Gazete Vatan Logo

‘Darbe girişiminin parçasıydı’

Arjantin yönetimi, Yahudi merkezi saldırısını soruşturan Savcı Nisman’ın ölümünün, Cumhurbaşkanı Kirchner’e yönelik darbe girişiminin bir parçası olduğunu öne sürdü.

Arjantin’in başkenti Buenos Aires’te 1994 yılında AMIA Yahudi merkezine düzenlenen bombalı saldırıyı soruşturan Savcı Alberto Nisman’ın sırlarla dolu intiharının, eski istihbaratçıların yürüttüğü bir darbe girişiminin parçası olduğu iddia edildi. Arjantin Devlet Başkanlığı Sekreteri Gustavo Lopez, 18 Ocak’ta evinin banyosunda başından vurulmuş olarak bulunan Nisman’ın ölümünün Cumhurbaşkanı Cristina Kirchner’i devirerek yerine neoliberalleri iktidara getirme girişiminin sadece bir ayağı olduğunu söyledi.

Nisman Kirchner ve bazı üst düzey yetkilileri, AMIA saldırısının İran tarafından düzenlendiği gerçeğini ülkenin ticari çıkarları için örtbas etmekle suçluyordu.

Son konuşma

Lopez, Kirchner ve selefi olan eşi Nestor Kirchner’in yıllardır karanlık güçler tarafından devrilmeye çalışıldığını ifade etti.

Nisman’ın ölmeden önceki son birkaç saatinde, Kirchner’in ölümünden sorumlu tuttuğu eski istihbarat şefi Antonio Stiuso ile telefonda görüştüğü belirlendi. Nisman’ın yürüttüğü soruşturmada kilit isimlerden birisi olduğu öne sürülen Stiuso, günlerdir Arjantin makamlarınca aranıyor.

Haberin Devamı

Peru’nun istihbaratı 6 ay kapalı

Latİn Amerika ülkelerinden Peru’da hükümet, Ulusal İstihbarat Servisi’nin geçici süreliğine kapatılmasına karar verdi. Kararın gerekçesi muhalefetteki politikacıların istihbarat servisi tarafından takip edilmekten şikayetçi olmaları. Başbakan Ana Jara Velásquez, istihbarat servisinin 6 ay kapalı kalacağını, bu süre içinde kurumun yeniden yapılandırılacağını açıkladı. İstihbarat yetkilileri hakkında iç soruşturma başlatılırken kurum içindeki çalışma koşullarının da gözden geçirileceği kaydedildi.

İntiharı kesinleşti

Nisman’ın yeni otopsi raporu da, savcının elindeki silahtan çıkan mermiyle öldüğü savını doğruladı. Soruşturmayı yürüten Savcı Viviana Fein’in talebiyle hazırlanan yeni otopsi raporu, Nisman’ın tetiği bizzat çektiğini gösteriyor. İlk otopsi raporu da Nisman’ın kendi canına kıydığını ortaya koymuştu. Yine de Arjantin kamuoyu Nisman’ın öldürüldüğünü düşünüyor.

Haberin Devamı