarışının dışında kaldı, ancak hâlâ bir adayı desteklemesi durumunda ikinci turda çok önemli bir rol oynayabilir' denildi.

ABD merkezli Bloomberg 'Türkiye'de Erdoğan Üçüncü On Yılda İktidara Hazırlanıyor' başlığı ile okurlarının karşısına çıktı ve Erdoğan'ın zafere yakın ismin olduğunu belirtti.

Haberin Devamı

CNN INTERNATIONAL'DAN KILIÇDAROĞLU YORUMU

Seçimin ikinci tura kaldığı bilgisini okurlarına aktaran CNN International 'Kılıçdaroğlu, ikinci turu kazanmak için zorlu bir mücadeleyle karşı karşıya' dedi.

Haberde 'Cumhurbaşkanı ve partisinin güçlü performansı, şimdiye kadar karşılaştığı en sert siyasi zorluğun üstesinden gelecek gibi görünüyor' yorumuna yer verildi.

SPIEGEL: ALMANYA ERDOĞAN'IN KALESİ OLMAYA DEVAM EDİYOR

Alman Frankfurter Rundschau 'Anketler yanlış çıktı. Erdoğan en iyi sonucu aldı' dedi. Spiegel ise Almanya'nın Erdoğan'ın kalesi olmata devam ettiğinin altını çizdi.

Oğan'ın seçimde bir sürprize imza attığını belirten France 24 'Türk siyasetçi Sinan Ogan, Pazartesi günü yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turunu üçüncü sırada tamamladıktan sonra görece bilinmezlikten uluslararası üne kavuştu' dedi.

Washington Post 'Erdoğan, Türkiye seçimleri ikinci tura giderken avantaja sahip' başlıklı haberinde Erdoğan'ın ilk turu rakibinin önünde bitirdiği bilgisine yer verildi.

Haberin Devamı

FINANCIAL TIMES: ERDOĞAN ÜSTÜNLÜĞÜ ELİNDE TUTUYOR

Financial Times 'Türkiye seçimleri ikinci tura giderken Erdoğan üstünlüğü elinde tutuyor' dedi.

Hindistan merkezli India Today 'Türkiye seçimleri ikinci turla karşı karşıya, Erdoğan ivme kazanıyor' başlığını tercih etti ve avantajın Erdoğan'da olduğunu yazdı.

Yunan Kathimerini 'Türkiye, Erdoğan liderliğinde ikinci tur seçimlerle karşı karşıya' başlığı ile okurlarının karşısına çıktı.

T-Online 'Erdoğan, cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turunda mutlak çoğunluğu kaçırmış olabilir, ancak en yakın rakibi CHP'li siyasetçi Kemal Kılıçdaroğlu'nun çok önünde' dedi.

YUNAN BASINI: ERDOĞAN FAVORİ

Yunan In.gr 'Erdoğan ikinci turda favori' başlığı ile okurlarının karşısına çıktı.

'Erdoğan depremin olduğu bölgelerde zafer kazandı. Kahramanmaraş'ta %71'e ulaştı' başlığını atan Proto Thema seçime katılımın rekor düzeyde olduğunu yazdı.

'Seçim haritası Erdoğan'ın büyük uçurumunu aydınlatıyor' başlığını atan CNN Yunanistan ise şu değerlendirmede bulundu;

Haberin Devamı

'Cumhurbaşkanlığı seçimi kıl payı ikinci tura kalmış olabilir, ancak Erdoğan şimdiden gidişatı değiştirdi, %49,5 oyla birinci sırayı aldı. Kemal Kılıçdaroğlu'nu ikinci sırada bıraktı ve şimdiden büyük kazanan olarak kabul ediliyor.