Gazete Vatan Logo

Carter'dan Musul açıklaması! Seneye...

ABD Savunma Bakanı Ashton Carter yaptığı açıklamada, Musul'u DEAŞ'tan çekme mücadelesinin zor olacağına karşın, operasyonun Başkan Donald Trump'ın göreve başlamasından önce tamamlanmasının "mümkün" olduğunu söyledi ve ekledi; "DEAŞ'ı temizledikten sonra Irak'ta kalacağız"

Carter'dan Musul açıklaması! Seneye...

Gazetevatan.com

Amerika savunma bakanlığı Ashton Carter DAEŞ'in temizlenmesinden sonra Amerika liderliğindeki koalisyon güçlerinin Irak'ta askeri varlığını devam etmesi gerektiğini ileri sürdü.

Carter, Trump'ın başkanlığa başlayacağı 20 Ocak tarihinden önce operasyonların tamamlanıp tamamlanmayacağı konusundaki soruya "Muhtemelen bu mümkün ama zor bir mücadele olacak" yanıtını verdi.

Carter ayrıca yaptığı açıklamada "Açıkça görülüyor ki hava sorunları var ... Irak güvenlik güçleri her olasılık için orada hazırlanıyor" dedi.

Irak yetkilileri, ülkenin kuzeyindeki en büyük kentinin dörtte birini halen elinde tutan militanlara karşı mücadeleye devam edeceğini söylediler.

Ancak şiddetli direniş, ordunun, sivillerin arasında mevzilenen ve saldırı dalgalarını başlatmak için tünelleri kullanan DEAŞ'lılara karşı mücadelesinin önümüzdeki sene boyunca sürebileceğini gösteriyor.

Telafer'deki DEAŞ militanları, açık kalan doğu ve kuzey cephesinden Musul'un batısındaki ilçelerle irtibat kuruyor. Şii milisler şu anda Telafer-Musul arasındaki bağlantı yollarını kontrol altına almak için, ilçenin doğu bölgesine doğru ilerleme kaydetmek istiyor.

Haberin Devamı

Cuma gününden bu yana meydana gelen saldırılarda DEAŞ'lılar Doğu Musul'a yönelen Irak birliklerini

vurdu ve şehrin güneyi ile batısındaki güvenlik güçlerine saldırdılar.

Musul'un doğu bölgesindeki siviller ise korkudan sokağa çıkamıyor. Güvenlik güçleri ve militanlar arasındaki sokak çatışmalarından dolayı evlerinden çıkıp ihtiyaçlarını gideremiyor. Sokağa çıkmak zorunda kalan vatandaşlar ise DEAŞ'ın keskin nişancılarının hedefi olmamak için kısıtlı bir bölgede hareket ediyor.

Kentteki çatışmaları takip etmek isteyen gazetecilerin de güvenlik güçlerinin zırhlı araçları içerisinde belirtilen süre ve sınırlar çerçevesinde çalışıp, güneş batmadan kenti terk etmeleri gerekiyor.