Gazete Vatan Logo

Dünya bu Türk'ü konuşuyor! DSÖ Maymun Çiçeği hastalığında örnek olarak onu gösterdi

Koronavirüs salgınından sonra dünyayı tedirgin eden Maymun Çiçeği vakalarında yeni gelişmeler yaşanmaya devam ediyor. Son olarak İngiltere’de yaşayan ve maymun çiçeği virüsüne yakalanan 35 yaşındaki Türk Harun Tulunay'ın tedavi süreci dünya gündeminde geniş yer buldu. Dünya Sağlık Örgütü’nün Tulunay'ın tedavi sürecini sitesinden paylaştı. DSÖ, dünyada virüsü en ağır geçirenlerin başında geldiği belirtilen Tulunay’ın iyileşmesi haberini 'Maymun Çiçeği durdurulabilir' başlığıyla paylaştı

Dünya bu Türk'ü konuşuyor! DSÖ Maymun Çiçeği hastalığında örnek olarak onu gösterdi

Uluslararası Halk Sağlığı Acil Durumu ilan edilen Maymun çiçeği virüsüne yakalanan Türk Harun Tulunay'ın yaşadıkları ve tedavi süreci, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ve Birleşmiş Milletler’in sitesinde paylaşıldı.

İngiltere’nin başkenti Londra’da maymun çiçeği virüsüne yakalanan ve DSÖ tarafından paylaşılan “Maymun çiçeği durdurulabilir” haberinde yer alan 35 yaşındaki Tulunay’ın uzun bir tedavi ve tecrit sürecinden sonra sağlığına kavuştuğu belirtildi.

Hastanedeki tedavi sürecindeki fotoğrafları paylaşılan Harun Tulunay’ın 11 gün boyunca hastanede kaldığı, bu süreçte boğazının ağrıdığı ve kendi tükürüğünü yutamadığı aktarıldı.

“ÖLECEĞİMİ DÜŞÜNDÜM”

Doktorlar tarafından tedavi sürecine alınan en ağır maymun çiçeği virüsü hastalarından biri olan Tulunay, ilk olarak corona virüs olduğunu düşündüğünü ancak daha sonra testte maymun çiçeği virüsü olduğunu öğrendiğini dile getirdi.

Business Insider’ın haberinde 35 yaşındaki Harun Tulunay şöyle konuştu:

13 Haziran'da sanki derim kemiklerimden çekiliyormuş gibi hissettim. Yüksek ateşim vardı ve boğazım ağrıyordu. Ağrı kesici ve ateş düşürücü almama rağmen iyileşmedim. Daha sonra da hastaneye gittim” derken, “Bir arkadaşım beni aradı ve ona hiçbir şey düzelmediği için öleceğimi düşündüğümü söylediğimi açıkça hatırlıyorum.

Haberin Devamı

Tulunay, Londra'da yaşanan rekor sıcak hava dalgasına rağmen dört battaniyeyle yattığını, ateşten kızarıklıklar çıkardığını sözlerine ekledi.

'6 GÜN İÇERİSİNDE 10 BİN VAKA DAHA GÖRÜLECEK'

Dünya Sağlık Örgütü için çalışan ve maymun çiçeği virüsü üzerine çalışmalar gerçekleştiren bilim insanları, vakaların her geçen gün katlandığını söylerken virüsün yayılmasını önlemek için zamanın her geçen gün daraldığına dikkat çekti.

DSÖ Avrupa, 2 Ağustos tarihine kadar 88 ülkede 27 binin üzerinde maymun çiçeği virüsü vakasının tespit edilebileceği tahminini yaparken, 6 gün içerisinde 18 yeni ülkede virüsün görülebileceğini ve vaka sayılarının 10 bin artabileceğini vurguladı.